miercuri, 27 ianuarie 2016

Publicat la 1/27/2016 12:27:00 p.m. de Anonim

Transgaz va primi o finanțare de aproape 180 de milioane de euro de la Uniunea Europeană

Statele membre UE au aprobat propunerea Comisiei Europene de a investi 217 milioane de euro într-o serie de 15 proiecte transeuropene din domeniul infrastructurii energetice. Cea mai mare sumă, respectiv 179,3 milioane de euro, va merge către societatea Transgaz Mediaș, pentru construirea gazoductului ce va lega Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.Autor: Alex PÎNTEA

Reuniunea Comitetului de Coordonare CEF-Energie a Comisiei Europene s-a desfăşurat în data de 19 ianuarie. În cadrul acesteia, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei de a finanţa cu 217 milioane euro mai multe proiecte-cheie de infrastructură energetică trans-europeană. Nouă dintre aceste proiecte se referă la sectorul gazelor naturale. Din valoarea totală, Uniunea Europeană a alocat suma de 179,3 milioane de euro, pentru realizarea primei faze a proiectului propus de Transgaz, „Conductă de gaz dinspre Bulgaria către Austria, via România şi Ungaria”. Acesta face parte din Planul de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale 2014-2023.

Proiect foarte important

Alocarea de 179,3 milioane euro reprezintă 40% din valoarea eligibilă estimată. Acest prim pas are un impact semnificativ pentru compania Transgaz, dar şi pentru România, deoarece proiectul are o serie întreagă beneficii. Astfel, acesta va contribui atât la integrarea piețelor energetice europene, la creşterea siguranţei furnizării gazelor pentru România și celelalte trei țări, la diversificarea surselor de aprovizionare în regiune prin facilitarea accesului la gazele din regiunea Mării Caspice, furnizarea de GNL prin Grecia și Bulgaria și crearea condițiilor pentru accesul regional viitor la potenţialele resurse de gaze din Marea Neagră. Se asigură astfel diversificarea rutelor de transport, creându-se o infrastructură ce permite eliminarea izolării energetice a unora dintre statele membre. 

Program investiţional de un miliard de euro

Prin intermediul Planului de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale pe următorii 10 ani, Transgaz propune proiecte majore de investiţii pentru dezvoltarea strategică şi durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România şi conformitatea acesteia cu cerinţele reglementărilor europene în domeniu. Programul investiţional pe termen mediu şi lung este estimat la un miliard de euro. „Este o mare provocare pentru companie şi industria energetică românească, dar, în acelaşi timp, şi o necesitate strategică în actuala conjunctură geo-politică. Considerând importanţa deosebită pe care o are transformarea sectorului energetic naţional prin investiţii strategice, Transgaz a dezvoltat capacităţi semnificative pentru a putea asigura o finanţare competitivă, compania având un departament profesional pentru accesare fonduri europene şi relaţii internaţionale. Proiectele de investiţii propuse în Planul de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale pe următorii 10 ani sunt proiecte strategice ce se vor demara şi implementa doar în condiţiile în care  vor fi volume adiţionale de gaze naturale, volume ce vor permite creşterea bazei de active fără creşteri de tarife pentru consumatori“, explică reprezentanții Transgaz Mediaş.
    Trimite prin e-mail