miercuri, 6 ianuarie 2016

Publicat la 1/06/2016 05:49:00 p.m. de Anonim

Pierdere grea pentru industria gazieră și viața politică locală. Adio, Costel Totan!

Încă o personalitate importantă din domeniul gazelor naturale, a cărui viață și carieră a fost strâns legată de Mediaș, nu mai este printre noi. Cei care i-au fost rude, colegi sau prieteni și-au luat rămas bun de la Costel Totan, fostul director general al companiei Romgaz. Vestea dispariției lui Costel Totan, chiar în prag de Crăciun, a lăsat Mediașul consternat.


Autor: Alex PÎNTEA

Cel care a condus destinul Romgaz s-a stins din viaţă într-un spital din Germania, la sfârşitul anului trecut, după ce a pierdut lupta cu o boală nemiloasă. Costel Totan deţinea funcţia de director al sucursalei de producţie gaze naturale a Romgaz şi avea o experienţă de peste 30 de ani în domeniu. Totodată, de la jumătatea anului trecut, Totan a ocupat funcţia de copreşedinte al PNL Mediaş.

Gazist vechi

Costel Totan avea 57 de ani împliniţi, dintre care mai mult de jumătate i-a petrecut în industria gazului metan. Din 1982, după absolvirea Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, acesta şi-a început activitatea în cadrul Romgaz. Aici a parcurs, pe rând, etapele de subinginer, adjunct şef brigadă, şef secţie, şef atelier producţie, şef serviciu, director producţie, director al Sucursalei de Producţie Mediaș, iar în februarie 2012 a fost numit director general al societăţii Romgaz.


Doliu și la PNL

Din luna iunie a anului trecut, Costel Totan s-a implicat activ şi în politica medieșeană. Acesta a fost desemnat copreşedinte al filialei locale a PNL, după ce viceprimarul George Petrescu s-a autosuspendat. „Nu vreau să fac o carieră politică, eu sunt inginer, lucrez la Romgaz și de-acolo sper să ies și la pensie. Mediașul, în poziția în care este și cu două companii naționale, ar trebui să fie cel mai frumos oraș din țara românească. Vă promit că în următoarea perioadă așa o să fie Mediașul, cel mai frumos oraș din România. Dacă nu va fi așa, mă mut din Mediaș. Am tot ce îmi trebuie, nu am nevoie decât de sănătate“, spunea, la vremea respectivă, gazistul. Vestea dispariției lui Totan, chiar în prag de Crăciun, a căzut ca un trăsnet în rândul liberalilor medieşeni. „Mult prea repede, un om minunat a plecat dintre noi. Costel Totan a fost un prieten de nădejde, un coleg extraordinar şi, mai presus de toate, un om cu suflet mare. Gândurile noastre se îndreaptă spre familia pe care a lăsat-o în urmă. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!“, a fost mesajul transmis de organizaţia municipală PNL Mediaş.

Lovitură după lovitură

Cu trei luni înainte, în luna septembrie a anului trecut, s-a stins din viaţă un alt fost director general al societăţii Romgaz. Marcel Piteiu a murit fulgerător, la vârsta de 61 de ani. La ceremonia de înmormântare au participat, la momentul respectiv, un număr mare de prieteni, foşti colegi din politică şi industria gazieră, printre care copreşedintele PNL, Vasile Blaga, fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, fostul director general de la Transgaz, Florin Muntean, dar şi oamenii de afaceri medieşeni Mircea Vescan şi Gheorghe Călburean.
    Trimite prin e-mail