vineri, 4 decembrie 2015

Publicat la 12/04/2015 12:29:00 p.m. de Redacţie

Salina Turda – singura salina din Romania in parteneriate europene alaturi de minele de sare din Polonia si Austria (P)


Salina Turda este singura salina din Romania  prezentă la simpozionul „Marketing of the Natural and Cultural Heritage Tourism in the European Saline Destinations”, organizat in Polonia la data de 30 noiembrie 2015.


Evenimentul a avut loc in Salina din Bochnia, localitate aflată în Voevodatul Polonia Mica (Malopolska), la 50 km est fata de Cracovia. Scopul acestei intalniri a fost realizarea unui prim contact pentru ceea ce se dorește a fi un parteneriat interegional între regiunile salifere din Centrul Europei. Astfel, Salina Turda este prezenta ca și destinație alături mine de sare din Europa care se află în patrimoniul UNESCO precum: Wielicka (Polonia), Bochnia (Polonia) sau Hallstatt (Austria).
 Implementarea acestui program Interregional pentru Centrul Europei poate aduce fonduri europene de până la 5 mil. de euro.


Gazdele evenimentului au fost Adam Piskor, președintele fundației Salina Nowa, alături de Zdzislaw Szklarzewicz. In cadrul evenimentului au fost expuse prezentari ale zonelor salifere din Europa printre care: Dr. Ing. Piotr Langer de la Univ. Tehnică din Cracovia, „Salt mines voids management and development of european mining towns” sau cea a directorului Minei Bochnia, Bogdan Krawiec ”Tourism in the basement of Bochnia Salt Mine”. 


Prin lucrarea prezentată, ”Turda Salt Mine – or tourist product in the formula of 3E  - Education.Enterteinment.Evolution.”, reprezentanții Salinei Turda (Adrian Soporan și Tudor Bodea) au dorit să evidențieze importanța educativă a salinei, partea ei de divertisment dar și aportul adus la dezvoltarea comunității prin numărul de turiști aflat anual într-o continuă creștere.
    Trimite prin e-mail