luni, 16 noiembrie 2015

Publicat la 11/16/2015 12:19:00 p.m. de Redacţie

Consilierii au votat pentru dări mai mici


Medieşenii vor avea de plătit mai puţin în 2016 către bugetul local.


Autor: Alex PÎNTEA

Impozitele şi taxele locale aferente anului viitor, nu cresc, nu stagnează, ci, dimpotrivă, vor scădea. După ce primarul Teodor Neamţu anunţase iniţial o posibilă creştere cu 1-2%, la sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Local a votat în unanimitate respectarea prevederilor minime din noul Cod Fiscal, astfel încât impozitele vor scădea uşor, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice. Concret, per total, bugetul local va încasa anul viitor cu 3,2 milioane de lei mai puţin decât anul acesta.

S-au gândit la oameni

Aleşii locali s-au întâlnit în cadrul unei şedinţe extraordinare pentru a lua în discuţie un proiect de hotărâre privind stabilirea nivelului impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2016. Punctul de vedere unanim împărtăşit de consilierii locali a fost că trebuie să vină în sprijinul populaţiei, iar dacă Noul Cod Fiscal le permite acest lucru, atunci au votat scăderea taxelor. „Medieșenii vor plăti anul viitor mai puțin comparativ cu anul în curs. Chiar dacă adăugăm terenul de sub case sau dacă adăugăm că au o locuință într-un bloc mai nou, cota acea de 0,08% pe care noul Codul Fiscal o prevede ne permite să nu depăşim nivelul taxelor de anul trecut. Nu am dorit o majorare faţă de nivelul anului trecut. Persoanele juridice vor plăti şi ele mai puţin. Noi am pus în aplicare Codul Fiscal, acesta îţi oferă o marjă pe care poți merge, iar noi am mers pe minim. În municipiul Mediaş rezultă, dintr-o statistică, faptul că oamenii au avut venituri mai mici în acest an, față de cel trecut“, motivează Floarea Taropa, liderul grupului consilierilor locali PNL.

Creşte taxa de salubritate

Singura taxă care va creşte anul viitor este cea de salubritate. Aleşii locali au votat o majorare cu 10%, care înseamnă în medie mai mult cu 15-20 lei pentru fiecare contribuabil. Explicaţia acestei creşteri ţine de faptul că de anul viitor va intra în vigoare o taxă de depozitare a deşeurilor la depozit impusă de Ministerul Mediului. Practic, operatorul de salubritate ECO-SAL va fi obligat să plătească în plus aproximativ un milion de lei anual.

Bonificaţia rămâne

Medieşenii care îşi vor achita integral impozitele şi taxele locale până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor vor beneficia ca de obicei de o bonificaţie. Astfel, toţi contribuabilii care vor plăti până în data de 31 martie vor beneficia de o reducere de 5% la impozitul pe teren şi clădiri.
    Trimite prin e-mail