marți, 1 septembrie 2015

Publicat la 9/01/2015 12:11:00 p.m. de Redacţie

Evenimentele lunii septembrie la Sinagoga Mediaș | PROGRAM și RECOMANDĂRI

A trecut deja un an de când Sinagoga Mediaș a fost redeschisă publicului, timp în care au avut loc o mulțime de programe dedicate publicului medieșean. Luna septembrie este, prin tradiție, o lună plină de activități în tradiția evreiască. În această perioadă au loc sărbătorile de toamnă, care încep în forță cu Anul Nou Evreiesc și continuă timp de câteva săptămâni pline de voie bună și speranță pentru un an mai bun.

Și anul acesta, septembrie va fi o lună plină de evenimente interesante. Chiar din primele zile ale lunii, Sinagoga Mediaș este gazda proiecțiilor de filme vechi în limba idiș, o secțiune tradițională deja a Festivalului de Film Central-European din Mediaș, MECEFF. În zilele de 1, 2 și 3 (adică marți, miercuri și joi), de la orele 17:00 și 19:00, filmele vor fi proiectate în sala mică a sinagogii. Toate filmele sunt subtitrate în limba română și în limba engleză.
După o foarte scurtă pauză, din nou la sediul din strada Mihail Kogălniceanu 43-45, duminică, 6 septembrie, va fi o zi întreagă de evenimente și programe speciale. Pentru prima oară în istoria sa, Sinagoga Mediaș participă, alături de sinagogi din alte 32 de țări, la European Days of Jewish Culture (Zilele Europene ale Culturii Evreiești), manifestare aflată la a 16-a ediție. Cu această ocazie, vizitatorii vor putea, ca în fiecare duminică, să viziteze sinagoga (de la 10:00 la 18:00). În plus, în intervalul 13:30 – 14:30, va avea loc inaugurarea Arhivei Comunității Evreiești din Mediaș, timp în care doritorii vor avea ocazia să afle ce conține arhiva și să pună întrebări celor care s-au ocupat de acest proiect: Anda Reuben, manager de proiect, și Julie Dawson, cercetător și arhivist din partea Institutului Leo Baeck. De la ora 15:00, organizatorii au pregătit un workshop de cântece idiș de pahar, coordonat de muzicianul klezmer (muzică tradițională evreiască) Benjy Fox-Rosen, din Statele Unite. "El vă va învăța câteva cântece evreiești de petrecere – nu vă faceți probleme dacă nu aveți ureche muzicală, după câteva pahare de vin toată lumea are voce! Ziua va culmina cu un concert extraordinar susținut de Benjy, de la ora 18:00. Intrarea este liberă, însă donațiile sunt binevenite! Duminica următoare, pe 13 septembrie, de la ora 18:00, vă așteptăm să ciocnim un pahar de vin și să mâncăm măr cu miere pentru un an dulce la serbarea de Anul Nou Evreiesc (Roș Hașana). A doua întâlnire a Clubului de Lectură “Mediașul Citește” are loc în ziua de 17 septembrie (joi), de la ora 19:00. Vă așteptăm să veniți cu o carte preferată sau pur și simplu să ascultați părerile celorlați despre cărțile citite, într-o atmosferă prietenoasă și comfortabilă.
În ultima săptămână din septembrie, de pe 27 septembrie pe 4 octombrie, are loc o sărbătoare deosebită, numită Sucot, Sărbătoarea Corturilor. În mod tradițional, aceasta durează șapte zile, așa că și noi vom sărbători zilnic! După cum sugerează și numele, vom construi un cort tradițional, frumos decorat, în curtea sinagogii, unde vă așteptăm în seara de duminică, 27 septembrie, la ora 18:00, pentru inaugurarea cortului și în restul zilelor, de la 11:00 la 18:00.
Sper ca fiecare dintre voi să găsească ceva interesant în programul propus de noi și să ne vizitați cât mai des. Vă invit să consultați și pagina noastră de facebook, la www.facebook.com/sinagogamedias, pentru a fi la curent cu noutățile din program", transmite Reuben.


    Trimite prin e-mail