sâmbătă, 1 august 2015

Publicat la 8/01/2015 04:00:00 p.m. de Anonim

„Finanțarea europeană este o șansă pe care o avem cu toții și de care merită să profităm“ (P)


Cei care dispun de un capital pe care-l pot investi trebuie să încerce să depună un proiect pentru finanțare europeană, însă numai după ce se informează despre tot ce implică o astfel de aplicație. Acesta este sfatul unui antreprenor din Mediaș care a reușit, cu răbdare și consecvență, să-și transforme pasiunea pentru natură și sport într-o afacere de succes.


SC Transylvania Adventure & Nature SRL, cu sediul în comuna Valea Viilor, este o firmă înființată la sfârșitul anului 2013, la inițiativa unui administrator care se poate mândri cu o experiență vastă în închirierea echipamentelor de agrement în domeniul turismului. Clienții săi sunt atât persoane fizice - toți amatorii de natură, cei interesați să se bucure de petreceri private sau concedii -, cât și instituții publice sau persoane juridice - unități de cazare din zonă, societăți comerciale care doresc să organizeze teambuilding-uri sau alte feluri de ieșiri pentru angajați.


Peste 250.000 de euro

Din punct de vedere logistic, Transylvania Adventure & Nature SRL nu are concurență în întreg județul Sibiu. Iar asta a devenit posibil datorită viziunii fondatorului firmei, însă și prin intermediul unui proiect finanțat cu fonduri europene. În total, vorbim despre 250.967 euro (inclusiv TVA), din care 173.634 euro reprezintă ajutorul public nerambursabil. Proiectul a fost depus pe GAL Podișul Mediașului. „Ideea a apărut demult, din 2007, când, împreună cu un asociat, am deschis o firmă care se ocupa de partea de organizări de evenimente corporate, axate pe activități outdoor. Clasicele teambuilding-uri. Am dezvoltat continuu firma, din 2007 până acum, când mi-am spus că o variantă foarte bună ar fi să achiziționez mai multe echipamente pe care să le pot folosi în scopuri de agrement și recreaționale, atât pentru teambuilding, cât și pentru închiriere de echipamente individuale pentru leisure, pentru cei care vor să iasă în natură, să desfășoare diverse activități. Așa am luat prima dată legătura cu cei de la GAL, ca să mă interesez ce proiecte au deschise, care ar fi variantele de finanțare, pentru ce măsuri se pot realiza dosare de finanțare europeană, după care am căutat și un consultant pe domeniu, fiind la prima încercare“, povestește antreprenorul, un manager cu brevet de turism, care a urmat studii de specialitate în țară, dar și în Occident.


Provocări

Mulți s-au mirat că a reușit din prima să câștige finanțarea. Desigur, drumul n-a fost ușor. „Într-adevăr, e descurajant când îi auzi pe unii că au încercat de nu știu câte ori și de fiecare dată li s-a blocat dosarul și așa mai departe. Am fost la prima încercare, e drept că a fost foarte greu, pentru că sunt anumite condiții care trebuie îndeplinite. A trebuit să alerg. Cel mai greu mi-a fost să găsesc spațiul în mediul rural. Pe proiectul pe care am accesat eu fonduri, atât sediul social, cât și orice punct de lucru trebuie să fie în mediul rural, pe teritoriul GAL-ului. Am găsit multe variante de a închiria spații la țară, dar în momentul în care (proprietarii - n.red.) auzeau condițiile - adică minim 10 ani și înscrierea contractului de închiriere în Cartea Funciară -, toți se răzgândeau. Am găsit, până la urmă, sprijin la Consistoriul Districtual al Bisericii Evanghelice și am închiriat o casă la Valea Viilor, unde am sediul firmei“, spune el.


Pe Măsura 313

Proiectul intitulat „Achiziție echipamente pentru închiriere bunuri recreaționale în sat Valea Viilor, județul Sibiu“ a fost depus pe Măsura 313, dedicată activităților din turism. „Ideea era să achiziționez mai multe tipuri de echipamente de agrement pe care să le pot, ulterior, închiria tuturor doritorilor: atât persoane fizice, cât și persoane juridice - societăți comerciale, agenții de turism, școli, instituții publice și așa mai departe - plus evenimentele pe care le pot organiza folosind echipamentele acestea de agrement pentru partea de teambuilding. Sunt multe echipamente. Am luat 40 de echipamente gonflabile complete pentru rafting, care presupun atât bărcile, cât și costumele de protecție, costumele de neopren, căști de protecție, veste de salvare etc. O astfel de barcă poate fi folosită pe Târnavă sau pe orice alt râu care are un debit adecvat, dar și chiar și pe lacuri. Sunt gonflabile profesionale, de două-trei persoane, nu sunt din acelea mari, tocmai ca să poată să meargă și pe râuri mai mici. De asemenea, prin proiect au fost achiziționate 38 de biciclete de tip mountain-bike, marca Ghost, pentru adulți și copii, dar și 30 de echipamente complete și toată logistica necesară pentru a crea un teren mobil de paintball (plase de protecție, obstacole gonflabile pentru paintball etc.), echipamente pentru tir cu arcul (arcuri de copii și de adulți, ținte și un lansator de talere care poate fi folosit și la tir și la paintball), o unitate mobilă de agrement și zece jocuri de agrement, toate gonflabile: mingi de zorb de apă și de uscat, taur de rodeo, bungee run, baschet, demolator, fotbal sumo, tablă de fotbal umană și multe altele. Acestea pot fi închiriate pentru orice tip de evenimente - petrecere privată, petreceri pentru copii sau activități extrașcolare pentru clase sunt doar câteva exemple”, a enumerat medieșeanul, care practică la rândul său diferite sporturi la nivel de hobby, în special mountain-bike și schiul.


Trei în unu

Piesa de rezistență este o unitate mobilă de agrement, o remorcă de 2,5 tone pe care se află montat un panou de escaladă pentru trei cățărători, două bungee trambuline și două tiroliene care pornesc din vârful panoului. „Încă mai aștept ultimele echipamente, pentru tranșa a treia - o parte din jocurile gonflabile, armele de paintball, caiacele. Acestea urmează să le decontez la ultima cerere de plată, precum și site-ul să îl finalizez, pentru că am așteptat întâi să am toate echipamentele și apoi încep promovarea. Ca și stare logistică și echipamente, firma este unică în zonă, iar această unitate mobilă de agrement este unică în România”, se mândrește proprietarul. Potențialii clienți pot contacta reprezentanții firmei de specialitate pe adresa de e-mail inchirieri@echipamente-agrement.ro sau la telefon 0744-828.120.


A început să recupereze investiția

Proiectul presupune venituri previzionate de aproape 50.400 de euro anual, fără TVA, în condițiile în care toate echipamentele ar fi închiriate doar 15 zile pe lună. În proiect, planul prevede amortizarea investiției în 5 ani, însă omul de afaceri speră să reușească în 3 ani. Până acum, nu duce deloc lipsă de clienți. „De exemplu, recent, la lansarea traseului panoramic de la Ațel, am inaugurat toate bicicletele. Și unitatea aceea mobilă de agrement se închiriază foarte bine. La Cluj văd că a prins foarte bine. Deja se duce vorba. Încă nu am reușit să finalizez site-ul, deci promovare încă nu am deloc, și totuși se închiriază, pentru că a mers vorba de la unul la altul și am cerere pentru ea. La sfârșitul lunii, voi închiria din nou toate bicicletele pentru un eveniment de mountain-bike care va avea loc în jurul Mediașului. Evenimentul are ca și obiective bisericile fortificate din zonă, care se vor vizita pe bicicletă”, a precizat antreprenorul medieșean.


Nișă bine exploatată

Cum s-a născut conceptul firmei axate pe închirierea de echipamente sportive? „Întâmplător”, recunoaște managerul. Acum câțiva ani, nu exista în împrejurimile Sibiului nici o ofertă similară. „Era în 2007, în perioada în care lucram la Hotel Ramada, în Sibiu, și am avut mai multe cereri de la companii pentru organizarea de acțiuni de teambuilding în zonă. Mi-am dat seama că în Sibiu și în zona Sibiului nu exista nici o firmă în domeniu. Și așa am deschis, împreună cu partenerul meu, prima firmă care se axa pe partea aceasta. Am început foarte simplu, cu zece arme de paintball și două arcuri, ulterior am achiziționat și o tiroliană și ne-am tot dezvoltat”, își amintește el. Investiția derulată cu finanțare europeană și-a propus să crească potențialul recreațional și turistic al zonei, să diversifice oferta turistică pentru unitățile de cazare din zonă, să atragă mai mulți turiști care să opteze și pentru sejururi mai lungi, să pună în valoare unele obiective turistice sau artizani locali de pe traseele pentru cicloturism sau din apropierea râului Târnava.
Pentru zona Mediașului, a apărut astfel oportunitatea atragerii unor noi categorii de turiști: turismul de business (interesat în organizarea de activități de tip teambuilding), tabere tematice pentru copii, turismul de incoming interesat să descopere zona la ghidonul unor biciclete performante sau într-o plimbare relaxantă pe râul Târnava sau pe lacurile din zonă.


Greutățile apar, important e cum le depășești

Lucrul la proiect n-a fost ușor. „Am început, practic, la sfârșitul anului 2013, cu documentația, căutarea sediului, căutarea consultantului și acum, la sfârșitul acestei luni, o să depun ultima cerere de plată. Am lucrat foarte bine cu cei de la GAL, de la Ațel. Chiar m-au sprijinit foarte mult. Ori de câte ori am avut orice dubiu, orice întrebare, am sunat și s-au interesat și ei mai departe dacă nu știau să îmi dea răspunsul pe moment sau căutau și ei. Din punctul acesta de vedere, chiar m-au ajutat mult mai mult decât propriul meu consultant. Ei nu sunt la primul proiect, au experiență în spate și chiar poți să apelezi la ei cu încredere, că știu cum stau lucrurile”, consideră medieșeanul. La întrebarea dacă s-ar mai fi apucat de proiect dacă știa de la început cât de mult va dura, răspunsul a venit fără nici o ezitare: „Da, fără doar și poate! Probleme apar peste tot, important este să știm să le depășim. Indiferent de ce activitate desfășurăm, ne confruntăm zi de zi cu tot felul de elemente neprevăzute, cărora trebuie să le facem față. E drept că sunt stricți în tot ceea ce înseamnă dosarele de finanțare europeană, dar, dacă urmezi întru totul pașii, n-au cum să nu îți accepte proiectul, n-ai cum să nu ajungi la finalizarea lui. Trebuie să fii foarte atent la caietele de sarcini care sunt pentru fiecare tip de finanțare în parte și să le respecți întocmai”, este de părere el.


Încercarea moarte n-are

Sfatul său pentru toți este să încerce. „Eu zic că finanțarea europeană este o șansă pe care o avem cu toții și de care merită să profităm. Pentru că, altfel, nu știu când am avea posibilitatea să facem achizițiile sau investițiile pe care le putem face cu ajutorul fondurilor europene. Ușor nu este! E foarte multă muncă, e stresul aferent, dar merită. Și, atâta timp cât facem lucrurile conform caietelor de sarcini și conform cerințelor, nu avem cum să nu reușim. Doar trebuie să avem grijă în momentul în care alegem consultantul. E foarte important să alegem un consultant bun, care să poată să ne dea cele mai bune sfaturi, care să urmărească în permanență toate elementele noi care apar - pentru că, e clar, din 2013 până acum apar tot felul de norme noi, directive noi, condiții noi la care trebuie să ne adaptăm. Consultantul e cel mai în măsură să le urmărească și să facă dosarele în așa fel încât să fie aprobate. Eu încă n-am găsit consultantul care să-ți poată da toate informațiile de la început. Un exemplu este că poți primi un avans de 50 la sută dintr-o cerere, cu scrisoare de garanție bancară. Eu, când mi-am început proiectul, am mers pe mâna consultantului, care mi-a spus că e simplu, după ce mi se aprobă dosarul, facem o cerere prin care ei ne dau un avans de 50 la sută din valoarea proiectului, cu o scrisoare de garanție bancară care se ia de la orice bancă și, în baza proiectului, obținem avansul acesta din care putem începe investițiile. Suna bine! Ne «întindem» cu valoarea maximă și cumpărăm tot ce se poate cumpăra, fără să mă interesez, înainte, ce înseamnă partea aceasta. În momentul în care am avut semnat contractul de finanțare europeană, am mers la bancă pentru o scrisoare de garanție bancară, ca să pot să obțin cei 50 la sută în avans. Și atunci am aflat că, de fapt, îmi trebuie garanții imobiliare de 110 la sută din valoarea proiectului. La valoarea proiectului, reieșea o garanție de aproximativ 200.000 de euro. Chiar n-aveam de unde. Așa că a picat varianta. Deci trebuie să se informeze de la început de toate aspectele acestea. Ca și sfat pentru cei care doresc să acceseze fonduri: să vorbească la GAL, de unde pot primi date de contact de la persoane care au reușit sau de la persoane care au renunțat. Să vorbească cu ei înainte. Sfatul meu este să consulte patru-cinci astfel de beneficiari de fonduri, ca să-și facă o părere. Vor afla vrute și nevrute de la fiecare, atât aspecte pozitive, cât și aspecte negative, dar o să fie foarte informați. Eu acum asta aș face”, a punctat omul de afaceri. Cât despre o nouă încercare de a beneficia de fonduri europene, medieșeanul se arată cât se poate de interesat pentru viitoarea perioadă de programare. „La anul, da, mă interesează un nou proiect, poate pe altă direcție. Dar deocamdată vreau să-l realizez cu bine pe acesta. Aștept să vedem ce o să apară și la GAL, pentru că doar la anul vor scoate și ei noua strategie și măsurile care se finanțează, partea de cofinanțare, condițiile și așa mai departe”, motivează el.

„O bicicletă bună face 50 la sută din traseu”

Într-o astfel de afacere, care vinde experiențe, nu produse, satisfacția clienților constituie garanția viitorului. „Clienții sunt foarte încântați de faptul că au posibilitatea să închirieze biciclete profesionale, biciclete foarte bune, pentru că, într-adevăr, zona e frumoasă, dar pentru mountain-bike e și o zonă grea. E dificilă. Trebuie să ai condiție fizică și trebuie să ai bicicletă bună, pentru că vizitarea satelor săsești din zonă și a bisericilor medievale fortificate, dacă vrei s-o faci pe offroad, presupune urcarea de pante, coborârea în văi și apoi altă urcare, altă coborâre... Este și pentru amatori, dar cu o bicicletă care nu este bună n-ai șanse. Te obosești foarte tare. Cu amatorii se pot face trasee de 10-15 km fără probleme cu aceste biciclete. Iar pentru cei care au, cât de cât, o condiție fizică, se merge pe trasee mult mai lungi. De exemplu, evenimentul care este la sfârșitul lunii este atât pentru amatori, cât și pentru profesioniști și, fără probleme, vom face o zi în care vom merge Mediaș - Moșna - Nemșa - Richiș - Biertan. Acesta e traseul care se face de dimineață. Urmează o pauză de prânz la Biertan și după-amiază ne vom întoarce de la Biertan, peste deal, la Mediaș. Iar a doua zi de dimineață vom merge de la Mediaș, peste deal, vom coborî în Bazna și întoarcerea se va face prin livadă pe la Bazna, hulă și coborâre în Mediaș. Este un exemplu de traseu care poate fi făcut din Mediaș de oricine care nu are probleme de sănătate. Bicicletele ajută foarte mult. O bicicletă bună face 50 la sută din traseu. Mulți nu cred decât în momentul în care se urcă efectiv pe bicicletă și văd diferența”, susține reprezentantul Transylvania Adventure & Nature SRL.

Proiecte pe GAL PM în comuna Valea Viilor
  • Valoarea totală nerambursabilă a proiectelor contractate: 331.310 euro
  • Măsura 112: un proiect, valoare nerambursabilă: 24.000 euro
  • Măsura 312: un proiect, valoare nerambursabilă: 19.054 euro
  • Măsura 313: două proiecte, valoare nerambursabilă: 209.926 euro
  • Măsura 322: două proiecte, valoare nerambursabilă: 78.330 euro

GAL Podişul Mediaşului - în cifre

Asociaţia „Grupul de Acţiune Locală (GAL) Podişul Mediaşului“ a fost înfiinţată ca organizaţie de cooperare public - privată reprezentând teritoriul a 13 comune din judeţul Sibiu și o comună din județul Mureș, pentru a participa la programele de dezvoltare rurală durabilă şi pentru a conecta autorităţile publice cu reprezentanţii societăţii civile, ai sectorului economic privat şi ai comunităţilor locale. Sediul GAL Podișul Mediașului se află în comuna Ațel, nr. 76.
Membri: 59, publici și privați
Misiune: dezvoltarea teritoriului Podișul Mediașului
Populație: 46.646 locuitori
Comunități locale membre în GAL:
Alma, Ațel, Axente-Sever, Bazna, Blăjel, Dârlos, Dumbrăveni, Hoghilag, Micăsasa, Moșna, Șeica Mică, Târnava, Valea Viilor, Viișoara
Implementarea strategiei de dezvoltare locală a teritoriului Podișul Mediașului
În perioada 2012-2015, GAL PM implementează strategia de dezvoltare a teritoriului, urmărind să finanțeze o serie de proiecte publice și private care vor contribui la atingerea obiectivelor agreate la nivelul teritoriului.
Contracte de finanțare semnate: 57
Valoare totală a contractelor: 2.333.768.00 euro
Când vor fi disponibile fonduri pentru finanțarea unor noi proiecte?
În perioada următoare, GAL Podișul Mediașului se va implica în elaborarea unei noi strategii de dezvoltare, care va fi supusă aprobării Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.  
Aprobarea strategiei va deschide oportunitatea accesării de către GAL a unui fond alocat finanțării de proiecte LEADER  în perioada de programare 2014-2020.  
În procesul de elaborare a noii strategii vor avea loc consultări publice și întâlniri cu cetățenii comunelor membre în GAL și ai orașului Dumbrăveni, astfel încât noul plan strategic să reflecte realitățile identificate la nivelul comunităților locale și, implicit, să fie alocate fonduri pe măsurile de finanțare care prezintă interes pentru locuitori.

Denumirile măsurilor de finanțare

Măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri
Măsura 312 - Dezvoltarea sectorului non-agricol
Măsura 313 - Încurajarea activităților turistice
Măsura 322 - Valorificarea obiectivelor de patrimoniu cultural și natural
Măsura 421 - Implementarea proiectelor de cooperare
    Trimite prin e-mail