marți, 14 iulie 2015

Publicat la 7/14/2015 11:45:00 a.m. de Anonim

Caravană medicală la Târnava


280 de copii şi adulţi nevoiaşi din Târnava au avut parte de consultaţii medicale gratuite.


Autor: Alex PÎNTEA

36 de medici specialiști și studenți voluntari de la universitățile de profil din București, Târgu Mureș și Brașov au consultat și au prescris scheme de tratament, zilele trecute, în cadrul proiectului „Împreună pentru sănătatea rurală”. Acesta este derulat în parteneriat cu Asociația OvidiuRo şi este parte din componenta de sănătate a programului „Fiecare Copil în Grădiniță“ (FCG), implementat în județul Sibiu din anul 2010.

Cazuistică bogată

În cele două zile în care caravana medicală a stat în comuna Târnava, au fost oferite recomandări în pediatrie, neurologie, oftalmologie, dermatologie, cardiologie, ecografie, stomatologie, EKG și au fost efectuate analize medicale. „Cazurile întâlnite au variat foarte mult, cu probleme specifice unei comunități atât de sărace. Am avut și posibilitatea să merg și să văd exact cum trăiesc pacienții pe care i-am consultat în cele două zile. Este atât de important faptul că și autoritățile locale se implică şi că locuitorii au fost deschiși și au înțeles importanța unui consult medical. Din nefericire, 70 la sută din cazurile pe care le-am întâlnit erau copii cu scabie, apoi foarte multe infecții respiratorii superioare, rahitism, probleme cardiace și erupții de varicelă. Vorbind de sfera pediatrică, am observat că părinții sunt implicați, au venit cu probleme acute cât și cronice, ne-au ajutat cu detalii în diagnosticare şi erau animați de dorința de a-și vedea copiii sănătoși“, a explicat Horațiu Vultur, medic pediatru la Spitalul Fundeni.

Proiect important

Caravana medicală a beneficiat de tot concursul din partea conducerii Primăriei Târnava. De altfel, localitatea beneficiază de programul „Fiecare Copil în Grădiniță“ încă de acum doi ani. Programul le oferă copiilor săraci tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, condiționată de prezența zilnică la grădiniță. „Pentru noi, este foarte important ce s-a întâmplat în aceste două zile şi ce se întâmplă din 2013, de când Târnava beneficiază de programul «Fiecare Copil în Grădiniță». Educația și sănătatea sunt pilonii principali pe care ne putem dezvolta comunitatea, iar copiii, evident, sunt viitorul ei. Este important să îi aducem la grădiniță pe copiii săraci și să fie și sănătoși pentru a putea face asta, iar aici cred că părinții trebuie educați, astfel încât atitudinea și comportamentul lor să se modifice. Judecând după prezența în număr mare la Caravană, cred că sunem pe drumul cel bun”, a mărturisit primarul Norbert Pleiner.


Copii conștiincioși

În județul Sibiu, în anul școlar 2014-2015, au mers la grădiniță în cadrul programului „Fiecare Copil în Grădiniță“ 317 copii săraci, din Alțâna, Brateiu, Roșia, Târnava și Vurpăr. Cu o rată medie de prezență de 82%, Sibiul are cea mai mare rată de prezență dintre cele 11 județe în care este implementat programul.
    Trimite prin e-mail