Cea de-a cincea ediție Cinema-Edu a adus pentru liceeni filme de artă, fiecare cu o abordare estetică deosebită, cu acțiune situată în diferite perioade istorice și personaje din diverse medii sociale. Scopul proiectului a fost de a încuraja dezbateri pe teme sociale, istorice, dar care să introducă și noțiuni de limbaj cinematografic.
Autor: Alex PÎNTEA
Selecția Cinema-Edu a adus pelicule premiate și care au primit recunoaștere internațională, iar vizionarea lor completează cultura generală a elevilor.
Invitați speciali
Liceenii din municipiul de pe Târnava Mare au luat parte la evenimentele Cinema-Edu pe 26 mai şi 11 iunie. Evenimentul s-a desfăşurat la cinematograful „Mediensis“, gazda proiectului și în 2014. În cele două zile, au participat tineri de la Liceul Tehnologic Automecanica, Liceul Teoretic „Axente Sever”, Colegiul Tehnic „Mediensis”, Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” și Școala Națională de Gaz. Aceştia au avut ocazia să discute cu criticul Florin Barbu, scenarista Georgiana Constantin şi cu Rodica Dominteanu, scenaristă și coordonatoare a caravanei Cinema-Edu.
Filme premiate
Pe 26 mai, liceenii au avut ocazia să vadă „Ida”, în regia lui Pawel Pawlikowski, filmul care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2015. Acesta are ca subiect călătoria inițiatică a unei tinere ce urmează să se călugărească. Pe 11 iunie, caravana s-a întors în Mediaș și elevii au putut vedea „Bekas/În căutarea lui Superman”, în regia lui Karzan Kader, povestea a doi copii orfani kurzi care speră să întâlnească un supererou care să le aducă înapoi părinții și „Phoenix” în regia lui Christian Petzol, un film despre o supraviețuitoare evreică a lagărelor de concentrare, care își caută soțul și încearcă să își refacă viața. „Liceenii au considerat utile dezbaterile care au urmat vizionării filmelor. Discuțiile cu invitații Cinema-Edu i-au lămurit pe tineri asupra unor secvențe, au ajutat le decodificarea titlurilor de film, a personajelor, dar și a contextului istoric și geografic, al II-lea Război Mondial, Polonia anilor ‘60, Berlinul anilor ’50, Palestina şi Irak“, au explicat organizatorii.
Cinci oraşe
Caravana Cinema-Edu a călătorit în lunile mai și iunie în Ploiești, Craiova, Mediaș, Tg. Mureș și Roman. Cinema-Edu oferă o alternativă la educația formală și dorește să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul mondial, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza unor pelicule apreciate la nivel internațional. Evenimentele Cinema-Edu au loc încă din 2010, iar prin acestea, Asociația Culturală Macondo a reuşit să dezvolte cel mai complex proiect de educaţie cinematografică și socială din România, în care liceenii își dezvoltă în mod interactiv spiritul creativ și critic.
Sponsorizat de Romgaz
De-a lungul celor patru ani, Cinema-Edu a organizat evenimente pentru elevii de la 80 de licee din Bucureşti şi din ţară. Elevii şi profesorii pot accesa şi ghiduri didactice pentru fiecare film în parte, pentru a dezvolta şi continua discuţiile şi în afara sălii de cinema.