joi, 7 mai 2015

Publicat la 10:38:00 de Redacţie

Transylvania Horse Show, la a cincea ediție! 45 de călăreţi din 14 ţări se vor întrece, în acest sfârşit de săptămână, în satul ProdTransylvania Horse Show se va desfăşura şi anul acesta timp de trei zile. Cel mai cunoscut concurs hipic din România este găzduit de satul Prod din comuna Hoghilag și a ajuns la cea de-a V-a ediţie. Manifestările încep vineri şi vor ţine până duminică.


Autor: Alex PÎNTEA
Foto: Transylvania Horse Show / facebook.com

Vor fi trei tipuri de competiţii, completate zilnic de o serie de demonstraţii şi evenimente adiacente destinate spectatorilor prezenţi. Transylvania Horse Show este organizat de Cross-Country Farm, prin Asociația Ecvestră HipoHouse, având suportul tehnic al Federaţiei Ecvestre Române şi al Federaţiei Ecvestre Internaţionale. Primăria comunei Hoghilag susține desfășurarea celui mai important eveniment turistic pentru zona de nord a județului Sibiu.În acest week-end, organizatorii aşteaptă o participare de aproximativ 5.000 de oameni. Concurenţi din nu mai puțin de 14 ţări vor participa, în acest sfârşit de săptămână, la Prod, într-o zonă recomandată de ghidul „Lonely Planet“ ca fiind ideală pentru călărie, la cel mai popular eveniment românesc dedicat sporturilor ecvestre şi iubitorilor de cai: Transylvania Horse Show. „Să fiu sinceră: nu mă așteptam să găsesc un asemenea colț de Rai aici, la Prod. Transylvania Horse Show este un eveniment bine organizat și adecvat standardelor FEI, care atrage călăreți profesioniști din toată lumea“, a mărturisit Catrin Norinder, director pentru Discipline Olimpice în cadrul FEI. Va fi, practic, un week-end de poveste în inima naturii, atât pentru cei pasionaţi de cai, cât şi pe cei care îşi doresc să cunoască mai bine tainele călăriei. Fiecare dintre cele trei zile de concurs va începe la orele 10.00 şi se va închide în jurul orelor 18.00. Spectatorii au acces liber vineri, în prima zi de competiţie, iar pentru sâmbătă şi duminică, biletul costă 15 lei. Totuși, copiii care au înălțimea sub 1,30 metri vor putea intra gratuit.


Competiţie premiată

La prima dintre cele trei competiţii din acest an ale Transylvania Horse Show vor fi 45 de călăreţi, cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani. Aceştia vor participa la Concursul Internațional Universitar - Cupa Naţiunilor pentru Studenţi (AIEC Student Riders Nation Cup - România 2015). În cadrul acestei secțiuni oficiale din concurs, caii vor fi puși la dispoziție de către organizatori. Concurenții vor avea la dispoziție doar câte cinci minute pentru a se acomoda cu caii înainte de a intra în terenul de concurs. Alegerea celor 48 de cai puși la dispoziție de către organizatori, exclusiv pentru această probă, implică testarea unui număr foarte mare de cai de sport care aparțin celor mai mari cluburi ecvestre din țară. Caii sunt foarte bine antrenați și trebuie să corespundă standardelor competiționale. La această secţiune, participanţii din toată lumea vor concura la două probe: dresaj şi sărituri obstacole. Transylvania Horse Show a primit premiul „Concursul anului“ pentru ediţiile 2011, 2012 şi 2014 din partea AIEC (Association Internationale des Etudiants Cavaliers). Această secțiune a evenimentului este organizată în colaborare cu Association International des Etudiants Cavaliers (AIEC), cea mai mare asociaţie de acest gen din lume.


Obstacole

A doua competiție oficială din concurs este Concursul Complet Internaţional (CCI 1*). Această disciplină de Probă Completă are, anul acesta, și caracter de concurs calificativ pentru Campionatele Balcanice de Probă Completă. Concurenţii profesionişti vor avea de parcurs trei probe - dresaj, obstacole şi Cross-Country. Punctul culminant al Concursului Complet Internațional îl reprezintă Cross-Country, proba în care concurenții și caii lor vor avea de parcurs contra cronometru un traseu dificil, lung de 3.600 de metri, cu 28 de obstacole naturale, precum șanțuri, bazine cu apă, bușteni și alte obstacole din lemn masiv. Concursul este organizat în colaborare cu Federaţia Ecvestră Română (FER) şi Federaţia Ecvestră Internaţională (FEI).


Pentru începători

A treia competiție din cadrul Transylvania Horse Show va fi „Concurs Complet - categoria Novici și PreNovici“. Aceasta se adresează cailor și concurenților în curs de afirmare, cu mai puțină experiență în competițiile ecvestre de probă completă. Traseul de Cross-Country pentru această probă măsoară 2.000 de metri pentru Novici, respectiv 700 de metri pentru PreNovici, și numără 17, respectiv 12 obstacole naturale pentru PreNovici. Organizatorii au introdus această secțiune pentru a încuraja sportivii români să se îndrepte cu mai mult curaj spre această disciplină deosebit de spectaculoasă, dar, totodată, foarte riscantă.

Transmis de televiziunea națională

Românii care nu vor ajunge anul acesta la Prod, chiar în sufletul competiției, vor putea viziona transmisiuni în direct ale unora dintre cele mai spectaculoase probe, pe TVR 1, pentru al doilea an consecutiv. În calitate de co-producător al evenimentului, televiziunea publică va transmite live, sâmbătă, începând cu ora 16.00, și duminică, începând cu ora 14.30. La fel ca şi anul trecut, este programată transmiterea televizată a probei de Cross-Country, telespectatorii români având până acum posibilitatea de a urmări de la competiţiile ecvestre doar probele de obstacole şi dresaj. Spectacolul ecvestru va fi completat, sâmbătă, cu demonstrații spectaculoase de atelaje cu doi cai, susținute de sportivi profesioniști, iar duminică va avea loc o prezentare de rase de cai.

Mândria gazdelor

La Prod sunt așteptați concurenți din țări precum Germania, Olanda, Finlanda, Suedia, Belgia, Polonia, Irlanda, Norvegia sau SUA. Desfășurarea concursului este o ocazie foarte bună pentru promovarea internațională pe piața turismului pentru comuna Hoghilag. „Colaborarea cu organizatorii Transylvania Horse Show este unul dintre proiectele la care țin foarte mult în calitate de primar. Acești oameni fac o treabă foarte bună, iar pentru comuna Hoghilag este un prilej de mare mândrie. Concursul, care se bucură de o participare numeroasă la fiecare ediție, mai ales din străinătate, este pentru comuna noastră un prilej nemaipomenit de a ne face cunoscuţi în întreaga lume şi pentru a atrage turişti interesaţi de peisajele superbe sau de tradiţiile multiculturale pe care le are Hoghilagul“, este de părere edilul Cornel Puica.


Sprijin de la Consiliul Judeţean

Competiţia internațională ecvestră Transylvania Horse Show este susținută financiar și de administrația județeană. Consiliul Judeţean Sibiu a alocat 18.000 de lei pentru concursul de călărie care atrage mii de vizitatori. Banii au fost alocați de la bugetul județului, prin agenda sportivă a Consiliului Judeţean Sibiu pe anul 2015. „Ediţiile anterioare ne-au convins că acest concurs extraordinar se bucură de un mare interes şi de o notorietate de invidiat. Am înţeles că anul acesta participă iubitori ai sportului ecvestru din 14 ţări, printre care Statele Unite ale Americii şi Canada. Această participare numeroasă şi variată conduce şi la valorificarea turistică şi la dezvoltarea economică a zonei, aspect care ne bucură. Putem afirma că fiecare participant este şi poate deveni un ambasador al judeţului Sibiu, care va duce în ţara lui, în oraşul lui, impresii despre potenţialul turistic de excepţie existent în judeţul nostru şi cu siguranţă, va dori să revină”, motivează Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.


    Trimite prin e-mail