GAL Dealurile Târnavelor, împreună cu partenerii GAL Podișul Mediașului și GAL Microregiunea Hârtibaciu și cu sprijinul Primăriei comunei Biertan au organizat în centrul localității Biertan, în perioada 23 - 24 mai, evenimentul “Tradiții de pe Târnave și Hârtibaciu”, în cadrul proiectului "Cooperare pentru promovarea patrimoniului cultural".
Pe parcursul ambelor zile ale evenimentului au fost amenajate standuri ale producătorilor și meșteșugarilor de pe Valea Târnavelor și Hârtibaciu, gama de produse oferite spre vânzare vizitatorilor și turiștilor fiind foarte diversă: brânzeturi, pâine de casă, gemuri, murături, ceaiuri, costume populare, săpunuri și lumânări naturale, produse hand-made ș.a.
Sâmbătă 23 mai 2015, între orele 11:00 și 13:00 sala de ședințe a Primăriei Biertan a găzduit conferința“Conservarea arhitecturii locale – soluție pentru dezvoltarea rurală”. Tematica nu a fost întâmplător aleasă, în teritoriul GAL Dealurile Târnavelor aflându-se două importante situri rurale sub protecția UNESCO: Saschiz și Biertan. Prezentările au fost susținute de specialiști în conservarea și promovarea patrimoniului cultural: arh. Eugen Vaida, președintele asociației Monumentum a prezentat proiectele derulate de asociație în zonă, insistând asupra tehnicilor și materialelor potrivite pentru restaurarea și amenajarea clădirilor tradiționale și de patrimoniu. Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Sibiu, dl. Răzvan Pop a prezentat concluziile raportului anual de evaluare a localității Biertan – sit UNESCO, împreună cu un documentar foto al clădirilor reabilitate greșit, fără a se respecta arhitectura locală. Agenda conferinței a inclus și o prezentare realizată de d-na Carmen Schuster – vicepreședinte BCR, bancă ce derulează un program special de creditare pentru susținerea patrimoniului național. În încheierea conferinței d-na Giovann Bassetti, proprietar Copsa Mare Guesthouses a prezentat propriul exemplu local de buna practică: un proiect integrat de restaurare responsabilă a caselor din Copasa Mare, includerea lor in circuitul turistic și sprijinirea comunității locale (inclusiv prin crearea de locuri de muncă). Sala de conferință a găzduit și o mini-expoziție pe tema patrimoniului cultural: fotografii și desene realizate de elevi ai școlilor generale din comunele membre GAL Dealurile Târnavelor.
Programul zilei de sâmbătă s-a încheiat cu un recital de orgă în Biserica evanghelică fortificată Biertan, la care accesul a fost gratuit prin amabilitatea celor ce se îngrijesc de biserică.
Duminică, 24 mai 2015 între orele 14:00 și 18:00 publicul a avut parte de un amplu spectacol folcloric ce a debutat cu parada porturilor populare. La spectacolul prezentat de îndrăgita solistă de muzică populară Lorena Filipescu (Laslea, jud. Sibiu) au participat ansambluri de cântece și dansuri populare românești, săsești și rrome din GAL Podișul Mediașului, GAL Dealurile Târnavelor și GAL Microregiunea Hârtibaciu: Călușarii (Biertan. jud. Sibiu), Nadeșul dintre Târnave (Nadeș, jud. Mureș), Suflet de Copil (Apold, jud. Mureș), Târnava (Vînători, jud. Mureș), Asul de treflă (Vînători, jud. Mureș), Românașul (Albești și Saschiz, jud. Mureș), Târnava Mare (Țopa, jud. Mureș). Flori de Nalbă (Daneș, jud. Mureș), Feteșe de la Criș (Criș, jud. Mureș), Ansamblul comunei Biertan, Plaiuri Ardelene (Sighișoara, jud. Mureș), Tanzgruppe Schassburg (Forumul German Sighișoara), Doina Dârlosului (Dârlos, jud. Sibiu), Cununa Blăjelului (Blăjel, jud. Sibiu), Jucătorii (Chirpăr, jud. Sibiu), Florile Visei (Șeica Mare, jud. Sibiu).
Activitățile desfășurate au contribuit la atingerea scopul proiectului “Cooperare pentru promovarea patrimoniului cultural”, acela de a aduce în prim plan valorile culturale locale - patrimoniul construit și cel imaterial, producători, meșteșugari și antreprenori locali, ansambluri folclorice - din cele trei GAL-uri partenere: GAL Dealurile Târnavelor, GAL Podișul Mediașului și GAL Microregiunea Hârtibaciu.
Vezi și alte imagini pe pagina noastră de Facebook!