vineri, 1 mai 2015

Publicat la 5/01/2015 02:40:00 p.m. de Redacţie

„Biblioteca vie“ a atras sute de „cititori“ în holul Primăriei | FOTO


Cea de-a șasea ediție a proiectului „Biblioteca vie“, organizat de Consiliul Local al Tinerilor și Primăria municipiului Mediaș, s-a bucurat de succes.


Autor: Alex PÎNTEA

Pe „rafturile“ bibliotecii au stat, anul acesta, 43 de cărți, fiecare cu povestea și experiențele ei de viață. Manifestarea s-a desfășurat în perioada 23-24 aprilie, în holul mare al primăriei, din Piața Corneliu Coposu.


Au „citit“ oameni

„Biblioteca vie“ a functionat si de aceasta data exact ca una obisnuita. Cititorii au avut posiblitatea sa împrumute o carte, cu mentiunea ca acestea au fost fiinte umane, care au intrat într-un dialog personal cu cititorul. „Cartile din «biblioteca vie» au fost oameni reprezentând grupuri care se confrunta sau se pot confrunta cu prejudecati sau stereotipuri (de gen, vârsta, educatie, meserie, etnie, rasa, religie etc.) si care ar putea fi victime ale discriminarii sau excluderii sociale sau au fost cu povesti care au dat cititorului o experienta unica de învatare. Din punctul meu de vedere a fost frumos, pentru ca a fost un proiect reusit. Au participat multi tineri, care au citit experientele personale si profesionale ale participantilor, ale «cărților vii»”, a explicat Sergiu Lazăr, primarul tinerilor din municipiul Mediaș.


Ofertă bogată

Persoanele care au trecut pragul „Bibliotecii vii“ în cele două zile ale manifestării au avut de unde alege. Catalogul de cărți a cuprins o paletă largă. Astfel, aceștia au putut sta de vorbă cu jurnaliști, polițiști, voluntari, fotbaliști, primari, fotomodele, profesori, dar și alte categorii socio-profesionale. „Anul acesta am avut 43 de «cărți» din diferite domenii de activitate. Am încercat să fim cât mai diversificați, pentru că proiectul «Biblioteca vie» chiar acest lucru îl presupune, diversitate, respectul față de drepturile omului, dar și dialogul. Printre cele mai importante «cărți», din punctul meu de vedere, s-au numărat medicul, farmacistul, fotomodelul sau yoghinul“, completează Lazăr.


Scopul „Bibliotecii vii“
  
„Biblioteca vie“ și-a propus să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană și în egală măsură să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni. „Acest dialog este unul necesar, pentru că de multe ori diferențele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferente duc la discriminare, suspiciune și respingere”, motivează primarul tinerilor.









    Trimite prin e-mail