Educația reprezintă singura șansă de integrare în societate, au afirmat reprezentanții romilor din Copșa Mică, în cadrul simpozionului „Toleranţa şi convieţuirea între etnii“. Evenimentul a avut loc în sala de festivități a Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu“, cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, în prezenţa reprezentanţilor instituțiilor şi organizaţiilor din oraş - consilieri locali, Sfatul Bătrânilor, Grupul de Dezbateri Publice, elevi, profesori şi alți membri ai societății civile.
Tema dezbătută anul acesta de către elevii şi reprezentanţii comunităţii rome s-a axat pe relaţiile şi convieţuirea interetnică la Copşa Mică. „În alocuţiunile reprezentanţilor romilor, s-a insistat pe faptul că educaţia reprezintă singura şansă de integrare în societate, ea determinând direct toleranţa şi convieţuirea în cadrul unei comunităţi. Însă un lucru important a fost adus în atenţia celor prezenţi la simpozion de către dl. primar Mihalache Tudor Daniel: din păcate, în procesul îndelungat de asimilare a populaţiei rome aceasta îşi pierde sau renunţă încet la tradiţiile şi limba maternă“, se arată într-un comunicat remis de compartimentul Relaţii cu publicul din cadrul Primăriei orașului Copșa Mică.
Elevii au mai punctat, în prezentările susţinute, şi un scurt istoric al comunităţii rome, obiceiuri şi meserii tradiţionale şi chiar o clasificare, pe grupuri de meşteşuguri, a romilor: căldărari, rudari, argintari etc. „Considerăm că evenimentul și-a atins scopul, reușind să marcheze, într-un cadru festiv, o zi importantă pentru comunitatea romă din localitate și din toată țara“, au precizat organizatorii. (A.L.)