joi, 16 aprilie 2015

Publicat la 4/16/2015 01:52:00 p.m. de Anonim

Peste 1.000 de medieşeni au participat la Ţuru | FOTO


Medieșenii au ieșit în stradă! Tradiţia jocului „Ţuru” a continuat la Mediaş. Un număr mare de medieşeni a participat în duminica Paştelui la un joc tradiţional, desfăşurat în cartierul Moşnei. La manifestare au fost prezente şi oficialităţi locale, conducători de firme şi instituţii.


Autor: Alex PÎNTEA
Foto: Mircea HODÂRNĂU

Ţuru se joacă în municipiul Mediaş din 1850. În cartierul Olga Bancic, puţin mai sus de Valea Moşnei, în fiecare an, de Sfintele Paşti, se adună jucători şi spectatori care se delectează timp de 2-3 ore până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul naţional de oină. Ţuru se desfăşoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi, poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără. La Ţuru câştigă echipa care stă cel mai mult la bătaie. La finalul partidei, cei care au participat la joc au gustat din cozonaci şi celelalte mâncăruri specifice sărbătorii Paştelui.


Participare numeroasă

Manifestarea organizată de Dinu Bănceu, Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret din cadrul Primăriei Mediaş şi Asociaţia Culturală „Mediaşul Nostru”, s-a bucurat şi în acest an de o participare extrem de numeroasă. Duminică dimineaţa, alături de medieşenii veniţi din toate cartierele municipiului, din ţară, dar şi din străinătate au fost prezente oficialităţi locale, conducători de instituţii şi alţi invitaţi. „Asta mi-am dorit-o de la bun început şi mă bucur nespus de mult că a venit atât de multă lume, nu am crezut. Sunt foarte încântat de prezenţa celor care au venit atât din ţară cât şi de peste hotare în Mediaşul copilăriei lor şi care le este foarte drag. Eu mă oblig, în calitate de organizator, să mă ocup cât mai mult pentru a duce mai departe acest joc tradiţional, iar acesta nu va dispărea niciodată. Cred că şi lumea este foarte încântată, foarte mulţumită de ceea ce se întâmplă. Dacă nu voi mai fi eu, va fi fiul meu care se va ocupa”, a promis Dinu Bănceu, cel care duce mai departe tradiţia jocului Ţuru la Mediaş.












    Trimite prin e-mail