În fiecare zi, sute sau poate mii de medieșeni se aprovizionează cu apă din surse care nu corespund din punct de vedere chimic şi bacteriologic. Doar patru izvoare publice au apă potabilă la Mediaş: Izvorul Dorului, izvorul din zona de agrement Greweln, cel de pe strada Mimozei şi fântâna de pe strada Turda nr. 14. Izvorul Dorului a fost recent reabilitat de municipalitate.
Autor: Alex PÎNTEA
Dintre cele 19 izvoare şi fântâni publice din municipiul Mediaş, doar patru au apă potabilă conform informaţiilor oferite de municipalitate. Pentru restul ar trebui să existe plăcuţe de avertizare, care însă lipsesc cu desăvârşire. Acestea fie nu au fost montate, fie au fost furate, cert este că ele nu există. „Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a efectuat o serie de analize la izvoarele şi fântânile publice din municipiul Mediaş. În urma analizelor efectuate, rezultă faptul că, din totalul de 19 fântâni, respectiv izvoare existente în municipiul Mediaş, patru corespund atât din punct de vedere chimic, cât şi microbiologic”, spun reprezentanţii Primăriei Mediaş.
Pe riscul lor
Unul dintre izvoarele nepotabile este cel situat la intrarea în municipiu dinspre Sibiu. Cu toate că apa nu este bună de băut, aici vin zilnic mulţi medieşeni să se aprovizioneze. Tot aici opresc şi destui şoferi să îşi umple câte o sticlă de apă. „Când vin de la Sibiu la Mediaş, împreună cu colegul, să livrez marfă, tot de aici iau apă. E cea mai bună! Nu ştiu dacă este potabilă, dar, după cum văd că se adună oamenii aici şi după cum am gustat-o, mie mi se pare bună”, spune unul dintre cei care s-a oprit la izvor pentru a lua apă. Situaţia este identică la izvorul de pe strada Moşnei. Nici aici nu există plăcuţă de avertizare, iar oamenii consumă apa pentru că nu ştiu acest lucru sau pentru că nu au alternativă.
Izvor reabilitat
În luna februarie, au fost finalizate lucrările la Izvorul Dorului, una dintre cele patru surse publice de apă potabilă. Zona a fost igienizată, s-au realizat căi de acces, balustrade şi un zid de sprijin. De asemenea, pe lângă izvorul vechi, a fost captat şi amenajat un al doilea, unul nou. Lucrarea de amenajare de la Izvorul Dorului a fost începută în toamna anului trecut. „Având în vedere faptul că Izvorul Dorului este unul dintre izvoarele cu apă care se încadrează în STAS-ul prevăzut de legea calității apei 311/2004 și este vizitat de foarte mulți cetățeni din municipiul Mediaş, în special din cartierul Gura Câmpului, municipalitatea a venit în întâmpinarea numeroaselor solicitari ale cetăţenilor de a amenaja acest izvor. În acest sens s-au executat lucrări de curățire, igienizare și modificarea captării la izvorul vechi, realizarea unui izvor nou și captarea acestuia precum și amenajarea celor două izvoare. De asemenea, în zonă au fost puse dale, au fost realizate căi de acces, balustrade și un zid de sprijin“, a menționat Ioana Făgădar, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.