sâmbătă, 18 aprilie 2015

Publicat la 4/18/2015 02:00:00 p.m. de Anonim

"Fotografia ideală mulţumeşte ochiul şi încântă sufletul". INTERVIU cu fotograful medieşean Cosmin Berghean

Fotografia este arta luminii, modalitatea prin care o picătură de realitate este trecută prin ochiul magic al camerei spre a fi păstrată captivă, aşa cum a fost în acel moment. Iar în această cheie de interpretare, fotograful este un fel de magician care se joacă cu lumini şi umbre, reinventează reflexii şi pândeşte momente potrivite, pentru a le transpune în fotografii. O fotografie bună face cât o mie de cuvinte, iar aşa cum obişnuieşte să spună fotograful medieşean Cosmin Berghean, o fotografie frumoasă reuşeşte să încânte sufletul.


Pentru cititorii Monitorului de Mediaş, fotograful Cosmin Berghean a dezvăluit câteva dintre secretele fotografiilor sale.

Cosmin BERGHEAN

Monitorul de Mediaş: Eşti cunoscut ca un fotograf pasionat de comorile din adâncuri, de speologie, dar aceasta este doar una din componentele pasiunii tale pentru fotografie, în general. Cum se vede primăvara, prin lentila aparatului?
Cosmin Berghean: Odată cu perfecţionarea mea şi cu fiecare zi de muncă în slujba acestei arte, fotografia, încerc să dau un plus viziunii mele asupra a ceea ce înseamnă acest vast domeniu. Aici ai mereu câte ceva de învăţat, câte ceva de încercat, câte ceva de descoperit, nu poţi să spui că eşti stăpân la un moment dat peste tot. Înveţi, aştepţi momente potrivite. Aşa am aşteptat şi eu primăvara asta, care încă nu mă încântă. Am aşteptat-o cu mare drag, dar e niţel întârziată. O să fie o explozie de flori de toate felurile şi culorile, o să fie acel verde crud, iar de aceea mi-aş dori să fiu în cât mai multe locuri, pentru a surprinde o grămadă de frumuseţi din ţara noastră. O să fie o explozie de culori şi în mod cert voi fotografia mult. Sper să prind momentul de explozie, să prind anotimpul în toată splendoarea lui. Avem o ţară cu locuri speciale şi frumoase, aşa că ai ce să imortalizezi în fotografii.

fotografia premiată în Spania
Monitorul de Mediaş: Cosmin, una din fotografiile tale a primit în luna februarie premiul III la concursul organizat de Grupo de Espeleología de Villacarrillo din Spania. Au fost peste 180 de fotografii din 28 de ţări, iar în finală au fost alese 12, printre care şi una realizată de tine. Cum ai primit acest premiu?
Cosmin Berghean: A fost o răsplată a muncii mele de ani de zile şi mi-a dat încredere că fac bine lucrurile, că sunt pe un drum bun. A fost o răsplată şi pentru Clubul de Speologie Polaris, pentru că fotografia de peşteră e una de echipă. E o provocare pentru a mă perfecţiona şi a  deveni tot mai bun. Legat de fotografia premiată, e o fotografie din peştera Huda lui Papară. În urmă cu doi ani am mai făcut o asemenea fotografie, era prima dată când vedeam acest fenomen, larve de opilion, vii, care se mişcau în interiorul unei picături de apă. Fotografia din concurs e făcută anul trecut, când m-am întors în acea peşteră şi pot spune că am avut noroc să găsesc acea picătură. Tehnic, fotografia nu e senzaţională, dar subiectul e fantastic. 

Monitorul de Mediaş: Ai realizat o sumedenie de fotografii, ai vreuna care îţi este cea mai dragă? Care este povestea ei?
Cosmin Berghean: Nu aş putea zice că am una cea mai dragă. Am mai multe imagini deosebite. Pot spune că am o fotografie care mă încântă, care are o poveste. Este realizată la cel mai mare portal orizontal din România, la peştera Coiba Mare din judeţul Alba. Acolo am avut o provocare cu mine însumi şi cunoştinţele în materie de fotografie. Am încercat să fotografiez imensitatea portalului noaptea, am vrut să prind şi stelele, dar şi coborârea unui speolog pe coardă. Pentru fiecare dintre cele trei componente ale fotografiei am avut nevoie de tehnici diferite, de timpi de expunere diferiţi şi am reuşit. Am realizat fotografia aşa cum mi-am imaginat.

Peștera Coiba Mare, jud. Alba

Peisaj
Monitorul de Mediaş: E o discuţie întreagă, dar totuşi, ce e mai important: fotograful sau aparatul?
Cosmin Berghean: Aş putea zice că ambele. Când ajungi la un nivel, acolo unde să cunoşti aparatul foto cu tot ceea ce ştie el să facă, îţi doreşti un aparat mai bun, cu mai multe calităţi, pentru a-ţi satisface cerinţele. Pe măsură ce îţi creşte bagajul de cunoştinţe îţi cresc cerinţele, îţi impui anumite standarde, anumite ştachete de calitate. Cu un aparat inferior nu reuşeşti să faci anumite fotografii. Contează enorm şi cunoştinţele fotografului, dar şi aparatul. Trebuie să ştii ce vrei, dar şi ce să ceri şi ce poate face aparatul. Ca să spun aşa, e o relaţie de prietenie strânsă între aparat şi fotograf.

Cătunul sub Piatră, jud. Alba
Monitorul de Mediaş: Care este cel mai ciudat loc în care ai făcut fotografii?
Cosmin Berghean: Iazul de decantare din Valea Şesii, fostul sat Geamăna, cred că a fost cel mai bizar loc. Este ciudat pentru că în acea minunăţie de culori se află sute de case, de gospodării, cărora comunismul nu le-a dat dreptul la o viaţă normală. E vorba de un sat peste care s-a construit un baraj. Din acel sat se mai văd turla bisericii şi câteva gospodării. Pentru mine, din punct de vedere fotografic e un rai, dar când am stat de vorbă cu un localnic, care mi-a zis că suferea mult după sat şi care mi-a zis că vrea să moară acolo, unde s-a născut... mi s-a schimbat niţel optica. A fost bizar. 

Iazul de decantare din Valea Șesii
Monitorul de Mediaş: Ce înseamnă pentru tine o fotografie reuşită?
Cosmin Berghean: Este atunci când mulţumirea sufletească e deplină, iar ochiul încântat. Fotografia trebuie să spună o poveste, să transmită un mesaj. Şi din punct de vedere tehnic, mai nou, am criterii ridicate, iar o fotografie bună trebuie să fie şi de calitate tehnică ridicată. Captura şi post procesarea sunt două etape pe care trebuie să le ai bine în vedere pentru a avea un produs de calitate.

Poalele Bedeleului

Monitorul de Mediaş: Ai vreun loc în care ţi-ai dori să ajungi pentru a face fotografii?
Cosmin Berghean: Mi-aş dori să merg în Noua Zeelandă, pentru că mi se pare un loc ce îmbină toate formele de relief într-o armonie extraordinară. Mi-aş dori să surprind diversitatea. Poate aş vrea să ajung şi în peştera Naica din Mexic, un alt loc senzaţional. Sunt vise, dar... „never say never“ (niciodată să nu spui „niciodată“ – n.red.). 

Piatra Secuiului
Monitorul de Mediaş: Obişnuieşti să publici o serie de fotografii pe Internet. Ai arătat deja mai multe fotografii ale oraşului, unele dintre ele stârnind admiraţia privitorilor. Cum se vede Mediaşul prin obiectivul aparatului tău? 
Cosmin Berghean: Încerc să arăt lumii o parte frumoasă a Mediaşului. Eu văd lucrurile poate cu o mai mare căldură decât restul. Când merg cu maşina, gândul mă duce la managementul inexistent al oraşului, făcând comparaţie cu Blaj, cu Sebeş, având în vedere că merg mult în acele zone. Timpul meu e limitat, dar am în vedere ca în acest an să acord mai mult timp oraşului nostru, pentru a le arăta şi celorlalţi cum văd eu acest oraş minunat de pe Valea Târnavelor. Nu vorbesc de proiecte de anvergură, doar de munca mea personală, de pasiunea mea pe banii mei. 

Zi de toamnă la Mediaș
Monitorul de Mediaş: Fotografiile tale au fost deja prezentate în mai multe expoziţii. Ce pregăteşti pentru acest an?
Cosmin Berghean: Am promis o expoziţie personală anul acesta la Mediaş, nu ştiu încă ce temă, poate speologie, poate fotografie de peisaj. Dar o să am o expoziţie personală, mai sunt concursuri foto de speologie, sper să am timp să fac cât mai multe lucruri. 

Monitorul de Mediaş: Care sunt cele trei obiecte pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie?
Cosmin Berghean: E dificil de spus, hm... un amnar. Mi-ar fi greu să renunţ la aparatul foto, deşi nu ştiu cât m-ar putea ţine acumulatorul, dar îl iau oricum pentru că poate mă salvează cineva între timp. Şi o rolă de pungi de plastic, necesară la chestii de supravieţuire, să-ţi procuri hrană sau apă.

A consemnat Milu OLTEAN

Sat transilvan, primăvara

    Trimite prin e-mail