joi, 12 februarie 2015

Publicat la 2/12/2015 07:00:00 a.m. de Redacţie

Orarul şi traseele Meditur, la purtător


O aplicaţie pentru mobil oferă informaţii despre trasee, staţii şi orarul troleibuzelor şi autobuzelor Meditur. Softul funcţionează pe smartphone-urile cu sistem de operare Android 4.0 sau mai nou.


Autor: Alex PÎNTEA

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, din comuna Micăsasa, a creat o aplicaţie gratuită pentru telefoanele cu sistem de operare Android care le oferă utilizatorilor informaţii despre liniile de transport, staţiile şi orarul pentru fiecare traseu al mijloacelor de transport în comun din municipiul de pe Târnava Mare. Ideea i-a venit în vacanţa de Crăciun.

Aplicaţie utilă

Cosmin Mihu, absolvent al Liceului Teoretic „Stephan Ludwig Roth“, este developer IT şi a mai realizat un soft similar pentru transportul în comun din Cluj-Napoca. „Aşa s-a născut ideea. M-am gândit să fac o aplicaţie şi pentru Mediaş, pentru că eu am făcut liceul aici. Am observat că nu există aşa ceva şi m-am gândit că ar fi utilă pentru oameni, chiar dacă ştiu că sunt mai puţini călători decât în Cluj-Napoca şi sunt mai puţine persoane care folosesc smartphone-urile“, explică el.

Vrea să o dezvolte

Dacă societatea Meditur va fi interesată să colaboreze, Cosmin vrea să extindă aplicaţia, pentru ca medieşenii să poată urmări în timp real mijloacele de transport. „Momentan, cu ajutorul aplicaţiei se pot vedea liniile existente de transport în comun, orarul şi staţiile. Ideea era ca la un moment dat să se poată afişa pe o hartă linia fiecărui mijloc de transport. Ăsta era obiectivul principal, la care încă nu am ajuns“, explică Mihu. Aplicaţia neoficială Meditur Mediaş 1.0 poate fi descărcată din Google Play şi se bucură deja de succes, fiind cotată cu 4,3 din maximul de 5 stele.

Portofoliu bogat

El este masterand în anul I la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică-Informatică, specializarea Sisteme distribuite în Internet. Este pasionat de open source, UNIX şi Linux, reţele, Android și Java. Mihu mai are în portofoliu aplicaţii Android precum Vendetta Manager - pentru gestionarea fişierelor, dicţionarul DEX Mobile, un program care permite conversia numerelor între diferite baze matematice din intervalul 2-36, inclusiv sistemele binar, octal și hexazecimal, dar şi o aplicaţie neoficială pentru site-ul umoristic TimesNewRoman.ro.
    Trimite prin e-mail