joi, 12 februarie 2015

Publicat la 2/12/2015 01:17:00 p.m. de Anonim

Cupidon, pretext de petrecere! Monitorul îţi spune ce poţi face de Valentine's Day în Mediaş şi împrejurimi


Valentine’s Day sau ziua în care săgeţile lui Cupidon zboară mai abitir ca niciodată aduce o grămadă de posibilităţi de distracţie pentru medieşeni. Cine romantice, saună cu miere, sărutări „criminale“ şi petrecere cu premii de Valentine’s Day.


Autor: Milu OLTEAN

Îndrăgostiţii pot să-şi rezerve locuri pentru un weekend de vis la un hotel cu piscină, şampanie şi SPA, pot opta pentru o cină romantică în oraş, pot merge la un concert sau pot petrece până dimineaţa la o petrecere cu premii surpriză şi tombolă, organizată de Consiliul Local al Tinerilor.

Când e dragoste, nu-i criză

Apropierea Valentine's Day i-a pus deja pe jar pe mulţi îndrăgostiţi, care aleargă în căutarea celui mai potrivit cadou pentru persoana iubită. Iar dacă reprezentantele sexului frumos nu mai sunt deloc surprinse atunci când primesc un inel, un buchet de orhidee, ori un tort în formă de inimă, una dintre variantele de-a le aduce un zâmbet larg pe chip este să le pofteşti într-un sejur cu totul şi cu totul special, dedicat în exclusivitate cuplului, sau la o petrecere de pomină alături de alţi fericiţi îndrăgostiţi. O mai bântui ea, criza economică, dar când vine vorba de a-ţi demonstra dragostea faţă de jumătatea ta, nimeni nu mai face nicio concesie. Iar cum Ziua îndrăgostiţilor pică taman în week-end, o vacanţă de Valentine's Day, o cină la lumina lumânărilor sau o petrecere de pomină pot fi soluţii ideală pentru un cadou de vis oferit prietenei sau soţiei. Şi, de ce nu, soţului sau prietenului.

Saună cu miere şi cine romantice

Ca în fiecare an, oferta agenţiilor de turism medieşene este bogată când vine vorba de sejururi pentru îndrăgostiţi. Aceştia chiar au de unde alege, în funcţie de cât de departe vor să plece sau cât au chef să cheltuiască pentru un week-end de neuitat. Hotelierii din ţară şi-au făcut din timp lecţiile, iar ofertele lor sunt care de care mai apetisante şi mai atrăgătoare pentru cuplurile de îndrăgostiţi, care sunt răsfăţaţi cu mâncăruri alese, cine romantice şi deserturi surpriză, şampanie, dar şi cu piscină, masaje de relaxare sau SPA. Spre exemplu, în cazul unei vile de 3 stele din Sinaia, pentru două nopţi de cazare şi mic dejun se plătesc 177 lei/persoană, în timp ce pentru un hotel de 3 stele din Vatra Dornei, care oferă două nopţi de cazare cu mic dejun, cină romantică şi acces la spa se plătesc 244 de lei/persoană. Pentru hotelurile de 4 stele, unde este inclusă cina festivă, deserturi surpriză, cocktail-uri şi spa, în funcţie de locaţie, Băile Felix sau Sovata, preţul este cuprins între 255 şi 449 de lei. Mai aproape de casă, îndrăgostiţii medieşeni pot opta pentru Bazna. „Alături de ofertele clasice ale hotelierilor, în oferta noastră se află şi pachetul oferit de «Bassen Pension» din Bazna, în perioada 13-15 februarie, care cuprinde două nopţi de cazare, bun venit tradiţional, cină de bun venit, prânz ardelenesc, cină romantică, o şedinţă de tir cu arcul, vizită la biserica săsească şi saună cu miere, preţul fiind de 170 lei de persoană“, spune Ionuş Popşor, directorul agenţiei Eximtur Mediaş.



Relaxare şi meniu special

Pentru îndrăgostiţii medieşeni care n-au chef de drumuri, dar vor să se simtă răsfăţaţi, oferta hotelierilor locali este demnă de luat în calcul. Astfel, hotelul BinderBubi propune un pachet special de Valentine’s Day, care cuprinde o noapte de cazare în cameră dublă cu mic dejun, acces la piscină şi spa, o cameră special amenajată şi o cină cu un meniu special. Tariful este de 295 de lei pentru două persoane. Contra cost, îndrăgostiţii pot beneficia de masaje şi proceduri de relaxare şi înfrumuseţare. De asemenea, ei pot opta şi pentru oferta de Valentine’s Day de la hotel BinderBubi Sighişoara, numai că acolo tariful este 399 lei pentru două persoane. Nici cei care doresc să petreacă seara de 14 februarie în oraş n-au fost uitaţi, astfel că sunt aşteptaţi la Hotel Traube, la o seară cu muzică live şi un meniu special, din care nu vor lipsi şampania, sosul de ciocolată, icrele negre, piept de curcan cu sos de piper roşu şi diferite deserturi. Totul la preţ de 45 de lei/persoană. „Din experienţa anilor trecuţi, cuplurile preferă pachetele de o noapte cu cină romantică şi acces spa, deşi majoritatea hotelierilor oferă pachete de două nopţi. În plus, îndrăgostiţii se aşteaptă la preparate speciale la cina romantică, în ton cu evenimentul“, dezvăluie directorul de marketing Feri Teglas.



Sărutări „criminale“ şi căsătorii de o zi

Tinerii amorezi pot să-şi afle cu siguranţă locul la una din petrecerile organizate în mai multe localuri din oraş sau în imediata apropiere. Dacă la Bistroteca Baum din Dumbrăveni este anunţat în seara de Valentine’s Day un concert al trupei Maxim, cu ale lor „sărutări criminale“, nici în Mediaş distracţia nu conteneşte, mai ales că se anunţă mare chef organizat de Consiliul Local al Tinerilor. Numai că petrecerea programată anul acesta de CLT se va ţine vineri, 13 februarie, la ştrand, cu începere de la orele 20. Petrecerea tinerilor este una devenită de tradiţie, care va începe cu deja celebrele căsătorii de o zi. „Cu ocazia Valentine's Day, Consiliul Local al Tinerilor din Mediaş va organiza două proiecte pentru toţi tinerii şi îndrăgostiţii din Mediaş. Proiectele sunt deja tradiţionale, este vorba despre «Căsătoreşte-te pentru o zi!», proiect care simbolizează existenţa iubirii şi a încrederii între cupluri, dar şi despre Valentine's Party, o petrecere tematică. Tot în cadrul acestor proiecte vor exista şi concursuri şi provocări pentru tineri, în special pentru cei îndrăgostiţi, dar şi o tombolă la care premiile sunt foarte consistente. Mulţumim, pe această cale tuturor sponsorilor evenimentului! Garantăm distracţia şi voia bună pentru toţi cei care vor alege să petreacă alături de noi“, promite primarul tinerilor, Sergiu Lazăr. Ţinând cont că în anii trecuţi petrecerea tinerilor s-a bucurat de mare succes şi a înregistrat aproximativ 700 de participanţi, se aşteaptă ca şi în acesta an atmosfera să fie una electrizantă, numai bună pentru îndrăgostiţi sau pentru cei plecaţi în căutarea dragostei.

Dragostea vine prin curier

Pentru îndrăgostiţii ceva mai comozi, care aleg să petreacă o seară liniştită în căminul propriu şi personal, dar vor să le facă o surpriză plăcută celor dragi, magazinele virtuale propun soluţia ideală. Cadourile şi reducerile speciale abundă peste tot, la un click distanţă. În preambulul Zilei îndrăgostiţilor, o sumedenie de magazine virtuale vin în întâmpinarea amatorilor de oferte. Indiferent dacă vorbim de cafetiere cu 20 la sută mai ieftine, telefoane mobile cu 25 la sută mai ieftine, ceasuri, căni, servicii de masă, sau diferite vase cu 40 de procente reduse, ofertele sunt pentru toate buzunarele. Aviz amatorilor, seara perfectă poate fi încununată acasă şi de o sticlă de vin deosebit, o cutie de bomboane fine, un CD cu muzică romantică, ori chiar cu un film de dragoste, toate acestea putând fi comandate cu uşurinţă de pe site-urile de profil. 

Legenda Sfântului Valentin

Se spune că, în jurul anului 270, împăratul roman Claudiu al II-lea era un luptător îndârjit și a purtat multe războaie. El a vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. În consecinţă, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați. Însă preotul creştin Valentin credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. Aşa că el a căsătorit în secret mai multe cupluri. Într-un final, oamenii împăratului l-au găsit şi l-au arestat. Totuşi, lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției sale, 14 februarie, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi, pe care le încheia cu formula: „Adu-ți aminte de Valentin al tău“. 

De la gali până în zilele noastre

Valentine's Day este Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală, care se sărbătorește pe data de 14 februarie. Ziua îl comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi. În Franța, o țară tradițional catolică, Valentine's Day este cunoscută simplu drept Sfântul Valentin și este sărbătorită ca în restul țărilor occidentale. În Danemarca și Norvegia, 14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag“. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete. În Suedia, este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia, un proverb spune că Sfântul Valentin „aduce cheile rădăcinilor“, așa că pe 14 februarie plantele și florile încep să crească. Ziua îndrăgostiților a fost considerată ca ziua în care încep lucrările în vii și pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranță, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradițional 12 martie, ziua Sf. Gregor.


Sărbătoare contestată în România

În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete, pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul românesc „dragoste“. Ţara noastră a început să sărbătorească și Valentine's Day, deși deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradițională. Aceasta a dus la un val de critici din partea Bisericii Ortodoxe şi a mai multor grupuri, personalităţi sau instituții. De pildă, organizația naționalistă Noua Dreaptă condamnă sărbătorirea Valentine's Day în România ca fiind o activitate superficială, comercialistă, un kitsch importat din Occident.
    Trimite prin e-mail