joi, 5 februarie 2015

Publicat la 2/05/2015 02:30:00 p.m. de Anonim

Banii pentru primării, după culoarea politică?


Co-președintele PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, susţine că județul Sibiu a pierdut bani în urma elaborării bugetului de stat. Ea îl acuză pe Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, că nu a fost destul de "vocal" pentru judeţul său.

Autor: Aurelian LUNGU

„În condiții de clamată creștere economică a guvernului PSD, Sibiul pierde bani pentru comunitate. Motivele sunt  buget național pe 2015 comunist, o hotărâre de Guvern făcută pe genunchi și un președinte de Consiliu Județean care nu a fost vocal pentru județul lui. Dintr-un județ care este în primele 7 județe ca și contribuție la bugetul de stat, pe locul 5 ca și colectare, Sibiul este lăsat pe ultimele locuri la alocări de fonduri de la bugetul de stat. Bătaia de joc a lui Victor Ponta la adresa comunității locale sibiene este revoltătoare! Prin tăierea bugetelor administrațiilor, primarii, atât cei din opoziție, cât și din PSD, se află în imposibilitatea de a-și gestiona activitatea curentă, de a-și duce la bun sfârșit proiectele, de a accesa fonduri europene“, a criticat Turcan.

Judecata lui Turcan

Zeci de localități din judeţul Sibiu au primit alocări financiare net inferioare față de cele de anul trecut, susţine Turcan, potrivit căreia, în urma HG 14/2015, primării precum Mediaş sau Bazna nu primesc niciun leu de la Guvern pentru completarea bugetelor locale, în timp ce comune foarte mici au primit foarte mulţi bani de la buget, prin Ministerul Finanţelor, aşa cum s-a întâmplat la Bruiu (704 locuitori - 1,05 milioane lei), Mihăileni (1.036 locuitori - 1,25 milioane lei) sau Alma (1.886 locuitori - 1,09 milioane lei). „Primarii care s-au străduit să aibă venituri proprii, care au urmărit să aducă bani în comună, nu au au primit nimic, au fost marginalizați. Seriozitatea, interesul față de comunitate sunt nesemnificative pentru guvernul PSD“, este de părere liderul liberal. În opinia sa, dezvoltarea comunităților „păgubite“ devine imposibilă. „Asistăm la un blocaj fără precedent, la care s-a ajuns din cauza unui algoritm făcut pe genunchi și care nu răspunde nevoilor comunităților locale. Nevoile unei comune mari sau ale unui oraș sunt diferite de cele ale comunităților mici. Este greșită o egalizare a veniturilor între unitățile administrativ-teritoriale printr-un sistem care face abstracție de numărul locuitorilor și suprafața localităților“, crede deputatul sibian. 
    Trimite prin e-mail