vineri, 28 noiembrie 2014

Publicat la 11/28/2014 11:00:00 a.m. de Anonim

Medieșenii, tot cu drumul la Sibiu!

Ping-pong cu hârtii, promisiuni deşarte şi şanse zero ca, din primele luni ale anului viitor, examenul teoretic pentru carnetul de conducere să se desfăşoare la Mediaş. Promisiunile social-democraților pentru medieșeni au murit odată cu campania.


Autor: Milu OLTEAN

„Gogoașa“ electorală pentru aspiranții la permisul de conducere din Mediaș s-a cam răcit. În campania electorală, senatorul Viorel Arcaş a dat asigurări că examenul pentru obţinerea permisului auto se va da din 2015 la Mediaş. Numai că municipalitatea nu are spaţii disponibile. În schimb, Ministerul Afacerilor Interne deține mai multe clădiri la fosta Aviaţie, pe care le-a lăsat în paragină de zece ani.

S-a rezolvat. Nimic

Viorel Arcaș a făcut o temă de campanie
din subiectul organizării examenului teoretic la Mediaș
Trecerea de la hârtie la calculator pentru obţinerea permisului de conducere a mutat examenul cu pricina în capitala de judeţ. Astfel, de câţiva ani, fiecare aspirant la carnetul de şofer, indiferent în ce localitate domiciliază, a trebuit să bată drumul până la Sibiu. Pentru unii a fost doar un drum, pentru alţii mai multe, în funcţie de cât de bine au fost pregătiţi. Doleanţele locuitorilor din nordul judeţului, care au dorit să susţină examenul mai aproape de casele lor, nu sunt de azi, de ieri şi au mai fost discutate, dar fără niciun rezultat. Lucrurile păreau să intre pe un făgaş normal în această toamnă, când prefectul Ovidiu Sitterli şi senatorul PSD, Viorel Arcaş, au dat asigurări că din 2015 examenul se va da şi la Mediaş. Ba chiar, parlamentarul a plusat şi a declarat că, în urma unei discuţii cu ministrul Mircea Duşa, examenele se vor desfăşura la Cercul Militar Mediaş. Stupoare: în 12 noiembrie, printr-o adresă scrisă, Prefectura solicită Consiliului Local identificarea unui spaţiu disponibil în Primărie, compus din nu mai puțin de șapte încăperi.

Speranţe, speranţe

Pe 20 octombrie, Sitterli s-a întâlnit cu reprezentanţii şcolilor de şoferi din Mediaș și a spus că există materialele necesare pentru organizarea biroului şi mai trebuie căutată locaţia. „Vin cu o veste bună pentru toţi locuitorii din nordul judeţului, pentru că, începând cu anul 2015, examenul pentru şcoala de şoferi va fi organizat şi la Mediaş. Avem posibilitatea de a organiza un birou de examinări în aşa fel încât toată zona de nord a judeţului să poată să susţină examenul de conducere, teoretic şi practic, la Mediaş. Nu am stabilit încă locaţia, dar sper că autorităţile publice locale, în speţă, dl. primar, ne va sprijini în acest demers“, încerca Sitterli să arunce pisica în curtea lui Neamțu.

Arcaş a găsit loc la Casa Armatei

La o săptămână după declaraţiile prefectului şi după întâlnirea de la Casa Schuller, Arcaş a precizat că, în urma unei discuţii cu ministrul Apărării Naţionale, s-a stabilit ca locul de examinare să fie la Cercul Militar Mediaş. „Am discutat cu ministrul Apărării, Mircea Dușa, care a fost joi la Mediaș, și și-a dat acordul ca acel birou pentru proba teoretică a examenului pentru permisul de conducere să fie organizat în Casa Armatei. A fost prezent și dl. prefect la discuție și urmează ca în foarte scurt timp să întocmim și hârtiile pentru ca, de anul viitor, examenul de conducere să se poată susține și la Mediaș. Casa Armatei este un loc bun pentru organizarea biroului, sunt condiții decente, iar candidații nu vor mai fi nevoiți să aștepte cu orele. Din ce am înțeles, biroul va fi deservit de patru persoane, care vor fi angajate“, trâmbița șeful PSD Mediaș.

Nod în papură

Au trecut alegerile, toate bune şi frumoase. Numai că, la şedinţa Consiliului Local de la sfârşitul lunii noiembrie, a fost prezentată o informare venită din partea Prefecturii, prin care Consiliul Local era solicitat să sprijine demersul de a amenaja şi la Mediaş un centru de examinare, plus alte spaţii pentru preschimbări permise auto, radieri, înmatriculări, atribuiri de numere de înmatriculare... Adică prefectul cere municipalității un spaţiu, nu oriunde și nu oricum. Șapte încăperi în incinta Primăriei! Astfel, Sitterli vrea să facă la Mediaş ce nu există în reședința județului: dacă la Sibiu actele se fac într-o clădire, iar examenul se dă în alta, la Mediaş se vrea totul ca la carte, într-un singur loc. Șapte spaţii cuprinse între 16 şi 40 mp, două grupuri sanitare, conexiune la serviciul de date, asigurarea pazei prin supraveghere video.

După ce s-a tot trâmbițat rezolvarea problemei, prefectul Sitterli
cere Legislativului local să asigure spațiul necesar în incinta Primăriei Mediaș

Contre şi controverse

Solicitarea Prefecturii a fost prezentată în Consiliul Local, dar nimeni n-a scos niciun cuvânt legat de locaţia despre care vorbea senatorul Arcaş. Pe de altă parte, consilierul local PSD, Eugen Moraru, care a fost chiar preşedinte de şedinţă, a opinat că un răspuns favorabil la solicitarea Prefecturii ar însemna un bine pentru tot oraşul. Corect! Dar parcă binele fusese deja arvunit, în campanie. Sau nu? Pe de altă parte, administraţia locală a precizat că, oricum, nu dispune de un asemenea spaţiu în incinta Primăriei. Ba, mai mult, primarul Teodor Neamţu a reamintit că Ministerul Afacerilor Interne, cel care „păstoreşte“ examenul auto şi documentele conexe, are mai multe spaţii la fosta Aviaţie, spaţii care zac în ruine. 

Teodor NEAMȚU | primar: „Nu cred că dispunem de asemenea spaţii, care ne sunt solicitate. Nu ştiu cum a ajuns Prefectura la o asemenea rezolvare, fără să ne întrebe, fără să stea la o discuţie cu noi. Pot să le transmit că intenţionăm să mutăm muzeul într-un spaţiu la fosta Aviaţie, iar dacă doresc, pot să plătească dânşii chiria şi să se înţeleagă cu Biserica Franciscană pentru acel spaţiu. De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne are la fosta Aviaţie mai multe spaţii, primite încă de acum zece ani, pe care le-a lăsat în paragină şi ruină. Pot să investească, să amenajeze acolo. Noi deocamdată nu avem un spaţiu pe măsura celui solicitat. Dacă-l vom identifica, vom răspunde afirmativ.“

Epilog

S-a măsurat, s-a tocmit, s-a solicitat, s-a răspuns. S-a vorbit, s-a rezolvat, nu se poate! Din bunele intenţii şi promisiunile legate de rezolvarea situaţiei pentru susţinerea examenului pentru permisul auto la Mediaş, reluate cu sârg în campania electorală, pare să se aleagă, ca de atâţia ani încoace, praful. Ba e Casa Armatei, ba să fie la Primărie. Ministerul Afacerilor Interne are spaţii, le lasă în paragină, dar vrea altele. Ministrul Dușa ar da el Casa Armatei. Sau nu. Senatorul şi prefectul spun că-i ca şi rezolvată. Cine să-i mai înţeleagă? Medieşenii rămân tot cu drumul la Sibiu. Una peste alta, se anunţă o remaniere guvernamentală până-n Crăciun, aşa că, cine ştie?
    Trimite prin e-mail