joi, 6 noiembrie 2014

Publicat la 11/06/2014 08:00:00 a.m. de Anonim

Astăzi, oricine poate dona sânge în Piaţa Regele Ferdinand I. Vor merge medieșenii?

Medieşenii sunt invitaţi să doneze sânge în cadrul Caravanei „O şansă pentru viaţă“. Astăzi, în intervalul orar 9.00 - 13.00, se va organiza o sesiune mobilă de donare de sânge în Piaţa Regele Ferdinand I. Donatorii trebuie să fie sănătoşi şi să îndeplinească o serie de condiţii pentru a fi acceptați în program.


Autor: Alex PÎNTEA

Asociația React și Vodafone România, împreună cu Crucea Roșie Subfiliala Mediaș și I Love Mediaș, organizează o acţiune în cadrul căreia oricine poate dona sânge. Caravana „O șansă pentru viață“ revine astfel la Mediaş, după ce a mai fost prezentă în luna mai. „Practic, sângele recoltat va fi folosit pentru pacienții cu arsuri grave sau cei care sunt supuși unor operații complexe, pentru bolnavii de leucemie și pentru victimele accidentelor rutiere. Prin cei 450 mililitri recoltați de la un singur donator, până la trei victime pot fi ajutate să se recupereze“ spun organizatorii.

În centrul istoric

Toţi medieșenii care îndeplinesc condițiile minime pentru a fi donatori sunt așteptați să doneze sânge benevol, fără bonuri valorice, în unitatea mobilă, care va fi amplasată în Piața Regele Ferdinand. Orice donator trebuie să fie sănătos și să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, acesta trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani, greutatea între 50 și 100 kilograme (femeile) și între 60 și 100 kg (bărbații). De asemenea, trebuie să nu fi suferit în ultimele luni intervenții stomatologice sau chirurgicale, să nu aibă/nu fi avut următoarele boli: hepatită de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-)4 dioptrii, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Recomandări pentru donare

Înainte de donare, se recomandă consumarea unei căni cu ceai sau cafea, un mic dejun puțin consistent cu legume, fructe, dar fără multe proteine și grăsimi. De asemenea, nu se fumează înainte și după donare cu o oră. În urma donării, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30 la sută. 

Situaţia actuală

România se află pe unul dintre ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. În medie, pe an, doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge. Privind în urmă, cel mai fericit an a fost 2005, cu 180.960 de litri de sânge colectaţi. Anul următor a înregistrat o scădere drastică, iar în 2007 doar 66% din totalul de cereri de unităţi sangvine lansate de spitalele româneşti au primit răspuns pozitiv. Lansat în anul 2008, programul „O şansă pentru viaţă“ a contribuit la informarea corectă a publicului cu privire la nevoia de sânge pentru transfuzii a sistemului medical românesc. Astfel, în cadrul programului au fost organizate campanii de informare şi de conştientizare a populaţiei privind importanţa donării de sânge, o campanie naţională de informare a medicilor de familie despre donarea de sânge, a fost realizat un studiu naţional de evaluare a potenţialului de fidelizare a donatorilor tineri şi au fost mobilizaţi mai mult de 100.000 de donatori, aceștia îmbunătățind stocurile Institutului Naţional de Hematologie cu peste 50.000 de litri de sânge.

,,Aş merge să donez...”

În ce măsură sunt dispuşi medieşenii să doneze sânge, aflaţi din raidul-anchetă realizat de reporterul Monitorului.


M.D., angajată: „Dacă ar fi nevoie şi în cazuri excepţionale aş fi dispusă să donez sânge. Ştiu că trebuie să fii destul de sănătos pentru a merge să doneze şi se fac nişte teste înainte”.

A.G., angajată: „Am auzit că vine caravana la Mediaş. Nu ştiu dacă aş dona eu, am anunţat în schimb pe alţii”.

S.P., pensionară: „Nu am donat niciodată sânge. Eu am lucrat într-un mediu toxic şi nu ştiu dacă ar fi în regulă”.

D.B., elevă: „Aş merge să donez, dar nu cred că voi putea pentru că sunt la şcoală. Dacă ar fi nevoie aş dona”.
    Trimite prin e-mail