Medieșeanca Gina Ștef a pregătit o expoziție foto cu vânzare la „Art Cafe“. Vernisajul va avea loc sâmbătă, la orele 19.00. O parte dintre fotografii au fost realizate la festivalurile Blaj aLive, Garana Jazz Festival, ArtMania și Rockstadt Extreme Fest. Despre cum se împacă muzica rock cu fotografia, Gina Ștef vorbește într-un interviu acordat Monitorului de Mediaș.
Monitorul de Mediaș: Cum ai „prins” pasiunea pentru fotografie?
Gina ȘTEF: Nu a fost o mare revelație, dar așa, încet, mi-am dat seama că îmi place foarte mult, am început din pasiune pentru oameni și situații care mereu te provoacă să mergi înainte și să vrei tot mai mult. Acum nouă ani, am cumpărat primul aparat foto, un compact, iar cu el am tot experimentat. Tot în facultate am început să învăț Photoshop. Eram obsedată de tutoriale și de noi tehnici de editare a fotografiilor. Evident că la început făceam unele modificări care nu erau naturale, dar cu timpul m-am mai „temperat“ și am căutat editările care arată natural, ca și cum așa ar fi fost făcută poza de la bun început, chiar dacă avea unele defecte. La momentul actual, caut mereu alte cadre, alți oameni care să mă inspire și alte situații care mă pot face într-un fel sau altul să evoluez.
Monitorul de Mediaș: De unde te inspiri?
Gina ȘTEF: Urmăresc frecvent mai multe site-uri de fotografie artistică, de nuntă, de concerte. Pe Facebook și pe Pinterest urmăresc mai mulți fotografi de la noi din țară și de peste tot din lume. Urmăresc frecvent tutoriale de fotografie și Photoshop. Nu doresc să copiez pe nimeni, însă momentan cadrul artistic și oamenii de la noi din oraș nu mă inspiră foarte tare și de aceea caut mediul creativ în altă parte. Admir oamenii care găsesc inspirație peste tot în jurul lor și mi-aș dori să am mai mult contact cu fotografi pe care îi apreciez. Am ocazia să mă bucur de un astfel de colectiv la festivalurile de muzica, unde în „photo pit“, în fața scenei, toți fotografii colaborăm pentru același scop comun, de a face fotografii grăitoare.
Monitorul de Mediaș: Ce fel de fotografie preferi? Portret, eveniment, peisaj?
Gina ȘTEF: Niciodată nu m-a pasionat fotografia de peisaj, mereu atunci când m-am aflat într-un loc care îți taie răsuflarea am preferat să mă bucur de el cu ochii. De multe ori am observat că dacă sunt cu aparatul foto la ochi și declanșez, peisajul care îl văd acasă pe calculator nu se compară cu peisajul care l-am simțit eu acolo. Sau, dacă am ca scop să imortalizez natura, nu mă mai bucur de ea la fel de mult. Așa că prefer fotografia de stradă, arhitectură, portrete. De multe ori, îmi place să cred că eu și aparatul suntem într-un balon în care nu ne poate vedea nimeni, iar eu fotografiez unele stări care durează o fracțiune de secundă. Cei mai expresivi mi se par oamenii, mai ales atunci când nu sunt atenți la fotograf, când nu trebuie să „stea la poză“. Poate cel mai mult îmi place să fac fotografii la concerte, pentru că trebuie să urmăresc mișcarea scenică, expresivitatea artiștilor, jocurile de lumini, iar toate aceste elemente combinate mă solicita la maxim și mă împing să fac mereu cadre tot mai bune.
Monitorul de Mediaș: Cum se îmbină muzica rock cu fotografia?
Gina ȘTEF: Dacă îți place muzica rock și fotografia, vine ca un lucru firesc să vrei să faci fotografie de concert. Pe lângă rock, ascult foarte mult și muzică blues, jazz și trip hop, iar aceste genuri de muzică de calitate te obligă, într-un fel, să ai o viziune artistică asupra lumii. Am fost foarte fericită când am primit prima dată acreditare pentru festivalul ArtMania din Sibiu, în anul 2012. Nu mai participasem în calitate de fotograf la nici un festival, deși am mai fost ca spectator și îi invidiam pe fotografii care intrau între scenă și public să fotografieze trupele de pe scenă. Participând la mai multe festivaluri de atunci, am realizat că fotografii autorizați de către organizatorii festivalurilor de asemenea sunt „în același film“ al rock-ului. Nu există să asculți manele și să fii fotograf de concerte!
Monitorul de Mediaș: De ce abia acum o nouă expoziție?
Gina ȘTEF: Am mai avut câteva fotografii expuse în anul 2010, în barul „Six Feet Under“, unde tema a fost fotografie de stradă, de produs și portret. Am așteptat până acum să mai expun pentru că am vrut să adun mai multe fotografii reușite din diverse domenii. Călin de la „Art Cafe“ a fost mereu deschis în ceea ce privește evenimentele culturale și pe la începutul anului i-am propus să facem o expoziție de fotografie, după ce o să se încheie sezonul festivalurilor de muzică. Am încercat să găsesc o temă care se potrivește localului și oamenilor care îl vizitează. În ultima vreme, m-am ocupat, împreună cu soțul meu, în principal de fotografie de nuntă și botez, însă cred că deocamdată nu este momentul să expun fotografii de la acest gen de evenimente atât de personale pentru clienții noștri. Am considerat că sunt mai potrivite pentru expoziție fotografiile de la concertele la care am participat anul acesta și unele elemente de arhitectură. De asemenea, de anul trecut, am adăugat colecției de aparate foto și un Mark III și am vrut ca printurile expuse să fie de o calitate foarte bună.
Monitorul de Mediaș:Unde au fost realizate fotografiile?
Gina ȘTEF: Cronologic vorbind, expoziția începe de la festivalul Rockstadt Extreme Fest 2013, după care se face o mică paranteză - fotografică - cu arhitectură din Budapesta și Praga, pentru a continua cu festivaluri de anul acesta, respectiv Blaj aLive, Gărâna Jazz Festival, ArtMania și Rockstadt Extreme Fest. Majoritatea fotografiilor de la concerte au fost deja publicate pe Facebook, însă cele din capitalele Ungariei și Cehiei nu au mai fost văzute până acum.
Monitorul de Mediaș: Alb-negru sau color?
Gina ȘTEF: Fiecare stil are farmecul său, culorile ne binedispun și ne inspiră, iar fotografia alb-negru ne poartă parcă într-o altă dimensiune. Am analizat cu atenție fiecare fotografie în parte și am editat-o după cum am crezut că pune în evidență cel mai bine subiectul. Nu am vrut să expun doar fotografii color sau doar alb-negru, așadar ele vor fi destul de echilibrate.
Monitorul de Mediaș: Fotografiile sunt realizate pe film sau în manieră digitală?
Gina ȘTEF: Deși deținem și trei aparate foto pe film, nu am realizat foarte multe fotografii cu ele, pentru că, mai ales la concerte, totul se petrece atât de repede, încât nu ai vreme să focalizezi manual și să potrivești setările aparatului astfel încât să rezulte o fotografie de calitate. Fotografia pe film necesită o grijă aparte, răbdare și subiecte relativ statice și controlabile. Așadar, fotografiile de la expoziție sunt realizate în totalitate cu aparate foto digitale.
A consemnat Mircea HODÂRNĂU