duminică, 31 august 2014

Publicat la 8/31/2014 12:00:00 p.m. de Anonim

MECEFF aduce filme în limba idiş şi două expoziţii


Câteva pelicule idiș produse între 1937 și 2013 și două expoziții speciale completează oferta culturală a noii ediții MECEFF.



Autor: Alex PÎNTEA

Cea de-a patra ediție a MECEFF va avea loc în perioada 2-6 septembrie. Mediaş Central European Film Festival propune pentru ediţia din acest an, pe lângă competiția oficială și o serie de filme reprezentative din perimetrul geografic central și est-european, programul MECEFF „7+1” care va oferi publicului spectator o nouă serie de filme în limba idiș. Acestea vor fi adunate în secțiunea necompetitivă „Selecția președintelui”. Pe lângă programul de filme, MECEFF „7+1” le propune spectatorilor și două expoziții speciale ce vor fi deschise numai în perioada festivalului.

Povești semite

Iubitorii de film vor avea ocazia să vadă cinci producții de excepţie. Prima dintre ele va fi „Fiul cantorului”,  o dramă muzicală americană din 1937. Supranumită de criticul de film J. Hoberman drept „Anti-Cântărețul de jazz”, aceasta marchează debutul lui Moise Oysher în cinema cu rolul unui tânăr rebel care pleacă din shtetl-ul său polonez la New York, unde este descoperit și devine un cântăreț binecunoscut. Tot din SUA vine „Ierusalimul american: evreii şi ascensiunea oraşului San Francisco”, un documentar produs în 2013 despre pionierii evrei din San Francisco, atraşi în California de „Goana după aur” și inițiatori ai unei comunități prospere, în acea vreme a doua ca mărime din Statele Unite, după New York. Alte trei pelicule pe care nu trebuie să le ratați sunt „Mămica / Mamele”, o producţie poloneză a anului 1938, care surprinde diferitele aspecte ale vieții evreiești în perioada interbelică în Lodz, „O legendă din Vilnius: puterea rabinului”, tot o producţie poloneză care spune povestea a doi îndrăgostiţi şi „Tevye” (SUA, 1939), adaptarea nemuzicală a lui Maurice Schwartz după povestea clasică a lui Sholom Aleichem, care a inspirat celebra peliculă „Violonistul pe acoperiș”.

Expoziţii de afișe

Două expoziții speciale vor putea fi vizitate la Mediaș numai pe durata MECEFF. Prima dintre acestea este intitulată „Film Poster Is Not Dead” şi va cuprinde 30 de afișe realizate de studenții școlilor de artă din Cehia și România. Proiectul reprezintă o continuare a expoziției de succes de anul trecut „101 Czechoslovak Film Poster“, care prezenta epoca de aur a afișului cehoslovac de film, realizat între anii ‘60 și ‘80. Expoziția este organizată în parteneriat cu Centrul Ceh, Terry Posters și A.D.I. Regiunea Târnavelor și va putea fi văzută la Centrul de Urbanism JEWEL Model din strada Nicolae Iorga nr. 2. Cea de-a doua expoziţie se va intitula „Filmul românesc - afișe și reclame” şi va cuprinde imagini remarcabile de pe vremea când publicitatea la filme se făcea pe cărți poștale și pe cutii de chibrituri, fotografii cu vechi incinte ale cinematografelor din țară care azi sunt istorie și reclame incitante ce chemau publicul să se delecteze cu filmele epocii. Expoziția coordonată de Ancuța-Lăcrămioara Chiș și Ucu Bodiceanu este organizată în parteneriat cu Casa de Cultură Cluj-Napoca și „Clujul de altădată”, la Sala Traube.
    Trimite prin e-mail