Vremurile se schimbă, gusturile se schimbă. Acum vreo șase ani, era la mare modă skateboarding-ul, iar, la presiunea tinerilor, municipalitatea a amenajat două platforme betonate pentru amatorii de senzaţii tari. Astăzi, acestea au fost uitate. Reprezentanții Primăriei spun că vor verifica situația și se gândesc să le reabiliteze. Însă, în locul lor, tinerii visează la terenuri de baschet şi părinţii la leagăne pentru copii.
Autor: Milu OLTEAN
Părinţii şi-ar dori un loc de joacă pentru copii pe platforma betonată din Gura Câmpului, iar adolescenții din Vitrometan visează la un teren de baschet sau de minifotbal în locul pistei de skateboard. Inaugurate în mai 2008, cele două piste din Mediaş par să nu mai intereseze pe nimeni. Nici în cartierul Vitrometan şi nici în Gura Câmpului nu se mai vede ţipenie de tânăr cu rolele sau cu „placa“ în skatepark, iar aparatele şi-au pierdut strălucirea, unele fiind deja atât de deteriorate, încât nu se mai pot folosi. Uitate de tineri, cele două amplasamente au fost lăsate de izbelişte şi de reprezentanţii municipalităţii, care nu s-au mai prea ostenit nici să mai tragă vreun strat de vopsea pe trambuline şi scări, nici să mai dea cu coasa în jurul locurilor de joacă. Intrate într-un con de umbră, cele două locuri de joacă şi-ar putea câştiga din nou măreţia. Cum? O spun chiar tinerii din cartiere.
O altă abordare
Skateparkul din cartierul Gura Câmpului este amenajat în zona complexului vechi şi este primul de acest fel construit la Mediaş. Odinioară ca scos din cutie şi plin de puşti cu placa sau cu rolele, azi locul de joacă este „cucerit“ doar de doi-trei prichindei de-o şchioapă, care îşi exersează abilităţile de căţărători, sub ochii părinţilor sau bunicilor. O balustradă distrusă, niscaiva rugină, semn al trecerii timpului peste parc. Şi buruieni înalte pe margine. Nu pare deloc că skaterii mai au vreo treabă prin acest loc amenajat special pentru ei. Lângă platforma betonată se află şi un mic loc de joacă pentru copii, cu leagăne de fier. Acolo e ceva mai multă mişcare, iar cei mici par să prefere hinta față de căţăratul pe aparatele din skatepark. „N-am mai văzut să vină copii, aşa, mai mari, să se joace aici pe platformă. Mai mult copii mici vin aici acum, se mai urcă pe formele astea, mai bat mingea, mai sar dincolo în părculeţ la o hintă. Sunt prea mici să le pun role în picioare, aşa că stau pe lângă ei şi mă uit cum sar pe-aici“, ne-a spus o mămică tânără, cu ochii după „prichindeii“ ei.
Trebuie întreținut
Medieșeanca este de părere că locul ar putea arăta mai bine şi poate chiar ar putea să se transforme într-un loc de joacă mai atractiv pentru cei mici, dacă tot nu mai e folosit de skateri. „Dacă ar mai vopsi, dacă ar mai tunde iarba asta de pe margine, dacă s-ar mai ocupa cineva, sigur ar arăta mai bine acest loc... Sunt destui copii care se joacă pe aici, poate s-ar putea face ceva mai frumos, nu ştiu, să fie din nou folosit acest parc“, spune mămica.
Baschet în loc de skateboard
Dacă skatepark-ul din Gura Câmpului mai arată cum mai arată, în cartierul Vitrometan, în zona străzii Vidraru, imaginea este chiar dezolantă. Iarbă mare în jurul platformei betonate, mizerie cât cuprinde, un aparat de joacă scos complet din uz şi plin de coji de seminţe. N-ai zice că e chiar pustiu prin zonă, deoarece lumea din cartier trece direct prin parc, către o scurtătură spre supermarketurile de la ieşirea din oraş. Dar de jucat, nu prea se mai pune problema, eventual de căţărat pe aparate. Iar de skateri, nici pomeneală. Câţiva tineri aflaţi în trecere întreabă dacă suntem de la Primărie, iar când află că skatepark-ul poate deveni subiect de ziar, îşi spun răspicat părerea. „Cu placa nu se mai dă nimeni! Seara vin tot felul de indivizi pe aici, care vedeţi ce lasă în urma lor... Eu aş propune să se amenajeze aici un teren de baschet, să fie împrejmuit, păzit, să plătim taxă la intrare, să li se ia datele de identitate celor care intră la teren, fiecare să răspundă pentru ce face. Suntem mulţi tineri în cartier care am plăti bucuroşi, dar să avem unde să jucăm baschet, pe un teren amenajat“, arată Vlad Matei, de 20 de ani. Tot de aceeaşi părere este şi George Vlad Haţegan, care crede că platforma betonată, niţel mărită, ar putea fi chiar şi teren de minifotbal. „Toată treaba e să fie închis şi păzit, să se intre pe bază de listă, astfel încât fiecare să fie responsabil de ceea ce face. Cred că, dacă s-ar aranja, s-ar putea face şi un teren de minifotbal“, susține Haţegan.
160.000 de lei
Cele două parcuri de skateboard au fost inaugurate în luna mai 2008, după ce tinerii din oraş au insistat luni de zile pentru amenajarea lor, ba chiar au făcut presiune asupra edililor printr-o serie de petiţii online, care în cele din urmă şi-au găsit rezolvarea, odată cu găsirea a două spaţii disponibile. În absenţa acestor locuri amenajate, medieşenii îşi aduc aminte de tinerii care făceau vânzoleală în fiecare după-amiază de vară pe treptele unei bănci din apropierea Primăriei, cu bicicletele şi skateboard-urile. Odată cu amenajarea celor două parcuri, Mediaşul s-a lăudat că „a luat faţa“ Sibiului, care avea atunci - ca și acum - un singur skatepark. Investiţia a costat aproximativ 160.000 de lei, iar lucrările la cele două perimetre de 20 pe 20 de metri au fost executate de o firmă din Oradea. În ciuda investiţiei consistente, menite a-i mulţumi pe tinerii dornici de adrenalină, vremurile sunt schimbătoare, iar ceea ce era de „ultim răcnet“ acum câțiva ani nu mai e de actualitate. Tinerii din cartiere şi-ar dori altceva în locul pistelor. Greu de mulţumit toată lumea. Rămâne de văzut dacă opiniile se vor împăca, dar, oricum, o igienizare n-ar strica.
Raluca FILIP | purtător de cuvânt Primăria Mediaş: „Primăria municipiului Mediaş, prin Direcţia Tehnică, inventariază lunar toate distrugerile la aparatele de joacă din cele 21 de spaţii special amenajate în municipiu, urmând ca în cel mai scurt timp, în funcţie de programul stabilit, acestea să fie reabilitate. În primăvara acestui an, municipalitatea a intervenit în 13 locaţii principale, prin repararea mobilierului şi a aparatelor de joacă şi prin montarea de platforme elastice (cauciuc) la coborârile de pe tobogane și leagăne. În ceea ce priveşte cele două spaţii de skateboard amenajate în Mediaş, acestea au fost achiziţionate şi montate în anul 2008, iar în cursul anului 2013 şi în prima jumătate a anului 2014 acestea au fost reabilitate. Urmează ca în perioada următoare să se facă o verificare a acestor locaţii, iar acolo unde este cazul acestea vor fi reabilitate.“