marți, 8 iulie 2014

Publicat la 7/08/2014 08:30:00 a.m. de Anonim

Spania - invitată la MECEFF 2014

O țară a cărei cinematografie continuă să surprindă și să ofere lumii mari regizori, Spania, va fi invitata specială la cea de-a patra ediție a Mediaş Central European Film Festival (MECEFF). Monitorul de Mediaș vă spune ce filme puteți vedea în secțiunea dedicată acestei țări.


Autor: Aurelian LUNGU

Printre titlurile care vor fi prezentate la Mediaș în cadrul acestei secțiuni se numără „Torremolinos 73“ (Pablo Berger, 2003), o comedie cu accente dramatică ce reflectă perfect societatea consumistă și dezorientată din timpul perioadei de tranziție din Spania anilor '70, cu un accent puternic pus pe cultura porno din acea epocă. Filmul i-a adus lui Pablo Berger premiul pentru debut la Palm Springs și l-a transformat, pe loc, într-una dintre cele mai importante voci ale noului cinema spaniol, statut reconfirmat în 2012 de splendida reinterpretare a basmului Albă ca Zăpada, „Blancanieves“.

"Torremolinos '73", regia Pablo Berger, 2003


Documentare

„23 F: La pelicula“ (Chema de la Pena, 2011), un documentar-reconstrucție despre lovitura de stat de la 23 februarie 1981 și care oferă o perspectivă clară asupra momentului crucial al consolidării tranziției. Filmul a fost lansat în cadrul competitiței Festivalului de Film de la Varșovia și a fost nominalizat la Premiile Goya la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar“. „Raza, el espiritu de Franco“ (Gonzalo Herralde, 1977), un documentar realizat imediat după moartea lui Franco și care propune interviuri atât cu sora generalului, cât și cu Alfredo Mayo, protagonistul filmului de propagandă „Raza“ (J.L. Sáenz de Heredia, 1942) şi realizat pe baza unei povestiri scrise de Francisco Franco.

Drame impresionante

Cinefilii vor mai putea vedea, la MECEFF, „Patrimonio nacional & National III“ (Luis Garcia Berlanga, 1981-1982), o saga în care se observă, cu un profund ochi critic, decadența puterii în oligarhia franchistă. Prima parte, „Patrimonio nacional“, a fost lansată în cadrul competiției oficiale a Festivalului de Film de la Cannes. De asemenea, la Mediaș va rula „Los santos inocentes“ (Mario Camus, 1984). Evocând filmele lui Carlos Saura în portretele sale alegorice ale unor peisaje sociale și psihologice înrădăcinate cultural, dar și atacurile dure duse de Buñuel împotriva burgheziei, filmul lui Camus prezintă un rechizitoriu caustic și puternic la adresa inumanității (și corupției) claselor privilegiate. Lansat în cadrul Festivalului de la Cannes, filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun actor (ex-aequo, Francisco Rabal și Alfredo Landa). Nu în cele din urmă, drama psihologică „Sé quién eres“ (Patricia Ferreira, 2000) oferă o excelentă analiză a represiunii teroriste coordonate de Stat, în general, și de Armată, în principal, în timpul perioadei de tranziție de la dictatură către democrație. Filmul Patriciei Ferreira a câștigat zeci de premii, prin care și un Goya pentru muzică originală.


MECEFF 2014 va avea loc în perioada 31 august - 6 septembrie și este organizat de Ecran Cinema Management, Primăria municipiului Mediaş prin Direcţia pentru Cultură, Ministerul Culturii, CNC și Regiunea Târnavelor.
    Trimite prin e-mail