vineri, 6 iunie 2014

Publicat la 6/06/2014 01:39:00 p.m. de Anonim

Poftiți la FITS 2014! VIDEO

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru aduce la Sibiu spectacole inedite de teatru, dans, muzică, dar și filme, expoziții, conferințe sau lansări de carte. Festivalul se va desfășura în perioada 6-15 iunie și este cel de-al treilea festival de teatru din lume, ca mărime, după Edinburgh şi Avignon.


Autor: Margareta LUPU
Foto: Andrea Gavriliu, Zic Zac

Zece zile, 2.500 de artiști și invitați din 70 de țări, 381 de evenimente desfășurate în 66 de spații diferite și un număr aproximat de 62.000 de spectatori în fiecare zi. Așa s-ar putea transpune în cifre cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru (FITS) de la Sibiu, care are ca și temă „Unicitatea în diversitate“.

Mix cultural

Festivalul care reprezintă cea de-a treia mare performanţă a lumii, după Edinburgh şi Avignon, aduce propune spectacole unice de teatru, dans, muzică, circ, spectacole de stradă, lectură din Virgil Flonda, prezentări de carte, film, expoziții, platforma de arte vizuale, întâlnirea școlilor și a academiilor de teatru, conferințe și seminarii și ateliere. „Teatrul, dansul clasic şi contemporan, teatrul-dans, flamenco, muzica, opera, opereta, spectacolele de stradă, spectacolele în cetăţi şi situri istorice, în pieţele publice, în catedrale, biserici şi lăcaşuri de cult, spectacolele underground, întâlnirea şcolilor de teatru din lume, concertele, spectacolele-lectură, întâlnirea teatrului independent, filmul, platforma de arte vizuale - toate aceste propuneri alcătuiesc dimensiunea spectaculară a festivalului. Este singurul festival din lume care a dezvoltat o secţiune de patrimoniu care include spectacole care sunt bunuri ale patrimoniului artistic universal“, se mândrește Constantin Chiriac, directorul festivalului.

Inedit în Piața Mică

Ediția din acest an aduce pentru prima data în România una dintre cele mai impresionante construcții expoziționale dedicate jocului interactiv cu lumini și culori. „Luminarium Mirazozo“ este o structură gonflabilă de tip orășel, proiectată să ofere publicului experiențe extra-senzoriale. Construcția, sub formă de labirint, va fi amplasată în Piața Mică din Sibiu și are o lungime de 48 de metri și o lățime de 27 de metri. Proiectul britanicilor de la Architects of the Air este structurat cu pasaje în forma de spirală, unite în cinci cupole asemănătoare formelor găsite în bazarele din Iran. Labirintul gonflabil va putea fi vizitat gratuit în perioada 6-9 iunie, între orele 12.00-21.00. Vizitatorii primesc la intrare o hartă și trebuie să se descalțe înainte de trecerea prin ecluză. Odată aflați în interior, ei pot alege să se plimbe liber sau să se odihnească privind jocul de culori produs în funcție de vremea și lumina de afară pe fațetele construite ca un mix între inginerie și design contemporan.

15 spectacole de dans

Trei din cele 15 spectacole de dans din festival se vor juca cu casa închisă. Primul spectacol este „CESC GELABERT V.O. +“ sau „Bijuterii“, care îl aduce la Sibiu, pe 8 iunie, pe scena Casei de Cultură, pe artistul spaniol Cest Gelabert. Acesta este câştigătorul Medaliei de Aur pentru Artele Spectacolului şi Premiul Naţional pentru Dans oferit de guvernul spaniol, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai influenţi dansatori spanioli din toate timpurile. Al doilea spectacol de dans vândut din cadrul FITS este cel din 14 iunie de la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ – „Mozart Steps“, în scenografia lui Gigi Căciuleanu.  Cel de-al treilea spectacol cel mai cerut de publicul iubitor de dans este „Sonata“, care se va juca pe 15 iunie la Teatrul de copii şi tineret „Gong“ din Sibiu. Cu o coregrafie semnată de Nakamura Yo, artista japoneză care a primit Premiul Juriului în cadrul Competiţiei de Dans NEXTREAM21, premiul I SESSION BEST în 2012, Premiul Juriului şi premiul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu pentru Yokohama Dance Collection EX 2013.


Bilete și acces

Accesul publicului se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, de luni până vineri între orele 11.00 şi 18.00, iar sâmbăta între orele 11.00 şi 15.00, precum şi online pe www.eventim.ro. Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber, precum şi la conferinţele speciale, spectacolele-lectură şi filmele. Accesul în spaţiile de joc acoperite va fi permis pe baza prezentării unui bilet valid pentru o singură persoană, o singură dată. Biletul pe baza căruia se va face accesul trebuie păstrat pe toata durata evenimentului. Nu se pot face rezervări, locul în sala de spectacol fiind garantat doar prin cumpărarea biletului. Intrarea după ora de începere a evenimentului nu este permisă. Neprezentarea la timp duce la anularea biletului fără dreptul de rambursare sau utilizare la o altă reprezentaţie. Prețurile biletelor variază între 10 și 40 de lei.




    Trimite prin e-mail