vineri, 6 iunie 2014

Publicat la 6/06/2014 01:10:00 p.m. de Anonim

Meditur „vânează“ călătorii frauduloşi. Pe unii, nici amenda nu-i sperie

Societatea de transport public local are probleme cu medieșenii care nu îşi cumpără bilet. Cei care circulă ilegal riscă amenzi de până la 500 de lei.


Autor: Alex PÎNTEA

Persoanele care călătoresc fără bilet, abonament sau card valoric cu mijloacele de transport în comun ale Meditur riscă amenzi de până la 500 de lei. În ultimele şase luni, 370 de medieşeni au fost sancţionaţi pentru această abatere.

Au trecut la amenzi

În ultimele şase luni, media zilnică a fost de două persoane depistate călătorind cu Meditur fără a poseda bilet, card valoric sau abonament. În 72 de cazuri, călătorii frauduloşi au cumpărat un bilet cu suprataxă în valoare de 40 de lei, iar restul s-au ales cu amenzi de până la 500 de lei. „Operatorul de transport public din Mediaș informează că în perioada noiembrie 2013 - mai 2014 au fost sancționate 370 de persoane care au fost prinse fără bilete de călătorie. 298 dintre persoanele în cauză au fost sancționate prin documente de constatare, iar 72 de persoane prin bilete cu suprataxă“, a explicat Ioana Streza, din cadrul departamentului de relaţii publice al societăţii Meditur.

Controlorii sunt pe teren

Persoanele care călătoresc cu mijloacele de transport în comun ale operatorului de transport local au obligaţia ca, atunci când li se solicită, să prezinte tichetul de călătorie, abonamentul sau cardul valoric. În cazul în care refuză, riscă să fie sancţionate contravenţional. „Neprezentarea titlului de călătorie organelor de control se sancționează în mod similar. Mai mult decât atât, în situația în care călătorul fără titlu de călătorie refuză prezentarea documentelor de identitate organelor de control, acesta poate fi sancționat contravențional“, avertizează Streza.

Bilet cu suprataxă

În cazul în care sunt depistaţi fără bilet, călătorii au posibilitatea să cumpere un bilet cu suprataxă şi să scape în acest fel de amendă. Biletul se achită pe loc, valoarea acestuia fiind de 40 de lei și, odată plătit, este valabil pentru cursa respectivă. În cazul în care călătorul nu plătește pe loc, se completează un document de constatare, iar valoarea lui trebuie achitată în 24 de ore la caseria societății, la puctele de încărcare a cardurilor sau în contul bancar al Meditur. „Dacă documentul de constatare nu este achitat în termenul legal, atunci călătorului i se va completa un proces verbal contravențional prin care se stabilește o amendă cu o valoare de până la 500 de lei“, conchide Ioana Streza. 
    Trimite prin e-mail