luni, 2 iunie 2014

Publicat la 6/02/2014 11:49:00 a.m. de Redacţie

Mediaşul a urmat trendul naţional la alegerile pentru Parlamentul European. Viața după alegeri

Alianța PSD-UNPR-PC a câştigat alegerile europarlamentare la Mediaş cu aproximativ 25% dintre voturile valabil exprimate. Deși au bătut tot județul împreună cu prim-vicepreședintele Klaus Iohannis și cu alți membri marcanți ai partidului, liberalii au ajuns marii perdanți ai alegerilor europarlamentare. PDL s-a clasat pe poziţia a doua, cu 17,5%, iar PNL, pe locul al treilea, cu aproape 14% dintre sufragii. Aproape 12.500 de persoane s-au prezentat la urne în municipiul Mediaş şi satul aparţinător Ighişul Nou.


Autor: Alex PÎNTEA

Social-democrații și partenerii său de alianță au obţinut cel mai bun scor în municipiul Mediaş la alegerile europarlamentare desfăşurate pe 25 mai, fiind votați de 2.928 de persoane. PDL s-a clasat pe poziţia a doua, cu 2.034 de voturi, iar PNL a strâns 1.600 de voturi. Pe poziţiile următoare s-au clasat Partidul Mișcarea Populară, cu 996 de voturi, candidatul independent Mircea Diaconu, cu 920 de voturi, şi UDMR, cu 913 voturi. În total, 12.442 de alegători s-au prezentat la urne, iar 823 de voturi au fost declarate nule.

Arcaș jubilează

2.928 medieşeni au pus ştampila în dreptul PSD-UNPR-PC, iar formaţiunea condusă de senatorul Viorel Arcaş a obţinut astfel cel mai scor la nivelul municipiului de pe Târnava Mare din istoria recentă. Rezultatul l-a făcut pe preşedintele filialei locale să se declare foarte bucuros. „Nu pot decât să fiu foarte bucuros pentru scorul obţinut, vine după mulţi ani. Noi i-am mai bătut pe adversarii politici, dar nu la scorul de partid. Este, într-adevăr, cel mai bun din ultimii zece ani. Vreau să le mulţumesc medieşenilor pentru ceea ce au făcut la vot de această dată şi să le spun că toate angajamentele luate se vor îndeplini. Nu sunt omul care promite, iar pe urmă uită ce a promis. Ne angajează şi mai mult acest vot şi pe mine şi partidul“, a mărturisit Arcaş. Președintele organizației județene PSD Sibiu, Ioan Cindrea, consideră că rezultatele acestui scrutin arată că sibienii au încredere în social-democrație. „Aceasta demonstrează că propunerile noastre sunt bune, că oamenii au încredere în social-democrație, care vine cu soluții realiste“, a spus Cindrea.

PDL a depășit scorul pe țară

2.034 medieşeni au votat PDL la alegerile de duminică, iar partidul s-a clasat astfel pe poziţia a doua în clasamentul la nivelul muncipiului. Democrat-liberalii au obţinut 17,5% din voturi, cu cinci procente mai mult decât media naţională, însă pentru prima dată în ultimii zece ani a pierdut locul întâi la nivel local. Totuși, rezultatul nu este considerat îngrijorător de către preşedintele filialei municipale, Teodor Neamţu, având în vedere că el depășește scorul PDL pe țară. „Dacă ne raportăm la rezultatele naţionale, în Mediaş, Partidul Democrat Liberal a obţinut un scor cu mult peste cel de la nivel naţional. Am obţinut un scor mai bun şi decât cel de la nivelul judeţului, dar, din păcate, ne-am clasat în Mediaş pe locul doi. Sigur, în trendul naţional. Ţinând cont de faptul că, iată, pe lângă PDL a mai apărut PMP-ul, dacă am îmsuma procentele şi în Mediaş am fi peste stânga, peste USD. Îmbucurător este faptul că, totuşi, PSD-ul în plan naţional nu a obţinut peste 40%. Aceasta ne dă certitudinea că, la alegerile prezidenţiale, Uniunea Social Democrată nu va reuşi să îşi impună preşedintele“, a comentat Neamţu. Rezultatul obținut de PDL este un rezultat muncit, consideră deputatul Raluca Turcan. „Este rezultatul unei munci în echipă a unor oameni implicați și dedicați partidului. Este o confirmare a faptului că românii vor politicieni serioși și responsabili și nu politicieni de tip tabloid. Oamenii susținuți de PDL sunt foarte serioși și își vor face datoria cu profesionalism și implicare“, a dat asigurări Turcan.


Petrescu voia mai mult

Scorul de 14% clasează partidul pe poziţia a treia în municipiul de pe Târnava Mare, în contextul în care 1.600 medieşeni au votat cu PNL la alegerile europarlamentare. Viceprimarul George Petrescu, liderul filialei locale, recunoaște că nu este mulţumit şi promite că se va munci mai mult pentru creşterea bazinului electoral. „La aceste alegeri, PNL-ul a avut o uşoară creştere. Personal, nu sunt mulţumit, aş fi vrut mai mult. Faţă de alegerile europarlamentare din anul 2009, am crescut câteva procente bune, iar în continuare, împreună cu organizaţia locală, o să depunem eforturi pentru a ne mări bazinul electoral al PNL-ului din municipiul Mediaş. Consider că, la aceste alegeri, electoratul de dreapta nu s-a mobilizat la vot şi mă aştept ca în toamnă mobilizarea să fie mult mai bună, iar votul va fi decisiv pentru dreapta românească în Mediaş“, a apreciat Petrescu. La nivelul conducerii centrale, eșecul de duminică n-a rămas fără urmări. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a demisionat din funcția de prim-vicepreședinte al PNL, după ce a recunoscut că rezultatele au fost proaste chiar și în propriul său bazin electoral.

Replici tăioase

Senatorul democrat-liberal Ion Ariton a ținut să le mulțumească locuitorilor județului Sibiu pentru participarea la scrutinul de duminică, „și din perspectiva echilibrării voturilor acordate principalelor formațiuni politice la scrutinul din 25 mai“. Totodată, în ceea ce privește organizația județeană PDL Sibiu, Ariton și-a exprimat nemulțumirea față de rezultatul euroalegerilor, despre care afirmă că este „mult sub potențialul de susținere politică din partea electoratului sibian“. „Sper să fie un motiv în plus pentru o pregătire temeinică în vederea alegerilor prezidențiale“, a adăugat fostul lider al PDL Sibiu. În replică, deputatul Raluca Turcan, președintele organizației județene PDL Sibiu, a transmis o declarație de presă în care l-a acuzat pe Ariton că nu s-a implicat în campania electorală și a adăugat că PDL Sibiu s-a numărat printre cele mai bine clasate organizații județene. „În primul rând salut revenirea domniei sale dintr-un lung concediu. Azi e prima oară când grăiește după câteva luni de absență. Da, negreșit vom face o analiza în legătură cu neimplicarea sa în această campanie. Noi ne-am comportat decent, ne-am făcut treaba. Este dezamăgitoare reacția lui și credem că este rezultatul frustrării că PDL Sibiu este pe locul 6 la nivel național“, a precizat Turcan.
    Trimite prin e-mail