marți, 29 aprilie 2014

Publicat la 4/29/2014 08:00:00 a.m. de Anonim

Show de zile mari la Prod

Concurenţi din 19 ţări şi-au anunţat participarea la cea de a patra ediţie a Transylvania Horse Show, cel mai cunoscut concurs hipic internaţional din România, care se va desfăşura în perioada 2-4 mai, în satul Prod. Organizatorii sunt sprijiniţi şi de Primăria Hoghilag.


Autor: Aurelian LUNGU

În premieră, anul acesta, spectacolul ecvestru va fi condimentat cu demonstraţii spectaculoase de atelaje cu doi cai, susţinute de sportivi profesionişti, şi atelaje cu ponei. Evenimentul găzduieşte trei tipuri de competiţii oficiale, completate zilnic de o serie de demonstraţii spectaculoase. Şi administraţia locală pune umărul la organizarea competiţiei care a aşezat Hoghilagul pe harta mondială a hipismului. „E o treabă foarte bună şi bineînţeles că îi ajutăm şi noi pe organizatori. Am semnat contractul de parteneriat în acest sens. Este o mândrie pentru Hoghilag şi un prilej nemaipomenit de a ne face cunoscuţi în întreaga lume şi a atrage turişti interesaţi de peisajele superbe sau de tradiţiile multiculturale pe care le are comuna noastră“, a apreciat Cornel Puică, primarul comunei Hoghilag.

Contra cronometru

Prima competiţie va fi Concursul Complet Internaţional (CCI), care este o etapă pregătitoare pentru Campionatele Balcanice ce vor avea loc în Bulgaria, la jumătatea lunii mai, ultima ediţie a acestora desfăşurându-se anul trecut în România, în cadrul Transylvania Horse Show. La această disciplină de Proba Completă, concurenţii profesionişti vor avea de parcurs trei probe: dresaj, obstacole şi cross-country. Punctul culminant al Concursului Complet Internaţional îl reprezintă proba de Cross-Country, la care concurenţii şi caii lor au de parcurs contra cronometru un traseu dificil, lung de 3.600 metri, cu 39 de obstacole naturale precum şanţuri, bazine cu apă, buşteni şi alte obstacole din lemn masiv. Concursul este organizat în colaborare cu Federaţia Ecvestră Română (FER) şi Federaţia Ecvestră Internaţională (FEI). 

Înscrieri la final

Al doilea concurs este Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici, secţiunea din competiţie care se adresează cailor şi concurenţilor in curs de afirmare, cu mai puţină experienţă in competiţiile ecvestre de proba completă. Traseul de cross-country pentru aceasta probă măsoară 1.500 metri şi numără 17 obstacole naturale. Organizatorii au introdus această secţiune pentru a încuraja sportivii să se îndrepte spre această disciplină deosebit de spectaculoasă, dar totodată foarte riscantă.


48 de cai din toată ţara

A treia competiţie este Concursul Internaţional Universitar, „Cupa Naţiunilor pentru Studenţi“ („AIEC Student Riders Nation Cup“ - România 2014), organizat în colaborare cu Association Internationale des Etudiants Cavaliers (AIEC), cea mai mare asociaţie de acest gen din lume. La această secţiune participă studenţi din toată lumea care vor concura la două probe: dresaj şi sărituri obstacole. Transylvania Horse Show a primit premiul „Concursul anului“ pentru ediţiile 2011 si 2012 din partea AIEC (Association Internationale des Etudiants Cavaliers). În cadrul acestui concurs, caii sunt puşi la dispoziţie de către organizator. Concurenţii au la dispoziţie doar cinci minute pentru a se acomoda cu caii înainte de a intra în terenul de concurs. Caii sunt foarte bine antrenaţi şi trebuie să corespundă standardelor competiţionale. Alegerea celor 48 de cai puşi la dispoziţie de către organizatori exclusiv pentru această probă, implică testarea unui număr foarte mare de cai de sport care aparţin celor mai mari cluburi ecvestre din ţară. Caii provin de la baze hipice din Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara şi de la clubul gazdă, Cross-Country Farm, prin asociaţia ecvestră HipoHouse. 

Peste 100 de concurenţi

Numărul total al concurenţilor şi suporterilor străini depăşeşte o sută de persoane, record pentru cele patru ediţii organizate până acum. „Este foarte greu să motivezi un călăreţ din Vest, ca să nu mai vorbim despre cei de pe alte continente, să vină să concureze în România cu caii personali şi totuşi ne bucurăm an de an de prezenţa tot mai mare a acestora. Îmi doresc ca acest efort să-i motiveze şi pe călăreţii români să se îndrepte spre aceasta disciplină, motiv pentru care am şi introdus de anul acesta proba «Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici»“, a declarat Mihnea Vârgolici, iniţiatorul şi organizatorul evenimentului.
    Trimite prin e-mail