vineri, 4 aprilie 2014

Publicat la 4/04/2014 08:30:00 a.m. de Anonim

Regal chinologic la Mediaş | FOTO

Aproximativ 380 de câini din mai multe rase s-au întrecut, sâmbăta trecută, la Mediaş, în cadrul unei expoziţii chinologice de tradiţie. Expoziţia s-a desfăşurat pe terenul de sport al Şcolii Naţionale de Gaz şi a fost una de succes. 


Participanții au achitat taxe de înscriere cuprinse între 50 și 70 de lei, doar concursurile special fiind gratuite. Cele mai frumoase exemplare au fost premiate de organizatori cu certificate de aptitudini campioni. Un moment aşteptat a fost acela al unei demonstraţii de dresaj canin, o premieră pentru municipiul de pe Târnava Mare. Evenimentul a continuat, duminică, cu o expoziţie de club la care au participat câini din rasele Golden Retriever, Labrador şi Flat.


Monitorul de Mediaș: Cum a fost expoziţia chinologică din acest an?
Ştefan Pintea: Am avut rezultate pozitive. Asociaţia Chinologică Mediaş, împreună cu România Retriever Club, a organizat două expoziţii foarte importante cuprinse în calendarul expoziţional al Asociaţiei Chinologice Române. În prima zi am avut peste 359 de participanţi, câini de rasă care au totalizat 60 de rase, foarte bine pregătiţi. Am avut parte de un timp excelent şi de aprecieri din partea delegaţilor Asociaţiei Chinologice Române. În cea de-a doua zi a fost o competiţie organizată de România Retriever Club, la care întotdeauna Asociaţia Chinologică Mediaş a ţinut să fie prezentă şi să sprijine organizarea. Aceasta a cuprins trei rase, mai exact Golden Retriever, Labrador şi Flat.


Monitorul de Mediaș: Aţi pregătit şi un moment deosebit, o premieră pentru Mediaş. Despre ce este vorba?
Ştefan Pintea: Da, aşa este, am avut parte şi de prezenţa campionului mondial Viorel Scânteie, un om dedicat dresajului, care a ţinut neapărat să fie prezent la Mediaş cu trei câini, un ciobănesc olandez, un ciobănesc belgian şi bineînţeles atracţia zilei a fost Parson-ul, un Terrier deosebit de talie mică, unul dintre câinii agreaţi chiar la Hollywood. Acest căţel răspunde foarte bine la comenzi, iar demonstraţia a fost pe măsura aşteptărilor încât publicul a rămas chiar uimit de faptul că şi acest căţel, după un antrenament de un an a reuşit să atingă randamentul câinilor mari. Prin această demonstraţie, ne-am dorit să atragem cât mai mulţi medieşeni, ne-am dorit să le imprimăm cumva pofta de a creşte câini de rasă. Prezenţa a 60 de rase de câini reprezintă o preocupare a Comitetului director al Asociaţiei Chinologice Române care de la an la an face popularizare prin aceste concursuri.


Monitorul de Mediaș: De la un an la altul, aveţi tot mai mulţi participanţi la Mediaş.
Ştefan Pintea: Tot mai multă lume, într-adevăr, vine de la un an la altul. Probabil şi datorită poziţiei geografice. Faptul că Mediaşul este situat în centrul ţării, buna organizare şi omenia de care dăm dovadă fac să vină tot mai mulţi participanţi şi să plece mulţumiţi cu premii conform aşteptărilor. Ceea ce facem deosebit este concursul de Rottweiler, unde - de altfel - avem cea mai bună participare din ţară şi ne putem lăuda cu treaba asta. Este vorba de aproximativ 40 de câini care au fost prezenţi la Mediaş, cu un arbitru din Serbia, specializat în rasa Rottweiler. Competiţia a fost prevăzută cu premii suplimentare datorită preocupării crescătorilor de Rottweiler şi a faptului că dăm importanţă aceste rase, pe undeva una deosebită, fiind vorba de un câine utilitar remarcabil, dar care pe parcursul timpului, datorită unor probleme pe care nu le-am înţeles, a fost înlăturat din mintea omului, fiind catalogat ca un câine periculos. Nu este aşa. Este un câine foarte ataşat, un câine deosebit. Chiar şi eu am o canisă de Rottweiler cu care mă mândresc, am chiar câini campioni cu care defilez, chiar am fost şi în străinătate, am concurat şi chiar am câştigat. 


Monitorul de Mediaș: Cât de importante sunt aceste concursuri pentru câinii pe care îi avem noi acasă?
Ştefan Pintea: Aceste concursuri sunt importante. În primul rând este vorba de o socializare, în al doilea rând oamenii sunt mai preocupaţi pentru standard. Crescătorii încearcă ca, pentru fiecare câine pe care îl deţin în familie, să îl aducă cât mai sus, în funcţie de standardul rasei. Din acest motiv, începând cu blana, începând cu alimentaţia, cu antrenamentul, un câine de rasă - cu care, de altfel, trebuie să munceşti foarte mult -, bineînţeles, ţinând cont de preocuparea pe care o avem, este adus acolo unde este locul lui. 


Monitorul de Mediaș: Cât de dificil este să creşti şi să dresezi un câine de rasă?
Ştefan Pintea: Există teorii pentru fiecare rasă, după studii care s-au făcut pe parcursul timpului. Aceste teorii se referă la grupele de câini, iar utilitatea sau chemarea pe care o are câinele este într-un fel exploatată conform destinaţiei lui. Concret, câinii de vânătoare trebuie educaţi de mici în sensul ăsta, câinii utilitari la fel şi, nu în ultimul rând, câinii de companie care au şi ei o utilitate şi o predestinaţie pentru care sunt asociaţi cu temperamentul, calitatea şi rasa din care fac ei parte.


Istoric

În anul 2001, la inițiativa iubitorilor de câini Ștefan Pintea, Ioan Maghiari și Petru Gherman, a luat ființă Asociația Chinologică Mediaș, care, prin O.G. 26/2000, a dobândit și personalitate juridică. În 2002, Asociația Chinologică Română, prin vot unanim al Adunării Generale, a aprobat ca asociația medieșeană să devină membru cu drepturi depline. Începând cu același an, la Mediaș a avut loc prima expoziție națională de tip C.A.C., care a început să devină o tradiție pentru locuitorii Mediașului, fiind așteptată cu nerăbdare și interes an de an.

A consemnat Alex PÎNTEA
    Trimite prin e-mail