joi, 10 aprilie 2014

Publicat la 4/10/2014 01:56:00 p.m. de Anonim

Piaţa Prim Com Mediaş va fi autorizată pentru sacrificarea mieilor şi anul acesta

DSVSA Sibiu atrage atenţia că sacrificarea mieilor şi valorificarea cărnii rezultate, în perioada sărbătorilor de Paşte, este admisă, în conformitate cu legislaţia în vigoare, doar în abatorul autorizat sanitar veterinar existent în municipiul Sibiu şi în câteva centre de tăiere cu activitate limitată, care vor fi autorizate să funcţioneze în perioada 11-19 aprilie. Ca în fiecare an, mieii se vor putea sacrifica şi în incinta Pieţei Agroalimentare Mediaş.


Carnea este marcată cu ştampilă ovală şi se poate valorifica în unităţi autorizate pe piaţa naţională. Centrele de tăiere cu activitate limitată au putut depune cererile de autorizare către DSVSA până astăzi. Cetăţenii care achiziţionează miei vii din târguri îi pot sacrifica în astfel de spaţii. “Activitatea acestor unitaţi de sacrificare va fi supravegheată permanent de medicii veterinari repartizaţi şi împuterniciţi de conducerea D.S.V.S.A. Sibiu care vor examina, marca prin ştampilare şi certifica carnea rezultată”, explică dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt în cadrul DSVSA Sibiu. 

În curs de amenajare

O situaţie specială s-a înregistrat la Mediaş, unde societatea Piaţa Prim Com urmează să primească autorizaţia pentru sacrificarea mieilor, după ce Măcelăriile Mediaş şi-au încetat activitatea. "Noi suntem în curs de amenajare a unui spaţiu mai mare, dotat în conformitate cu recomandările DSV, unde locuitorii zonei de nord a judeţului vor putea sacrifica mieii, ca în fiecare an de la înfiinţarea societăţii. Vom primi şi autorizaţia în acest sens", a dat asigurări Aurel Nechita, directorul general al societăţii Piaţa Prim Com Mediaş. Medieşenii vor putea cumpăra miei de pe Platoul Welter, aflat vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară, iar o parte dintre comercianţi vor fi direcţionaţi şi către piaţa din cartierul Gura Câmpului. "Noi am avut un spaţiu mai mic pentru sacrificare în incinta pieţei, iar acum pregătim un spaţiu mai mare, dotat cu tot ce trebuie", a declarat Nechita, pentru Monitorul de Mediaş.

Transport în condiţii legale

Transportul mieilor la unităţiile de sacrificare se va face cu mijloace de transport autorizate, mieii este obligatoriu să fie crotaliaţi, însoţiţi de documente de mişcare şi sanitare veterinare care să ateste starea de sănătate a acestora, iar  crotaliile  de la mieii sacrificaţi vor fi predate medicului veterinar pentru a fi operaţi în baza naţională de date. Transportul cărnii de miel de la abator la locul de comercializare se va efectua în condiţiile impuse de legislaţia specifică, privind autorizarea mijlocului de transport, a spaţiului de depozitare şi expunere şi cu respectarea normelor de igienă şi temperatură.

Atenţie la produsele din lapte

Pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare în perioada sărbătorilor pascale, când în mod tradiţional, consumul unor alimente de origine animală şi nonanimală creşte în mod considerabil, conducerea DSVSA Sibiu, dispune o serie de măsuri suplimentare. Producătorii agricoli, crescătorii de animale, pot valorifica produse din lapte, în spaţii autorizate sanitar veterinar, în condiţii speciale. Astfel, produsele să fie obţinuţe din lapte crud, în condiţiile respectării normelor de sănătate şi igienă. Laptele trebuie să provină de la animale sănătoase. Producătorul să deţină documentul de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi sau, vânzare cu amănuntul, eliberat de D.S.V.S.A Sibiu, certificat de producător eliberat de primăria din localitate vizat de asociaţia profesională şi/sau medicul veterinar zonal, fişa de sănătate a animalelor vizat de medicul veterinar şi carnetul de sănătate a producătorului cu viza medicului uman.

Grijă la produsele din ouă!

Valorificarea ouălor de consum se poate face numai în spaţii şi unităţi autorizate şi supuse controlului sanitar veterinar. Se interzice comercializarea ouălor care nu sunt marcate cu ţara de provenienţă, codul unităţii producătoare, data producerii (ziua, luna şi anul), indici de standard de comercializare şi cifra sistemului de creştere, care se aplică pe fiecare ou. Este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de raţă. Transportul ouălor se va efectua numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţite de document de comformitate, care să ateste salubritatea acestora şi sistemul de creştere a găinilor. Se interzice depozitarea, expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleaşi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spaţii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora. Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 - 14 grade C.

Produse din peşte

Peştele se poate valorifica în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, bineînţeles cu respectarea unor condiţii. Astfel, comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unităţi specializate, sau secţii ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar. Se păstrează în spaţii frigorifice sau în vase speciale cu apă (peştele viu) cu respectarea parametrilor de  temperatura în funcţie de sortimentul supus comercializării. Sortimentele de peşte sunt însoţite obligatoriu de certificat de conformitate privind calitatea, originea acestuia şi valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.

Reclamaţii

Pentru sesizarea unor aspecte nedorite, consumatorii au la dispoziţie telefoanele D.S.V.S.A Sibiu, 0269/223314 sau  0269/223069. 
    Trimite prin e-mail