marți, 22 aprilie 2014

Publicat la 4/22/2014 11:27:00 a.m. de Anonim

ANM: Vreme în continuă încălzire, dar și șanse de ploaie în următoarele două săptămâni

Ultimele zile din luna aprilie vor fi caracterizate de un regim termic oscilant, cu maxime ce nu vor depăși 22 de grade Celsius, dar în debutul lunii mai vremea va fi în continuă încălzire, iar șansele de ploaie se vor diminua treptat, deși în următoarea săptămână, precipitațiile vor fi mai consistente în regiunile din nordul, sud-estul și centrul țării, potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 21 aprilie - 4 mai.

În Transilvania, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic peste cel normal în a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor în creștere de la 20 la 22 de grade. Până spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, vor fi oscilații termice, dar în general valorile diurne mediate pe regiune, respectiv de la 17 la 19 grade, vor fi apropiate de mediile climatologice specifice. Minimele termice nocturne vor fi în creștere treptată în prima săptămână, până la o medie regională de 8 - 9 grade, peste pragul climatologic al datei. Ulterior, vor oscila în general în jurul normelor pentru sfârșit de aprilie și început de mai, respectiv 6 - 7 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată în aproape toate zilele intervalului de referință, fiind de așteptat și perioade în care se pot cumula cantități de apă mai importante.
La munte, în primele zile ale intervalului, încălzirea vremii va determina un regim termic peste cel normal în a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor de 12 - 14 grade și minime ce vor urca la o valoare de 2 - 3 grade până spre 5 - 6 grade. Până spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, nu vor fi variații termice semnificative, în general valorile urmând să fie apropiate de mediile climatologice specifice, ziua între 8 și 12 grade, iar noaptea între 2 și 4 grade, în medie. Probabilitatea de ploaie se va menține ridicată în mare parte a intervalului de referință, fiind de așteptat și perioade în care se pot cumula cantități de apă mai însemnate, cu precădere în jurul datelor de 24, 26 și 28 aprilie.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 21 aprilie - 4 mai, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.
    Trimite prin e-mail