duminică, 9 martie 2014

Publicat la 3/09/2014 07:00:00 p.m. de Redacţie

Un regim prea bogat în proteine animale este mai periculos decât fumatul (studiu)

Consumul exagerat de proteine animale este mai periculos decât fumatul, arată un studiu american, care adaugă că riscul de cancer şi diabet creşte în acest caz de patru ori, scrie site-ul metronews.fr, citat de Agerpres.

Potrivit studiului, excesul de brânză, carne și produse lactate mărește de patru ori riscul de cancer la persoanele de la 50 la 65 de ani. Avantajele regimului bogat în proteine sunt lăudate de unii, ca Pierre Dukan, fiind puse la îndoială de alții. Excesul de carne roșie este contraindicat, prezentând riscuri crescute pentru sănătate. Studiul american merge mai departe, afirmând că o alimentație bogată în carne, ouă și produse lactate ar fi mai periculoasă decât fumatul.
Cercetarea, apărută pe 4 martie în revista americană Cell Metabolism, a avut în vedere comportamentul alimentar a 6.000 de adulți de peste 50 de ani timp de aproape două decenii. Cei care au avut o alimentație bogată în proteine prezentau un risc de patru ori mai mare să facă diabet sau diferite forme de cancer.
Cercetătorii își nuanțează în schimb rezultatele, arătând că sunt vizate numai persoanele între 50 și 65 de ani și atrăgând atenția asupra faptului că odată cu vârsta evoluează și corpul, iar alimentația trebuie adaptată în funcție de noile nevoi. Prin urmare, persoanele de peste 65 de ani își pot mări consumul de proteine pentru a preveni diferite boli și leziuni.
Studiul amintește că, dacă este dificilă aprecierea exactă a cantităților de proteine ce trebuie consumate în funcție de vârstă, acest lucru se poate face raportat la greutate. Cantitatea corectă ar fi de 0,8 g de proteine/kg (45-50 g/zi pentru o persoană de 59 kg). Specialiștii recomandă în orice caz fructe și legume (cinci pe zi, dacă se poate), bune atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă, mai ales în contextul creșterii numărului de persoane supraponderale, încheie metronews.fr.
    Trimite prin e-mail