duminică, 16 martie 2014

Publicat la 3/16/2014 02:04:00 p.m. de Redacţie

Implementarea sistemului integrat de management al deșeurilor face progrese

Din 2015, toate cele 64 de localităţi din judeţul Sibiu vor colecta selectiv deşeurile. Atunci va fi finalizat cel mai mare proiect de mediu al Consiliului Judeţean, în valoare de 18 milioane de euro.


Autor: Margareta LUPU

Stadiul fizic de realizare a ajuns la 81 la sută, potrivit conducerii Consiliului Judeţean Sibiu (CJS).  „Acest proiect de realizare a unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu a fost o provocare pentru mine şi pentru echipa pe care o conduc. La scurt timp după preluarea mandatului de preşedinte, am găsit acest proiect blocat, fiind, totodată, unul dintre cele mai dificile proiecte derulate de CJS. În aceste condiţii, este important să se știe că în iunie 2012 proiectul avea un stadiul fizic de realizare, din păcate, de doar 2 la sută, dar am reușit să ajungem astăzi la un stadiu de 81 la sută şi suntem în grafic. Ne apropiem de finalizarea lucrărilor în câteva luni, urmând ca de anul viitor în 53 de comune, nouă orașe și municipiile Sibiu și Mediaș să avem un sistem modern, european, de colectare selectivă a deşeurilor“, a anunţat preşedintele Ioan Cindrea.

Învăţăm să colectăm selectiv

Sistemul de gestionare a deșeurilor va permite respectarea tuturor angajamentelor pe care România și le-a asumat în fața Uniunii Europene în ceea ce privește protecția mediului. Aceasta înseamnă că va duce la colectarea deşeurilor menajere de la întreaga populaţie a judeţului Sibiu, la introducerea colectării separate a deşeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, la implementarea colectării separate a deşeurilor biodegradabile menajere în municipiile Sibiu şi Mediaş, la reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile la depozitare şi la închiderea depozitelor neconforme din judeţul Sibiu. Practic, fiecare sibian va învăţa să pună separat deşeurile, fiecare în pubela destinată special, respectiv eşeuri biodegradabile, plastic, sticlă, aluminiu, hârtie etc.


Pe bani europeni

Contractul de finanţare a fost semnat în 25 mai 2010 cu Ministerul Mediului și Pădurilor, iar valoarea sa este de 80,3 milioane de lei fără TVA. Proiectul este cofinanţat de UE, prin POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Contribuţia financiară a CJS la acest proiect este de 10,7 milioane de lei. Proiectul prevede închiderea a cinci gropi de gunoi neconforme la Agnita, Avrig, Cisnădie, Remetea (Sibiu, Dealul Dăii) și Tălmaciu, construirea a două staţii de compostare la Şura Mică şi Târnava şi a unei staţii de sortare la Şura Mică. La acestea se adaugă achiziţia echipamentelor de colectare separată a deşeurilor, însemnând 96.370 de recipienţi de colectare şi unităţi de compostare, respectiv 70.870 de containere și pubele și 25.500 de unități de compostare individuală.  Acestea vor fi distribuite în toate localitățile. În acest monent depozitele neconforme sunt închise în proporţie de 80-90 la sută, iar staţiile de sortare şi compostare sunt construite în proporţie de 70-80 la sută.


    Trimite prin e-mail