joi, 6 martie 2014

Publicat la 3/06/2014 02:45:00 p.m. de Anonim

Cutremur şi incendii în lanţ la Biertan | FOTO

O undă seismică a afectat biserica fortificată din Biertan, mai multe clădiri istorice s-au dărâmat parţial, au apărut alunecări de teren şi s-au produs incendii şi accidente rutiere. Autorităţile s-au văzut nevoite să pună în aplicare Planul Roşu. 


Autor: Alex PÎNTEA


Comuna Biertan a fost scena unui exerciţiu de mare amploare. Nu mai puţin de 11 autospeciale din Sibiu, Mediaş şi Agnita au fost folosite la exerciţiul ISU desfăşurat la Biertan. Scenariul prevedea că pe 27 februarie, la ora 12.00, a fost semnalat un cutremur de proporţii în nordul judeţului Sibiu. Dispeceratul I.S.U.J. Sibiu a fost alertat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 despre producerea a numeroase pagube la biserica-cetate, cu victime multiple, degajare de fum şi iniţierea unor focare de incendiu. La ora 12.26, garda de intervenţie a Detaşamentului de Pompieri Mediaş şi grupa operativă au ajuns la locul intervenţiei şi au constatat că zona monumentului istoric este afectată în totalitate, construcţiile învecinate au fost distruse în majoritate, există numeroase victime surprinse de dărâmături, au apărut falii şi s-au produs alunecări de teren. De asemenea, în zonă au apărut numeroase incendii izolate pe diferite porţiuni, care degajau un fum dens şi împiedicau căutarea şi salvarea supraveţuitorilor de sub dărâmături.


Substanţe periculoase

O a doua situaţie simulată a fost aceea a unui accident în care a fost implicat un autocamion care transporta substanţe periculoase. Astfel, în condiţiile de vizibilitate scăzută din cauza fumului dens, un camion care circula pe drumul judeţean 141B în direcţia Sighişoara a ieşit de pe partea carosabilă şi a lovit un stâlp de iluminat. Şeful grupei operative, aflat la faţa locului, a constatat că vehiculul transportă substanţe periculoase, iar şoferul este inconştient şi a rămas încarcerat, neputând da detalii cu privire la tipul substanţelor transportate.


Cu forţe mărite

La exerciţiul de la Biertan a participat grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu cu cinci autospeciale. Detaşamentul de Pompieri Mediaş a venit cu trei autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, una de descarcerare cu remorcă, un cuplu chinotehnic, o ambulanţă SMURD, un autocamion şi o motopompă remorcabilă. De asemenea, Secţia de Pompieri Agnita a contribuit cu două autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Au mai participat reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Biertan, două echipaje de poliţie, un pluton de jandarmi, o echipă din cadrul Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Sibiu, un echipaj de Poliţie Locală, personal medical din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Mediaş, trei ambulanţe din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sibiu, dar şi personal din cadrul Bisericii Fortificate şi Primăriei Biertan. 


Intervenţie dificilă

Rolul exerciţiului a fost să verifice tehnica din dotarea ISU Sibiu şi modul în care se poate face faţă la un asemenea tip de incident. „Exerciţiul de la Biertan a avut două componente principale, una de instruire şi una de verificare a posibilităţilor tehnice de stingere a unui incendiu la o clădire înaltă. Particularitatea acestui exerciţiu a fost dată de faptul că a fost vorba de o clădire înaltă de peste 40 de metri, la care nu se poate acţiona cu autoutilitare de stingere obişnuite“, arată locotenentul Bianca Sabău, din partea ISU. Practic, pompierii nu s-au putut apropia foarte mult de biserică pentru că nu se putea trece cu maşinile de intervenţie de zidurile cetăţii sau de porţile construite pentru carele secolului al XII-lea.

 

 
 



    Trimite prin e-mail