miercuri, 19 februarie 2014

Publicat la 2/19/2014 05:19:00 p.m. de Anonim

Preţul imobilelor din Mediaş a scăzut chiar şi la jumătate în ultimii cinci ani

Oferta de locuinţe este una bogată la Mediaş, spre bucuria celor aflaţi în căutări. În schimb, cererea este destul slabă. Aşa se face că preţurile au scăzut uşor în ultimul an, iar faţă de acum cinci ani s-au redus chiar şi la jumătate. Tranzacţiile se mai mişcă datorită programului „Prima casă“ şi a închirierilor care ţin în viaţă piaţa imobiliară. 


Autor: Alex PÎNTEA

Pe fiecare stradă din Mediaş există cel puţin un imobil de vânzare. Aceasta este concluzia agenţilor imobiliari. Piaţa este în uşoară scădere faţă de anul 2013, astfel că o garsonieră confort I se vinde cu 12.000 de euro, un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 20.000, iar unul cu trei camere se vinde cu 32.000 de euro. „În acest început de an, piaţa a stagnat. Este într-o uşoară scădere faţă de anul 2013, dar, oricum, în ultimii ani unele imobile au scăzut chiar şi la 50% din valoare. Ca să vă dau un exemplu, un apartament cu trei camere confort I care era evaluat la 38-40.000 de euro cu îmbunătăţiri, a scăzut cu 30-40%, la 32.000 sau, în unele cazuri, chiar la 30.000 de euro. Un apartament cu două camere, tot confort I, se vinde la 22-23.000 de euro“, a explicat Marius Urdă, agent imobiliar.

Mai mult la case

O scădere ceva mai mare a fost înregistrată în cazul preţurilor caselor. Agenţii imobiliari spun că există pe piaţă şi imobile pentru care pretenţiile vânzătorilor s-au înjumătăţit. De multe ori, medieşenii recurg la schimburi de locuinţe. „O casă din 1971-1972 care era cotată la 80.000 de euro a ajuns la 50.000, în timp ce construcţiile noi de case se menţin undeva la 60-70.000, până în 80.0000 de euro. Depinde de suprafaţă, de suprafaţa terenului şi de utilităţile interioare. Se fac schimburi de la apartament mai mare la apartament mai mic, dar şi invers. În rest nu pot să spun că este o evoluţie înspre bine. Este, oricum, şi început de an, nu ne putem da seama statistic vorbind, fiind iarna încă lumea nu se mută“, adaugă Urdă.

Merg închirierile

Oferta de locuinţe este foarte mare la nivelul municipiului de pe Târnava Mare, atât în ceea ce priveşte apartamentele, cât şi în cazul caselor. Piaţa, însă, este menţinută în viaţă de programul „Prima casă“ şi de închirieri. „Noroc mai este cu programul «Prima casă», ce a mai rămas, iar cei care au nevoie să achiziţioneze un imobil o pot face în acest fel. În rest, închirierile au rămas baza pentru noi. Venind companiile care lucrează la reabilitarea căilor ferate şi a şoselelor, au mai închiriat diferite locuinţe la Mediaş şi au mai ţinut standardul sus“, recunoaşte agentul.


Au de unde alege

Alegerea unei locuinţe reprezintă rezultatul unui proces complex, în condiţiile în care fiecare familie caută să obţină maximul de confort la un preţ cât mai redus. Medieşenii aflaţi în căutarea unei locuinţe au de unde alege, atât în ceea ce priveşte numărul ofertelor, cât şi din punct de vedere al dispunerii pe cartiere.
    Trimite prin e-mail