luni, 24 februarie 2014

Publicat la 2/24/2014 06:00:00 p.m. de Redacţie

150 de molecule noi și molecule cu indicații noi, pe lista medicamentelor compensate și gratuite

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 27 martie, o listă cu medicamente compensate şi gratuite care conţine 150 de molecule noi sau cu indicaţii noi.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimie, aproximativ 20% dintre moleculele noi aflate pe listă sunt pentru tratarea cancerelor, iar pentru tripla terapie (tratarea hepatitei C), două molecule. "Lista nu a mai fost actualizată de şase ani. Au fost copii şi adulţi care ar fi avut şansă de supravieţuire şi care din cauza lipsei acestor medicamente au murit. Dintre cele 150 de molecule, foarte puţine sunt cu indicaţii noi", a susţinut preşedintele FABC, citat de Agerpres.
Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe baza de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate cuprinde peste 1.300 de substanţe active (denumiri comune internaţionale) dintre care 157 fiind compensate cu 90% și 241 cu 50%.
În ceea ce priveşte programele naţionale, lista cuprinde aproape 340 de substanţe active, dintre care 100 sunt destinate pentru oncologie, iar 152 sunt pentru copii sau tineri dacă aceştia sunt studenţi, elevi sau gravide şi lehuze.
"După anul 2008, la noi în țară, pacienții nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienții români, dar și o limitare a drepturilor acestora la tratamente de ultima generație. Este prima dată când se propune o listă nouă de medicamente compensate, elaborată după o metodologie de evaluare agreată la nivel internațional, ceea ce a impus activităţi suplimentare de organizare și funcționare. Lista va fi completată cu un număr important de medicamente destinate, în principal, tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiovasculare, afecțiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virală, precum și bolilor rare fără a se limita doar la aceste patologii", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Analiza de impact bugetar a estimat un impact pozitiv de 592 de milioane de lei pentru anul 2014, sumă care va fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa claw-back, revizuirea prețurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanțator și producător, audit al prescripției medicale), mai precizează sursa citată.
    Trimite prin e-mail