miercuri, 29 ianuarie 2014

Publicat la 1/29/2014 07:00:00 a.m. de Anonim

Iosif Balog (ECO-SAL): „Colectarea selectivă este în folosul comunităţii“

Iosif BALOG,
director general ECO-SAL Mediaş
O comunicare mai eficientă cu cetăţenii în vederea conştientizării importanţei colectării selective. Acesta este unul dintre cele mai importante obiective ale operatorului de salubritate ECO-SAL pentru anul 2014. Tot în acest an va fi gata staţia de compost la Mediaş, în cadrul Proiectului Operaţional Sectorial - Axa 2 Mediu, proiect care aparţine Consiliului Judeţean Sibiu. Monitorul de Mediaş a stat de vorbă cu Iosif Balog, directorul general al societăţii ECO-SAL, despre bilanţul anului 2013, dar şi proiectele pentru anul în curs.


Monitorul de Mediaş: Cum a fost anul 2013 pentru societatea ECO-SAL?
Iosif Balog: 2013 a fost un an plin de activităţi şi evenimente pentru noi. Am reuşit să finalizăm un proiect început în urmă cu doi ani şi mă refer aici la centrul de colectare selectivă, acolo unde poarta le este deschisă tuturor medieşenilor care vor să ducă acolo diferite deşeuri sau obiecte pe care nu le mai întrebuinţează în gospodărie. La orice oră din zi, de luni până duminică, pot merge cu acele deşeuri vegetale, selective, mobilier, deşeuri periculoase, toate pot fi depuse acolo cu titlu gratuit, asta în cazul în care nu pot respecta acel calendar pe care noi l-am stabilit privind colectarea deşeurilor din municipiul Mediaş. Calendarul a fost distribuit către fiecare gospodărie, iar rugămintea ar fi ca medieşenii să îl şi respecte.

Monitorul de Mediaş: Cât timp va rămâne gratuit acest serviciu?
Iosif Balog: Deocamdată este gratuit. Ne-am gândit că acele deşeuri nu au fost scoase la poartă pentru că oamenii poate nu au fost acasă, iar atunci am considerat că intră în taxa de salubritate şi le preluăm gratuit.

Monitorul de Mediaş: Taxa de salubritate s-a majorat, în acest an, la fel ca şi celelalte impozite. Care este motivul?
Iosif Balog: Sunt mai multe motive pentru care trebuia să mărim şi taxa de salubritate. Primul motiv este acela că Mediaşul beneficiază de acest proiect cu finanţare europeană în cadrul judeţului Sibiu. La fel ca şi în cazul societăţii Apa Târnavei Mari, la depunerea proiectului era obligatoriu un plan tarifar care trebuie respectat. Noi am început abia de anul trecut să ne apropiem de acel tarif care este obligatoriu, iar acum, în 2014, încă nu am ajuns la taxa care ar trebui să fie conform acelui plan tarifar, dar suntem foarte aproape.

Monitorul de Mediaş: Ce alte proiecte aţi mai derulat anul trecut?
Iosif Balog: Am continuat colaborarea cu ECO-ROM Ambalaje Bucureşti, prin intermediul căreia am reuşit să suplimentăm câteva puncte de colectare selectivă, acolo unde, spre exemplu, containerele pentru colectarea plasticului nu erau suficiente, le-am suplimentat. De asemenea, am reuşit să amenajăm chiar mai multe puncte de colectare subterană decât ne-am propus iniţial la începutul anului. În total, avem circa 46 de puncte de acest gen, iar dacă la început am vrut ca în oraş să avem circa 50, acum am ridicat ştacheta şi vrem să fie 150. Până la jumătatea anului acesta, sperăm să montăm încă şapte, iar apoi vom vedea şi în funcţie de banii alocaţi de la bugetul local. Dorim să amenajăm cât mai multe, pentru că şi cereri sunt multe. sunt foarte practice, evităm disconfortul, câinii vagabonzi nu mai au acces la containere, la fel ca şi acei oameni ai străzii, care răscoleau peste tot. 


Monitorul de Mediaş: Cum stăm la capitolul colectare selectivă?
Iosif Balog: Chiar în aceste zile, colegii mei lucrează la centralizarea datelor pe 2013, pentru că trebuie să le trimitem fiecărei primării pe care o deservim. La rândul lor, trebuie să raporteze fondului de mediu, iar dacă nu aplică acel prag de 15 la sută trebuie să plătească mai mult. Mai concret, în fiecare localitate, cantitatea colectată trebuie să fie cu 15 la sută mai mică decât cea depozitată. Mediaşul stă foarte bine, avem undeva la 32-36 la sută.

Monitorul de Mediaş: Ce vă propuneţi pentru anul 2014?
Iosif Balog: Anul trecut am reuşit să achiziţionăm un utilaj de tocat vegetale, un utilaj de mare capacitate, şi asta pentru că de-a lungul anilor ne-am „jucat“ noi de-a compostul, dar s-a adunat o cantitate destul de mare de deşeuri vegetale, de la cetăţeni, din curţi, din grădini, din zonele verzi de pe domeniul public, iar acum începem să şi producem compostul, asta în cadrul societăţii. Ulterior, în cadrul Proiectului Operaţional Sectorial - Axa 2 Mediu, Mediaşul va beneficia de o staţie modernă de compost, care va fi amplasată în zona fostei gropi de gunoi a oraşului. Sperăm ca, în luna septembrie, aceasta să devină şi funcţională. De asemenea, continuăm colaborarea cu ECO-ROM Ambalaje Bucureşti, societate cu care lucrăm din anul 2006. Ne-am înscris şi în acest an la concursul lansat de ei privind colectarea selectivă.

Monitorul de Mediaş: Reuşesc medieşenii să se adapteze la aceste schimbări?
Iosif Balog: Aici mai este de lucru. Tocmai de asta ne-am propus să ne mai reîntoarcem la cetăţeni acasă, să le aducem aminte ce înseamnă colectarea selectivă, să le explicăm că este în folosul comunităţii. Cu cât am selecta mai mult, cu atât ar scădea costurile care se reflectă în taxa de salubritate. Trebuie să ne gândim de două ori înainte să aruncăm un deşeu: unde îl aruncăm, în care sac, în care container.

A consemnat Alex  PÎNTEA
    Trimite prin e-mail