miercuri, 29 ianuarie 2014

Publicat la 1/29/2014 06:43:00 p.m. de Redacţie

Iarnă grea! România consumă mai mult gaz

Producţia de gaze a Romgaz şi volumul de gaze extras din depozite au depăşit valorile zilnice programate pentru această perioadă, potrivit unui comunicat al companiei de stat.

"În ceea ce priveşte situaţia gazelor naturale depozitate, la data de 29 ianuarie, volumul gazelor naturale existent în depozitele Romgaz la data curentă este mai mare decât volumul existent la aceeaşi dată a anului 2013. Operatorul de înmagazinare, Romgaz SISGN Ploieşti, îşi respectă programul zilnic de extracţie agreat cu clienţii serviciului de înmagazinare, care pentru luna ianuarie 2014 este de 21,3 milioane de metri cubi pe zi", spun oficialii Romgaz, citaţi de Agerpres.
Potrivit acestora, în perioada 25 — 28 ianuarie 2014 s-a livrat din depozitele de înmagazinare un volum de gaze naturale care a depăşit programul zilnic. "Producţia curentă zilnică a Romgaz depăşeşte valoarea programată, situându-se la 16,4 milioane de metri cubi", se mai arată în comunicat.
În această dimineaţă, surse din cadrul Dispeceratului de gaze au declarat, pentru Agerpres, că la nivel naţional, consumul de gaze este mai mare cu 24% faţă de o zi normală, iar importurile de gaze s-au triplat, pentru ca alimentarea cu gaze a populaţiei şi a industriei să fie echilibrată. "Momentan suntem în alertă şi încercăm să menţinem sistemul în echilibru. Avem tot timpul harta în faţă şi urmărim presiunile. În acest moment (ora 11.30 - n.r.) nu sunt probleme în alimentare nicăieri în ţară, întrucât reuşim să dirijăm gazele din zonele unde este un mic exces spre cele unde avem deficit", au spus sursele menţionate.
Acestea au avertizat însă că pot apărea oricând probleme, întrucât producţia internă de gaze este la maximum, la fel şi extracţia din depozite, astfel încât singura sursă de echilibrare a sistemului este importul din Rusia. "Chiar şi ruşii, cu toată bunăvoinţa, nu pot da chiar la comandă un volum mare de gaze în plus faţă de ce era contractat. În aceste condiţii, sigur că pot apărea probleme", au mai spus reprezentanţii Dispeceratului.


Potrivit acestora, ieri, consumul naţional a fost de 62,476 milioane de metri cubi, cu 24% mai mare faţă de o zi normală de iarnă, când se consumă în jur de 50 de milioane de metri cubi. Importurile s-au ridicat la 11,4 milioane de metri cubi, faţă de 4-5 milioane de metri cubi într-o zi normală. Producţia internă a fost de 27,6 milioane de metri cubi la nivelul zilei de ieri, iar 24 de milioane de metri cubi au fost extrase din depozite. "De ce s-a ajuns aici: furnizorii de gaze, care utilizează sistemul naţional pentru a livra gaze către clienţii lor, îşi fac o prognoză de consum. Autoritatea Națională de Reglementare (ANRE) are tendinţa să ţină preţul cât mai mic, aşa că orice import în plus faţă de ce au prognozat iniţial ar putea să nu fie recunoscut drept cost justificat. Aşa că toţi furnizorii sunt prudenţi şi mai degrabă dau comenzi mici de importuri. Sigur că acum îi costă mai mult să crească volumele importate de la o zi la alta sau chiar de la o oră la alta. Noi îi atenţionăm mereu, când vedem că încep probleme de dezechilibru, şi ne ţinem de capul lor până când avem confirmarea că au cumpărat acele gaze din import, altfel riscăm să avem probleme în sistem", au mai spus cei de la Dispeceratul de gaze.
Potrivit surselor menţionate, în acest moment funcţionează cinci combinate chimice, patru din grupul Interagro şi Azomureş. Aceştia sunt cei mai mari consumatori de gaze din ţară. În plus, surse din domeniu au declarat, pentru Agerpres, că Interagro nu mai este consumator întreruptibil, ceea ce înseamnă că, dacă vor fi probleme în alimentarea cu gaze a populaţiei, cele patru combinate din grupul Interagro nu mai pot fi oprite pentru a se asigura cu prioritate alimentarea populaţiei.
În iarna anului 2012, când temperaturile au fost de asemenea foarte scăzute, alimentarea populaţiei a putut fi asigurată prin majorarea importurilor şi prin întreruperea livrărilor către marii consumatori industriali de gaze.
    Trimite prin e-mail