vineri, 31 ianuarie 2014

Publicat la 1/31/2014 02:08:00 p.m. de Anonim

Anul asfaltărilor. Edilii le-au declarat război gropilor care brăzdează Mediaşul


Până la finalul acestui an, 95% din infrastructura rutieră şi de apă canal a municipiului va fi reabilitată, promite primarul Teodor Neamţu. Acesta a precizat că drumurile reprezintă cel mai important obiectiv al municipalităţii în 2014, iar o treime din bugetul local va fi folosit pentru investiţii. Anul acesta trebuie finalizate lucrările pe străzile reabilitate cu bani împrumutaţi de la BERD.


Autor: Alex PÎNTEA

Aleşii locali au aprobat, luni după-amiază, bugetul Mediaşului pe anul în curs. Acesta este de aproximativ 110 milioane de lei, dintre care 18 milioane reprezintă excendentul bugetar pe anul trecut. Banii vor fi cheltuiţi pentru continuarea unor proiecte de investiţii începute, dar şi pentru o serie de proiecte noi. „Bugetul local a fost aprobat în şedinţa ordinară. Au fost dezbateri îndelungate şi trebuie să vă spun că, în acest an, mai mult de o treime din buget a fost alocată pentru investiţii“, a anunţat Teodor Neamţu.

Trebuie finalizate

Principalul obiectiv al administraţiei publice locale în acest an este reabilitarea infrastructurii rutiere. 39 de străzi din oraş sunt reabilitate cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), iar termenul de finalizare este anul 2014. „În acest an este vârful de sarcină pe proiectul de reabilitare al străzilor din municipiul Mediaş. Aici vorbim în principal de cele 39 de străzi din Mediaş contractate prin împrumutul BERD, la care se adaugă cele nouă străzi din satul aparţinător Ighişul Nou. Anul acesta, investiţia va trebui finalizată şi avem convingerea că aşa se va şi întâmpla. Practic, cu aceasta, 95 la sută din infrastructura rutieră şi cea de apă-canal din municipiul Mediaş va fi pusă la punct. Faptul că finalizăm lucrările de infrastructură anul acesta crează premisele pentru anul viitor de a avea mult mai mulţi bani în bugetul local pe partea de funcţionare şi aici mă refer la partea de întreţinere şi reabilitare drumuri“, a opinat edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare.

70.000 de metri pătraţi de asfalt

Conform calculelor făcute şi prevăzute apoi în proiectul de buget, anul acesta se vor turna în municipiul Mediaş nu mai puţin de 70.000 de metri pătraţi de covor asfaltic, 7.000 de metri pătraţi de plombe şi 3.000 de metri pătraţi de macadam. De asemenea, se vor face reparaţii la trotuare pe o suprafaţă de circa 13.000 de metri pătraţi pe străzile pe care se va aşterne covor asfaltic. Tot la capitolul reparaţii străzi este prevăzută ridicarea la cotă a unui număr de 200 cămine, respectiv a 150 de guri de scurgere.

Bani în tranşe

Municipiul Mediaş a împrumutat 33 de milioane de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Banii sunt folosiţi pentru reabilitarea a 39 de străzi din municipiul Mediaş şi nouă străzi din satul aparţinător Ighişul Nou. Primăria Mediaş poate efectua trageri din creditul contractat de la BERD între anii 2012 şi 2014.  Creditul a fost contractat pe o perioadă de 11 ani, cu o perioadă de graţie de un an de zile.
    Trimite prin e-mail