marți, 31 decembrie 2013

Publicat la 12/31/2013 10:26:00 a.m. de Redacţie

Minivacanţa de Revelion, în siguranţă

200 de poliţişti din întreg judeţul Sibiu vor acţiona zilnic, în perioada 31 decembrie – 5 ianuarie, pentru ca zilele de sărbătoare să fie petrecute în siguranţă. Mai bine de jumătate dintre poliţiştii care vor sărbători prin muncă sunt lucrători de la ordine publică. Nici agenţii de la Rutieră nu petrec Revelionul acasă: au fost trimişi la pândă cu radarele.


Lucrătorii Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu sunt pregătiţi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor şi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale, a dat asigurări subcomisarul Luciana Balteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
Din totalul forţelor mobilizate, 123 sunt agenţi de ordine publică, 45 de la rutieră şi 32 de la celelalte structuri, respectiv: transporturi, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, arme, explozivi şi substanţe periculoase şi luptători de intervenţie rapidă. De asemenea, vor fi constituie rezerve de poliţişti pregătite să intervină dacă situaţia impune.
Pentru creşterea gradului de siguranţă în trafic şi asigurarea unei întoarceri din vacanţă în siguranţă, poliţiştii rutieri au scos pe teren toate radarele din dotare.Recomandări

 • În locurile publice, la piaţă, în magazine, aveţi grijă de bunurile dumneavoastră! Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!
 • Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!
 • La cumpărături, locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul hainei!
 • Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de "chilipiruri" - de cele mai multe ori, produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!
 • În mijloacele de transport în comun, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun! Ţineţi, pe cât posibil, bagajul aşezat în faţa dumneavoastră! În tren, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp!
 • Nu consumaţi băuturi alcoolice, sucuri sau cafea de la persoane necunoscute!
 • Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!
 • La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!
 • Evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!
 • Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte!
 • Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată Poliţia Transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!
 • În preajma sărbătorilor de iarnă, răufăcătorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din locuinţele pe care le găsesc descuiate. Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le introduceţi în casă! Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, ca să nu trădeze că sunt singuri în casă!
 • De asemenea, în această perioadă, părinţii sunt rugaţi să supravegheze copiii cu atenţie sporită, deoarece aceştia sunt expuşi accidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
 • Poliţiştii sibieni recomandă cetăţenilor care optează pentru alegerea unui pachet de servicii turistice de pe internet verificarea temeinică a ofertei respective (existenţa unităţii de cazare în zona respectivă – hotel, pensiune etc., autenticitatea agenţiei de turism care oferă respectivele destinaţii turistice), întrucât ofertele tentante nu sunt întotdeauna şi reale.
    Trimite prin e-mail