luni, 23 decembrie 2013

Publicat la 12/23/2013 12:31:00 p.m. de Anonim

Fantoma lui Moş Gerilă, reformată

Desigur vă aduceţi aminte, unii, cum prin iarna lui 1987, activişti PCR locali, mai ales în marile centre industriale, au ieşit la rampă cu o idee cel puţin ilogică în ce priveşte tiparele normalului. Îmbrăcaţi la 4 ace, adicătelea la costum scorţos, cravată şi nelipsitul palton cu guler şi căciulă „stas-Ceauşescu“, au luat calea cartierelor, şcolilor şi grădiniţelor, încercând să scoată din capul copiilor că Moş Crăciun există.


Autor: pr. conf. univ. dr. Constantin NECULA

pr. Constantin NECULA
Numai Dumnezeu a putut să-i inspire pe părinţi, pentru ca aceştia să-i facă pe copii să nu-şi rupă inima de plâns aflând că „nenea“ ce se da (era să scriu că se legitima) Moş Gerilă l-a înlocuit pe Crăciun.
Moş Gerilă comunistul, săracul, este mic copil pe lângă ceilalţi, consumistul, europeanul integrat. Pavoazat cu steagurile Uniunii Europene şi neapărat al câte unui Partid neaoş, îmbrăcat în celofan şi cu zâmbet cuceritor, s-a transferat din pieţele sordide în Mall-urile sclipitoare, de la nivelul străzii la nivelul conştiinţei de cumpărător pe care Moş Gerilă a dezvoltat-o în timp împotriva lui Moş Crăciun. Din ce în ce mai costisitor, material şi sufleteşte, Crăciunul află pe tot mai mulţi dintre noi geruiţi în izolarea pe care sărăcia cinstită le-o aduce.
Moş Gerilă, televizatul, e şi mai cumplit. Emisiuni de divertisment de prost-gust, nu-i vorbă, avem mereu de-a lungul anului. Dar concursul de mediocritate sclipitoare pe care-l propune media în această perioadă, cu accente disperate pe sarmale şi indolenţe naţionale, de genul manelizării colindelor, este expresia totală a modului în care ne-am diluat fundamentele creştine ale Neamului.
Ruşinaţi pentru că Hristos nu S-a născut în vreun cartier select şi nici n-a fost întâmpinat de camere de luat vederi, am ajuns să fugim de adevărul fundamental că Acest Iisus Hristos Se naşte astăzi, nu altul. Nu hristosul umanist care înghite toate falsificările morale, nu hristosul sectar care rupe familii de dragul unor adevăruri perimate şi înjumătăţite, nu hristosul bâlbâit pe care-l propun, platformă după platformă, partidele, guvernele, conducerile regimurilor omeneşti. Hristosul Cel Viu, Dumnezeul Slavei, Cel Care calcă moartea cu moarte, Hristos Înviatul. Duşmanul deschis al tuturor băieţilor cu cravate de serviciu şi lodenuri ideologice, inamicul celor care-i fură lui Moş Crăciun identitatea în speranţa că-i vor fura şi zâmbetele care-i stau atârnate de zâmbet.
Din când în când, fantoma lui Moş Gerilă hălăduie spaţiile lumii libere, destinsă şi reformată. Astăzi nu mai poartă haine roşii purpurii, ci este drapat în albastru ori orange ori cine mai ştie, în nuanţe care nu mai au nimic de-a face cu toată coloristica lumii. Îl veţi recunoaşte imediat. Vorbeşte mult, iar când scoate mâna din sac tot timpul este goală...sau conţine axe de false proiecte, pompoase sau imposibil de realizat.
    Trimite prin e-mail