marți, 3 decembrie 2013

Publicat la 12/03/2013 02:26:00 p.m. de Anonim

Costel Popa, la lansarea noului album: „Românii sunt dezbinaţi, e nevoie de unitate!“

Solistul Costel Popa şi-a lansat albumul „Hai cu toţi să ne dăm mâna“, cu 23 de piese, la mai multe televiziuni de profil. Joi seară, medieşeanul a fost invitat la Hora TV, în cadrul emisiunii „Ceteraşi din satul meu“, sâmbătă a fost prezent la TVH 2.0, iar duminică, de Ziua Naţională a României, a concertat la Sighişoara, într-un spectacol transmis de TVR 3.


Monitorul de Mediaş: Cât timp ai lucrat la noul tău album?
Costel Popa: Mă bucur că am reuşit în sfârşit să vin cu lucruri noi, după multă muncă şi răsplată. Am lucrat aproximativ şase ani, destul de mult. A durat aşa mult pentru că, în primul rând, au fost culegerile de cântece. După cum am mai spus-o, am umblat mult pe sate ca să fac rost de aceste melodii. Unii poate mi-au dat un vers, alţii un cântec, iar la final am reuşit să le adun şi să fac un tot unitar. Pe lângă asta, cele mai multe cântece de pe disc sunt compoziţii proprii, text şi melodie.


Monitorul de Mediaş: Albumul tău se numeşte „Hai cu toţi să ne dăm mâna“. De ce acest titlu?
Costel Popa: Am ales acest nume pentru că am considerat că, acum, în România suntem cu toţii într-un moment în care suntem dezbinaţi. Asta am observat eu călătorind prin ţară. M-am gândit să fac un cântec prin care să îndemn să fim mai uniţi.

Monitorul de Mediaş: Sunt 23 de cântece pe acest album, un număr destul de mare.
Costel Popa: Mi-au mai spus oamenii că sunt cam multe, dar aşa am vrut eu. Un album nu îl scoţi în fiecare zi, a fost multă muncă, mulţi bani la mijloc, de aceea am considerat că 23 de cântece nu sunt nici multe, nici puţine. Sunt doar atâtea câte a fost nevoie. Puteam face două CD-uri, dar am preferat unul şi bun. Nu ştiu când îl voi scoate pe următorul, dar acum am scos acest prim disc care trebuie să spun că este cea mai mare realizare a mea şi sunt foarte bucuros că am reuşit să îl finalizez. Îl voi promova cât şi cum voi putea mai bine, iar apoi va veni şi al doilea, când voi considera că am făcut treabă bună cu primul.


Monitorul de Mediaş: Cât de greu ţi-a fost să scoţi acest album cu 23 de cântece?
Costel Popa: Am umblat foarte mult, mai ales anul acesta a fost cel mai greu pentru mine. Au fost multe acte de făcut, mai întâi am aşteptat să îmi termine cântecele, după ce au fost gata negativele am aşteptat să fiu programat la studio pentru înregistrarea vocii. După aceea am aşteptat rezultatele, ce nu mi-a plăcut am mai înregistrat o dată, iar ulterior a trebuit să mă decid spre ce casă de discuri să mă îndrept. M-am gândit foarte bine şi nu am ales o casă cu foarte mare răspândire. Majoritatea îţi cer şi drepturile de autor dacă vrei să îţi promoveze albumul şi nu am fost de acord cu asta. Am zis că drepturile sunt ale mele, de ce să le dau altora, aşa că am ales o casă de discuri care nu mi-a cerut asta. Mi-am comandat 1.000 de discuri, cu timbru, cu licenţă şi am decis să mă ocup eu de distribuţie. 

Monitorul de Mediaş: Ţi-ai făcut un plan de promovare a albumului?
Costel Popa: Bineînţeles, am un plan, dar eu sunt tipul ardeleanului de la ţară care le ia încet, încet pe toate. Am în plan să îl promovez la toate televiziunile naţionale, dar şi la cele locale. În Mediaş, albumul se poate găsi pe piaţă, îl voi duce şi în alte oraşe, iar o altă posibilitate este să fie comandat de pe pagina mea personală de internet. Totul este să am timp, cu timpul stau tot mai prost…

Monitorul de Mediaş: Chiar asta voiam să te întreb. Ce faci în timpul tău liber?
Costel Popa: Repet, cânt sau navighez pe internet, dar tot în scopul promovării mele şi a colegilor mei care merită să fie şi ei promovaţi. Am conturi pe diferite site-uri, unde există videoclipuri, melodii. Internetul este pentru toată lumea, aşa că de ce să nu îl folosim?

Monitorul de Mediaş: Ai filmat şi videoclipuri pentru melodiile de pe acest album?
Costel Popa: Deocamdată am videoclipuri la patru dintre piese. Intenţionez, însă, să le fac tuturor pieselor de pe album. Cu răbdare, le voi face toate. Practic, tot ceea ce câştig reinvestesc într-o mai bună promovare, în videoclipuri. Dacă îmi propun în continuare, voi face. Nu vreau să fie chiar orice, vreau clipuri frumoase care să exprime ceea ce este în cântec. Eu am abordat în cântecele mele tot felul de teme, cea legată de părinţi, de sat, de dor, de străinătate, de cătănie, chiar dacă nu se mai face armata obligatoriu.


Monitorul de Mediaş: Tu ţi-ai stabilit un obiectiv clar de a promova folclorul românesc.
Costel Popa: Fac tot ce îmi stă în putinţă, iar atât timp cât am sănătate şi putere de la Dumnezeu, de ce nu? Anul ăsta mi s-au îndeplinit mai multe vise. Primul a fost acest disc, al doilea - apariţia în cadrul „Tezaurului folcloric“ al Marioarei Murărescu. Mai apărusem cu Ansamblul „Jidvei - România“ în grup, iar anul acesta am avut pentru prima dată onoarea să cânt în recital. Nu este uşor să ajungi să cânţi acolo. Am avut emoţii, dar au fost constructive.

A consemnat Alex PÎNTEA
    Trimite prin e-mail