marți, 5 noiembrie 2013

Publicat la 11/05/2013 08:15:00 a.m. de Redacţie

Un ministru, 40 de senatori și trei primari au inaugurat stațiile de tratare și epurare a apei


Staţia de tratare a apei şi cea de epurare au fost inaugurate la Mediaș, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, jud. Sibiu" - proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune al UE prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

Staţia de tratare este cea mai modernă din România şi deserveşte întregul municipiu, asigurând furnizarea apei potabile pentru cca. 50.000 de locuitori. Și staţia de epurare deţine o tehnologie de nivel înalt, încărcarea organică pentru care a fost dimensionată fiind de 74.000 de locuitori echivalenţi.
La inaugurarea de joi după-amiază au fost prezenți primarul Teodor Neamţu, edilii din orașele Agnita și Dumbrăveni - Ioan Dragoman, respectiv Georgeta Irimie, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Banciu, 40 de senatori, social-democrați, senatorul Viorel Arcaș - președintele organizației municipale PSD Mediaș, dar şi reprezentanţii firmei constructoare şi ai societăţii S.C. Apa Târnavei Mari S.A. care a implementat proiectul. 
Primarul Teodor Neamțu a apreciat că inaugurarea a fost un eveniment unic. "A fost un vis al meu, dar și al tuturor medieșenilor de a avea o apă curată. După 11 ani de străduință - pentru că proiectul nu a însemnat numai spargere din asfalt și ruperea rețelelor, a însemnat reforma instituțională, depunerea proiectelor la UE, aprobări, licitații și multe altele -, Mediașul a ajuns să aibă una dintre cele mai bune ape potabile din România. Vorbim și de stația de epurare, de sistemul automatizat SCADA, de rețele. Este o realizare epocală pentru Mediaș, cea mai mare investiție realizată după revoluție și până astăzi, dar și una dintre cele mai mari investiții din județul Sibiu. Este un exemplu de bună practică demonstrat de Mediaș și apreciat și de către domnii Teodorovici și Sârbu, dar și de către cei care au participat la acest eveniment", a comentat Neamțu. 
În plus, edilul spune că experiența acumulată prin acest proiect va fi valorificată și municipalitatea va aplica în continuare pentru fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, pentru a finaliza complet infrastructura de apă-canal în municipiul Mediaș și zonele limitrofe. "Pentru mine, personal, este o victorie vizavi de toți cei care s-au îndoit vreodată de faptul că vom reuși să ducem la bun sfârșit acest proiect", a mai mărturisit Teodor Neamțu. (A. L.) 

Citiți mai multe în ediția tipărită de joi!
    Trimite prin e-mail