marți, 26 noiembrie 2013

Publicat la 11/26/2013 03:59:00 p.m. de Anonim

Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu nu a autorizat prospecţiuni pentru gazele de şist

"Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, venind în întâmpinarea îngrijorării cetăţenilor judeţului Sibiu privind posibile lucrări ce vizează gazele de şist, aduce la cunoştinţa publicului faptul că nu există aprobări emise de autoritatea de mediu pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi pe teritoriul judeţului nostru", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

De asemenea, nu au fost adresate autorităţii de mediu solicitări de aprobare a unor proiecte ce au drept scop prospectarea, explorarea ori exploatarea gazelor de şist în judeţul Sibiu.
De precizat faptul că zona Transilvaniei, implicit şi teritoriul judeţului Sibiu, adăposteşte o parte importantă a resurselor de gaze naturale ale României, activitatea de extracţie a gazului metan fiind reprezentativă în acest areal. Prospectarea acestor resurse se realizează prin metode ce nu implică nici extragerea, nici utilizarea vreunei substanţe din subsol, nici utilizarea de sonde de mare adâncime. În decursul ultimilor ani au fost desfăşurate mai multe proiecte de prospecţiuni în judeţ, fără a se semnala efecte adverse asupra mediului. 
Lucrările actuale desfăşurate de firma SC PROSPECŢIUNI SA în judeţul Sibiu au ca beneficiar compania SNGN Romgaz, firmă cunoscută pentru activitatea desfăşurată în domeniul extracţiei gazului metan. SNGN ROMGAZ are autorizate peste 200 sonde de extracţie gaz metan în judeţ, sonde a căror amplasare a fost stabilită urmare realizării unor proiecte de prospecţiuni similare celor derulate în prezent, au mai precizat reprezentanţii Agenţiei.


Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a aprobat derularea lucărilor de prospecţiuni, prin actele de reglementare emise fiind stabilite condiţiile obligatoriu a fi respectate pentru o protecţie corespunzătoare a factorilor de mediu în acord cu legislaţia aplicabilă. "În ceea ce priveşte respectarea dreptului de proprietate la execuţia lucrărilor, aceasta face obiectul unor alte norme legale ce exced sfera de competenţă a autorităţii de mediu", conchide documentul citat. (A. L.)
    Trimite prin e-mail