vineri, 18 octombrie 2013

Publicat la 10/18/2013 10:17:00 a.m. de Redacţie

Vizită oficială din oraşele înfrăţite

Municipiul Mediaş primeşte oaspeţi de seamă din Ungaria şi Polonia. De astăzi, orașul înfrățit Dabrowa Górnicza va avea un stand de prezentare în Centrul de Informare Turistică aflat la parterul Primăriei Mediaș.


Autor: Alex PÎNTEA

De ieri şi până sâmbătă, Mediaşul este gazda a două delegaţii străine din oraşele înfrăţite Sopron (Ungaria) şi Dabrowa Górnicza (Polonia). Invitaţii străini vor purta discuţii în vederea dezvoltării de proiecte comune cu autorităţile locale medieşene şi vor participa la mai multe evenimente organizate în municipiul nostru.

Primarul Zbigniew Podraza conduce delegația din Dabrowa Górnicza
Discuţii la Primărie

Delegaţia poloneză este condusă la Mediaş de către primarul din Dabrowa Górnicza, Zbigniew Podraza. Acesta va fi însoţit şi de Piotr Jędrusik, city manager în oraşul polonez, şi de Aleksandra Bijak, angajată în domeniul resurselor umane a municipalităţii din Dabrowa Górnicza. Delegaţia maghiară este formată din primarul municipiului Sopron, dr. Fodor Tamás, viceprimarul dr. Simon István şi consilierii locali Osváth András şi Göbl Gábor. În cursul zilei de ieri au avut loc o serie de discuţii la sediul Primăriei, iar seara, oaspeţilor li s-a pregătit o cină tradiţională românească.

Activităţi culturale

În această dimineaţă va fi inaugurat un stand turistic de prezentare a oraşului Dąbrowa Górnicza în incinta Centrului de Informare Turistică din cadrul Primăriei Mediaş. Cele două delegaţii străine vor mai vizita obiectivele turistice din zona Târnavelor şi vor participa la Caravana „Festivalul Vinului“ şi la Zilele Culturii Maghiare. De asemenea, oaspeţii maghiari au programată şi o vizită la Şcoala gimnazială „István Báthory“. „Prin aceste vizite se doreşte menţinerea unor relaţii bune cu oraşele înfrăţite şi dezvoltarea unor proiecte comune în beneficiul cetăţenilor“, a precizat Raluca Herciu, din cadrul Serviciului Relaţii al Primăriei Mediaş.

Proiect comun

Municipalităţi din Mediaş, Dąbrowa Górnicza, Joure şi Sopron lucrează la proiectul unui festival multicultural comun. Proiectul a fost depus pentru finanţare europeană. „Suntem în faţa unei provocări comune, de a ne axa activităţile pe turism, în sensul că vom avea standuri cu Mediaşul în oraşele partenere, iar ei vor avea la noi. Încercăm să ne promovăm unii pe alţii. Aşteptăm răspuns legat de festival de la Comisia Europeană. Ar urma să avem circa 120 de persoane din oraşele înfrăţite la Mediaş“, a dezvăluit primarul Teodor Neamţu.

"Frații" mai mari

Sopron este un oraș în vestul Ungariei cu o populație de aproximativ 56.000 de locuitori. Se află în comitatul Győr-Moson-Sopron și este unul dintre cele 23 orașe cu statut de comitat ale țării, ocupând o suprafață de 169 kmp. Orașul are o puternică minoritate germană și este în mod oficial bilingv. Dąbrowa Górnicza este situat în voievodatul Silezia al Poloniei. Are statut de municipiu, suprafața de 188 kmp și peste 131.000 de locuitori.
    Trimite prin e-mail