miercuri, 2 octombrie 2013

Publicat la 10/02/2013 12:06:00 p.m. de Anonim

Teodor Neamţu: „Pentru mine, Mediaşul este oraşul ideal. Cochet, frumos, liniştit“

Construcţia celui mai mare centru cultural din Regiunea 7 Centru este unul dintre proiectele-cheie prin care municipalitatea urmăreşte să revigoreze viaţa culturală şi socială a Mediaşului. Despre această măsură şi multe altele, despre nevoile urbei şi soluţiile primarului Teodor Neamţu ne dă amănunte chiar edilul-şef, într-un interviu exclusiv.


Monitorul de Mediaş: Care credeţi că sunt provocările care vor sta în faţa Mediaşului pentru anii care urmează? 
Teodor Neamţu: Sunt multe şi cred că vor mai apărea pe parcurs. Dincolo de toate, cred că provocarea pentru perioada următoare este turismul, încercarea de a crea evenimente şi de a face o infrastructură astfel încât să reuşim să aducem cât mai mulţi oameni la Mediaş. 

Monitorul de Mediaş: În această perioadă se lucrează la strategia de dezvoltare a Mediaşului pentru următorii ani. Care sunt principalele direcţii de dezvoltare? Unde se vor cheltui cei mai mulţi bani? Ce anume se va schimba în anii viitori?
Teodor Neamţu: Se face inventarierea tuturor proiectelor, dar, ca şi proiecte mari pentru următorii zece ani, ne gândim la centrul cultural, la realizarea drumului Mediaş-Bazna, promenadă pe digul Târnavei, la proiectul de reabilitare şi modernizare a DN14 din interiorul oraşului, fluidizarea traficului, extinderea reţelei de transport electric, definitivarea reţelei de apă-canal, ne gândim la parc industrial, dezvoltarea reţelei şcolare, reabilitarea şi modernizarea Spitalului Municipal, înfrumuseţarea oraşului, atragerea investitorilor, proiectul de dezvoltare a turismului, mentenanţa infrastructurii, implementarea unui sistem de camere de supraveghere pentru creşterea gradului de siguranţă în oraş, reabilitarea termică a clădirilor publice, creşterea eficienţei energetice şi multe altele.


Monitorul de Mediaş: De-abia am trecut de jumătatea lui 2013, iar foştii şi viitorii dvs. contracandidaţi se comportă ca în plină campanie electorală. Unii dintre ei sunt cu atât mai vocali cu cât reprezintă puterea. Vă îngrijorează?
Teodor Neamţu: Asta este, dar cred că atunci când faci campanie trebuie să ai ceva de spus. Or, ce să spună domnul deputat? Nu mai departe de deschiderea anului şcolar, la Şcoala nr. 7, a spus că până la sfârşitul mandatului său şcoala se va transforma din cap până-n picioare, dar uită că n-are nicio atribuţie în sensul acesta, iar pentru aşa ceva ai nevoie de bani. Să vedem dacă-şi va ţine promisiunea. Cu surle şi trâmbiţe anunţăm că avem perioade de întâlnire cu primarii, cu oamenii din teritoriu, să le aflăm problemele... Păi a mai avut un mandat, nu le-a aflat problemele? Oare vechile probleme sunt toate rezolvate? Mi se pare demagogic modul de abordare. Eu înţeleg să-mi fac campanie muncind, nu dând din gură, iar dacă fiecare am lucra pentru ce-am fost aleşi cred că ar fi mai bine. Chiar mă uitam la o emisiune şi erau vreo 93 de parlamentari care n-au luat niciodată cuvântul. Ba da, o singură dată, având în vedere că s-a numărat depunerea jurământului. În rest, ridicăm mâna şi ne luăm banii. Cred că în colegiu sunt destul probleme, sunt probleme legislative care trebuiesc rezolvate. Eu, ca primar, ştiu ce am de făcut, dar dânsul cred că nu prea ştie ce are de făcut, chiar dacă are deja un mandat la activ. Eu prefer să muncesc, iar medieşenii vor fi cei în măsură să judece. Eu nu pot decât să le mulţumesc că au dat dovadă de răbdare şi înţelegere pe acest proiect de apă-canal şi să-i asigur că tot disconfortul şi neplăcerile create vor deveni istorie. Nu pot să nu-l apreciez, însă, pe domnul senator Arcaş, în a cărui activitate se vede experienţa. Dânsul s-a implicat şi se implică pentru Mediaş, pentru realizarea şoselei de centură. Sperăm că demersul va fi unul reuşit. 

Monitorul de Mediaş: În calitate de preşedinte al PDL Mediaş, cum vedeţi apariţia Mişcării Populare, care din această vară are o organizaţie judeţeană şi la Sibiu?
Teodor Neamţu: Apariţia acestui partid a venit, poate, şi ca o nevoie a dreptei de a se diversifica. Important este ca dreapta să aibă cât mai multe voci, să lămurim electoratul de dreapta să iasă la vot, pentru că rezultatele din 2012 la alegerile parlamentare sunt şi o consecinţă a faptului că electoratul de dreapta nu a ieşit la vot. Nu înseamnă că am fi câştigat, dar nu ar fi fost acelaşi scor. Electoratul de dreapta nu s-a regăsit în oferta partidelor, poate şi pentru că PNL s-a orientat către o alianţă nefirească, cu un partid de stânga. Încet, încet, lumea vede cum o guvernare de stânga ne duce şi mai adânc în recesiune, iar aceste lucruri se văd. A crescut preţul gazelor cu procente importante, energia se va liberaliza, ce vor face oamenii dacă, la anul, factura la gaz creşte cu 50%? Tragedia e că vor creşte şi preţurile la produsele de bază. Nu sunt semnale de creştere a salariilor sau pensiilor, în schimb Guvernul ia măsuri de creştere a fiscalităţii, se inventează taxe, dar nu am văzut măsuri de relansare economică, de încurajare a sectorului privat. Aici ar trebui acţionat: sprijiniţi oamenii tineri, cu spirit antreprenorial, să-şi facă afaceri! Dar eu nu sunt prim-ministru, nici ministru, doar un biet primar. Revenind, Mişcarea Populară este o voce care poate să ajute la mobilizarea electoratului de dreapta. 

Monitorul de Mediaş: Din discuţiile pe care le aveţi cu medieşenii, în cadrul programului de audienţe sau în diverse întâlniri, care sunt aspectele cel mai des reclamate? 
Teodor Neamţu: În special, au rămas problemele legate de spaţiul locativ şi cele legate de locuri de muncă. Din punct de vedere al spaţiului locativ, din 2006 încoace municipalitatea a dat în folosinţă peste 350 de locuinţe noi, ANL, locuinţe sociale, locuinţe de serviciu. Din ’90 până în 2006, s-au dat trei blocuri ANL. Prin aceste locuinţe s-a rezolvat mare parte din probleme, ţinând cont că în 2004 pe lista de priorităţi erau circa 2.000 de persoane. În momentul de faţă, a mai slăbit presiunea, dar avem totuşi oameni care cer locuinţe. Unii spun că niciodată statul nu le-a dat nimic, iar pe baza acestor reminiscenţe vin şi cer locuinţe sociale. În măsura în care vom putea, vom construi şi vom reabilita, dar nu este o prioritate pentru noi. Dacă facem o speculaţie, în ’90 eram 70.000 de oameni care dormeam în Mediaş, ulterior populaţia a scăzut, locuinţele au rămas aici, dar nu le regăsim la închirieri. Repet, construirea de locuinţe sociale nu este o prioritate pentru noi. Mai avem o cerere la Guvern pentru construirea unor blocuri ANL în zona târgului de vechituri, iar, în măsura în care ea va fi aprobată, vom mai avea alte locuinţe. Legat de locurile de muncă, Primăria nu poate în mod direct să creeze locuri de muncă, poate crea doar cadrul. Iar aici luăm în calcul o serie de variante.


Monitorul de Mediaş: Au fost o serie de probleme în multe localităţi din ţară, odată cu trecerea spitalelor în subordinea municipalităţii. Care este situaţia la Mediaş?
Teodor Neamţu: Când Spitalul a fost preluat în subordinea Consiliului Local, a fost luat cu o groază de datorii, cu probleme. Cert e că astăzi suntem cu datoriile la zi. Managerul spitalului a dus o politică de angajare a unor specialişti care lipseau, a făcut o serie de investiţii şi dotări în diferite aparate şi sisteme, s-au amenajat 18 saloane moderne cu bani de la sponsori, s-a modernizat centrul de urgenţe, s-au făcut amenajări exterioare. Concluzia este că spitalul a făcut paşi importanţi în ultimii trei ani pentru a fi o unitate pe măsura aşteptărilor populaţiei. Avem proiecte mari şi sper să le putem duce la îndeplinire.

Monitorul de Mediaş: Potrivit datelor recensământului, Mediaşul a pierdut în ultimii 10 ani undeva la 10.000 de locuitori. Vă îngrijorează aceste date?
Teodor Neamţu: Datele oficiale situază Mediaşul undeva la puţin peste 47.000 de locuitori, dar, organizând recensământul şi ştiind cum s-a desfăşurat, au fost foarte mulţi plecaţi pe durată limitată sau pentru o perioadă mai îndelungată pe care nu i-am găsit şi nu i-am putut recenza, au fost şi alţii pe care din diverse motive nu i-am putut recenza. Eu cred că - real - Mediaşul are undeva în jurul a 50.000 de locuitori. Cred că, după valul de plecări de după ’90, a fost şi anul 2007, când odată cu aderarea la UE au mai plecat alţi medieşeni. Totuşi, după acea perioadă, rata natalităţii este în creştere, nu cred că trebuie să privim cu îngrijorare. Cred că la următorul recensământ vom fi bine peste 50.000 de locuitori. Cred că ne vom redresa. 

Monitorul de Mediaş: Asemeni altor oraşe din România, şi Mediaşul se confruntă cu un exod al tinerilor care pleacă la studii în alte locuri şi nu se mai întorc în oraş. Pe termen mediu şi lung, aceasta poate fi o mare problemă. Exista o strategie care în următorii ani sa-i motiveze pe tineri să revină în oraşul în care s-au născut, să muncească şi să-şi întemeieze aici o familie?
Teodor Neamţu: În momentul de faţă, este o tendinţă de reîntoarcere a tinerilor înapoi în Mediaş, pentru că nicăieri nu umblă câinii cu colaci în coadă. Am un exemplu concret al unei cunoştinţe de-ale mele care a terminat facultatea, n-a vrut să se întoarcă la Mediaş, a depus o serie de CV-uri, iar în final s-a angajat. S-a angajat cu un salariu puţin peste minim, dar nu s-a descurcat cu banii fără sprijinul părinţilor. Soluţia a fost să se reîntoarcă acasă, unde părinţii nu-l scot afară din casă, unde are o farfurie de mâncare, iar dacă găseşte un job poate să se descurce mai bine decât în alt oraş. Cred că încet, încet tinerii se vor întoarce. Evident că încercăm să ţinem pasul, iar pe lângă atragerea de locuri de muncă să încercăm şi să aducem mai multe posibilităţi de petrecere a timpului liber. Mulţi spun că nu prea au ce face aici, că n-au unde să meargă. Dacă chiar vrei să nu te plictiseşti, poţi să citeşti o carte, poţi să mergi la un film! Oricum, vom încerca să diversificăm ofertele atât pentru ei, cât şi pentru cei din afară pe care încercăm să-i aducem în Mediaş. Pentru a deveni atractivi, avem nevoie să creăm cât mai multe evenimente, iar aici vorbim de proiectul centrului cultural pe care urmează să-l construim într-unul dintre pavilioanele de la fosta şcoală de aviaţie. E vorba de o clădire pe 4.000 mp desfăşuraţi, care să fie suport pentru toate activităţile culturale şi nu numai, să fie locul în care să creăm cât mai multe evenimente destinate în primul rând medieşenilor, dar care, în acelaşi timp, să ne facă o destinaţie atractivă şi pentru cei din afara oraşului. 


Monitorul de Mediaş: Mediaşul are deja un festival medieval, unul de film care creşte de la an la an… Credeţi că acest tip de manifestari, probabil şi altele, pot fi magnetul de atragere al turiştilor?
Teodor Neamţu: Cu siguranţă! Avem deja o serie de manifestări pe care le-am derulat de câţiva ani: festival de film, festival medieval, festival de folk, maraton de mountain-bike, Ziua Recoltei, am demarat concursul de soluţii pentru amenajarea unui parc medieval, plus altele. Toate acestea sunt evenimente de natură să aducă oameni în Mediaş. Ne gândim şi la alte evenimente, dar luăm în calcul şi evenimentele care se derulează în localităţile din jurul Mediaşului, care aparţin Regiunii Târnavelor. Încercăm să dezvoltăm cât mai multe activităţi. Acum avem, în medie, o activitate derulată de Direcţia de Cultură odată la trei zile, de calibru diferit, dar e clar că vrem mai mult şi de cât mai înaltă ţinută. Pentru anul viitor, ne dorim să ducem festivalul de film în mai multe localităţi partenere în Regiunea Târnavelor. Orimarii chiar au fost încântaţi de ofertă. Festivalul va reveni la şase zile. Sper să avem şi sprijinul sponsorilor locali de tradiţie, care au fost întotdeauna alături de noi, mă refer la cele două mari companii, dar şi la alţi parteneri economici. Aşa cum îl gândim, centrul cultural va fi cel mai mare centru cultural din Regiunea 7 Centru şi va fi o locaţie în care vrem să provocăm evenimente de foarte mare calitate. Dacă se poate, chiar şi sesiuni ale Academiei Române. Deocamdată, Mediaşul poate apela şi la Casa Gazelor, o locaţie frumoasă, dar centrul cultural va depăşi ceea ce este acum acea locaţie. Acest proiect va intra pentru aprobare ca studiu de fezabilitate în şedinţa din această lună a Consiliului Local. Proiectul tehnic cred că se poate face până la sfârşitul anului. Dacă nu găsim o axă de finanţare pentru fonduri europene, vom apela la un credit-furnizor, astfel încât să-i dăm drumul anul viitor, iar în doi ani să avem această locaţie.  

Monitorul de Mediaş: Proiectul „Regiunea Târnavelor“ şi-a propus o serie de obiective îndrăzneţe care să stimuleze turismul în zonă. Care este stadiul acestui proiect?
Teodor Neamţu: Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară este constituită, aşteptăm probabil în această toamnă să se achite de către toţi membrii patrimoniul iniţial, pentru a începe să lucrăm. Obiectivul următor este crearea unui operator de turism cu bani publici, care să promoveze zona şi pe cei 26 de parteneri din zona de nord, din zona limitrofă judeţelor Mureş şi Alba. Sperăm ca operatorul să crească şi să dezvolte şi el locuri de muncă, dar mai ales să atragă turişti în Regiunea Târnavelor, astfel încât turismul să devină un motor economic al întregii zone. 


Monitorul de Mediaş: Vorbeaţi, recent, despre proiectul unui festival multicultural împreună cu oraşele înfrăţite. Ce paşi s-au mai făcut între timp?
Teodor Neamţu: S-a scris proiectul de către Mediaş, Joure şi Dabrowa Gornicza, dar şi cu acordul celor din Sopron, iar proiectul a fost depus spre finanţare europeană. În acelaşi timp, suntem şi în faţa unei provocări comune, de a ne axa activităţile pe turism, în sensul că vom avea standuri cu Mediaşul în oraşele partenere, iar ei vor avea la noi. Asta nu înseamnă că vom abandona activităţile comune culturale sau sociale, dar încercăm să ne promovăm unii pe alţii. Aşteptăm răspuns legat de festival de la Comisia Europeană, potrivit căruia ar urma să avem circa 120 de persoane din oraşele înfrăţite la Mediaş.

Monitorul de Mediaş: Reabilitarea sitului medieval, în urma căreia Mediaşul ar beneficia de circa zece milioane de euro, finanţare europeană, în ce stadiu se află?
Teodor Neamţu: Toată documentaţia e depusă. Aşteptăm şi sperăm să fim chemaţi să semnăm contractul de finanţare, mai ales că guvernanţii se plâng că nu se absorb fonduri europene. Noi suntem cu tot dosarul în regulă, a fost verificat, din zece milioane de euro au mai rămas opt, dar, chiar şi aşa, din partea noastră nu e niciun fel de problemă. Proiectul e scris, făcut, aprobat, aşteptăm doar contractul de finanţare. 

Monitorul de Mediaş: Cum arată, pentru dumneavoastră, Mediaşul ideal?
Teodor Neamţu: Întotdeauna, când mă întâlnesc cu oameni străini de Mediaş aici, în oraş, le spun că se află în cel mai frumos oraş din România şi am două motive pentru care spun asta. O dată pentru că este oraşul nostru şi trebuie să fim mândri de el şi, în al doilea rând, chiar cred că aşa este. Pentru mine, Mediaşul este oraşul ideal - nu de azi, de ieri, ci din a doua lună după care am venit aici. Cochet, frumos, liniştit.



Au consemnat
Milu OLTEAN, Mihai COLIBABA
    Trimite prin e-mail