marți, 29 octombrie 2013

Publicat la 10/29/2013 01:55:00 p.m. de Anonim

Proiect de lege: Mediaşul ar putea câştiga mai mult de pe urma Romgaz

Banii colectaţi din redevenţe vor fi împărţiţi între bugetul central şi bugetele locale, fără să mai fie vărsaţi integral în bugetul de stat, conform sistemului aplicat până în prezent, a anunţat premierul Victor Ponta. Printre companiile vizate de măsură se numără şi SNGN Romgaz Mediaş.

"Eu sunt adeptul unui alt sistem, care se aplică în multe ţări europene: acum, toată redevenţa merge în bugetul central şi cred că e o greşeală, pentru că autoritatea locală şi oamenii din zonă spun «Eu ce câştig ?». Cred că trebuie să găsim în noua lege a redevenţelor o împărţire a veniturilor din redevenţe între bugetul central şi autoritatea locală", a spus Ponta, la postul B1 TV, preluat de Mediafax. El a precizat că această prevedere va fi inclusă în noua lege a redevenţelor, care trebuie aprobată anul viitor.
Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei.
Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevenţelor au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
La începutul anului, premierul Ponta a anunţat că Guvernul intenţionează să majoreze nivelul redevenţelor percepute producătorilor de petrol şi gaze mai devreme de anul 2015, precizând că va discuta pe această temă cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.
Principalele companii din sectorul petrolului şi gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) şi Romgaz Mediaş.
Producţia de gaze este asigurată în proporţii aproape egale de Romgaz şi OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage ţiţei, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.
    Trimite prin e-mail