joi, 10 octombrie 2013

Publicat la 10/10/2013 12:09:00 p.m. de Anonim

Legea 13 şi pământul făgăduinţei


În urmă cu zece ani, tinerii cu iniţiativă şi ceva resurse primeau un ajutor din partea statului, odată cu posibilitatea de a obţine teren gratuit pentru construirea unei case. Măsura a debutat destul de timid, dar astăzi concurenţa e mare. 73 de solicitanţi sunt pe lista de aşteptare.


Autor: Milu OLTEAN

Nu-i uşor lucru să pui bazele unei case şi s-o vezi ridicându-se de la fundaţie şi până la acoperiş, mai ales dacă eşti tânăr şi la începutul unui drum în familie. Aşa s-au gândit şi mai marii ţării atunci când au dat drumul Legii 13/2003, care prevede acordarea unui sprijin tinerilor care doresc să-şi construiască o casă. Pe scurt, legea spune că tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani pot să ceară primăriilor acordarea unei suprafeţe de teren pe care să-şi construiască o casă. Legea a început să se aplice şi la Mediaş încă din 2004, întâi mai timid, dar în forţă în ultimii ani, ajungându-se la o adevărată bătălie pentru parcelele puse la dispoziţie de municipalitate.

S-au urnit greu

Odată intrată legea în vigoare, tinerii medieşeni dornici să beneficieze de un teren gratuit s-au înghesuit cu cereri către Primărie. Fostul primar Teodor Plopeanu a reuşit ca, pe final de mandat, în 2004, să atribuie câteva parcele de teren, iar mai apoi municipalitatea nu s-a mai grăbit să dea terenuri de pomană. Ba chiar regretatul Daniel Thellmann a chibzuit îndelung până să reînnoade şirul atribuirilor. Perioada respectivă era una propice tranzacţiilor imobiliare, terenurile aveau un preţ piperat, investitorii stăteau la pândă, Mediaşul era în plin elan şi expansiune, aşa că s-a căutat o variantă care să împace şi capra şi varza, adică şi pe cei dornici să investească şi pe cei care doreau să primească pământ gratis pentru o casă. Abia în 2007 s-a înfiinţat o nouă comisie pentru aplicarea legii, iar în 2008 au fost introduse în circuit 31 de loturi de teren pe strada Bucegi, în suprafaţă de 300 de metri pătraţi fiecare, precum şi şapte parcele în satul aparţinător Ighişul Nou. Atribuirile s-au lăsat însă aşteptate până în 2009.

Şase pe un loc

Terenurile gratuite promise de municipalitate au atras atenţia tinerilor de la bun început, astfel că pentru cele 43 de parcele disponibile s-au înscris în cursă nu mai puţin de 268 de medieşeni. „Concurenţa a fost acerbă, încă de la început! Până în prezent au fost înregistrate un număr de 268 de cereri pentru terenurile disponibile. Au fost onorate 43 de cereri, adică am atribuit toate parcelele disponibile, iar pe lista de aşteptare mai sunt acum un număr de 73 de persoane. Restul cererilor au picat la selecţia dosarelor, pentru că nu au îndeplinit criteriile cerute de lege“, explică viceprimarul George Petrescu, în exclusivitate pentru Monitorul de Mediaş. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Mediaş, în 2004, pe strada Plopului şi strada Wewern s-au repartizat patru loturi cu suprafeţe între 300 şi 400 de metri pătraţi, 16 loturi au fost repartizate în 2009 în cartierului rezidenţial Bucegi - strada Daniel Thellmann, alte 11 loturi au fost repartizate în 2010, în zona Bucegi, unul pe strada Plopului şi unul la Ighiş. În 2011, alte patru loturi au fost repartizate în zona Bucegi şi alte două la Ighiş, iar anul trecut au mai fost repartizate ultimele patru loturi de la Ighiş.

15 au pierdut

Potrivit legii, tinerii pot beneficia de teren gratuit o singură dată, dacă nu au avut sau au în proprietate o locuinţă sau un teren de construcţii. Totodată, legea prevede că beneficiarul terenului este obligat să înceapă construcţia în termen de un an de la atribuire, iar consilierii locali au introdus şi obligaţia ca imobilul să fie finalizat în doi ani de la data eliberării autorizaţiei de construcţie. În cazul neîndeplinirii acestor obligaţii, tinerii pierd dreptul de folosinţă al terenului. De curând, 15 medieşeni şi-au pierdut locurile de casă din zona Bucegi. „În urma verificărilor din teren, precum şi a documentaţiilor, respectiv certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie, s-a stabilit că 15 persoane nu au respectat angajamentele asumate, iar în aceste condiţii s-a propus retragerea dreptului de folosinţă. 12 dintre aceste persoane nu au obţinut autorizaţia de construcţie şi nu au început în termen de un an lucrările, iar trei au renunţat prin cerere la teren, invocând achiziţionarea altor imobile sau lipsa fondurilor necesare pentru ridicarea locuinţei“, a precizat Petrescu.

Înapoi în circuit

Având în vedere că pe lista de aşteptare se mai află 73 de solicitări, cele 15 parcele recent eliberate nu vor aştepta prea mult. „Terenurile sunt atractive, dacă ţinem cont că pe lista de aşteptare sunt încă destui medieşeni. Aceste parcele vor fi disponibilizate şi le vor fi repartizate următorilor pe listă. Nu ne putem gândi că este un eşec faptul că 15 persoane au renunţat să-şi mai construiască o casă, pentru că avem numeroase solicitări şi sunt convins că parcelele îşi vor găsi utilitatea“, a mai spus edilul.

Şantiere în lucru

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Patrimoniu, pe strada Daniel Thellmann din cartierul rezidenţial Bucegi sunt în construcţie 12 case, iar alţi beneficiari sunt în faza de pregătire a proiectului tehnic. Pe Plopului s-au construit două case, iar cea de-a treia are documentaţia în curs de finalizare, iar pe Wewern s-au ridicat alte două locuinţe. În Ighişul Nou, pe strada Bălţii, s-au construit trei imobile, iar patru sunt în faza de proiectare. Pe de altă parte, municipalitatea se gândeşte şi la alte zone unde le-ar putea oferi pământuri tinerilor. „Zonele pe care le-am avut în vedere sunt unele bune, care nu au inconveniente şi de aceea sunt atractive. În acelaşi timp, ne gândim şi la alte zone disponibile. O altă zonă destinată acestor tipuri de locuinţe, aprobată de Consiliul Local şi pentru care s-au finalizat documentaţii de urbanism, este strada Ighişului unde se află cinci loturi, acestea urmând şi ele să fie repartizate prin Consiliul Local“, a menţionat viceprimarul Petrescu.
    Trimite prin e-mail