miercuri, 4 septembrie 2013

Publicat la 9/04/2013 07:57:00 p.m. de Redacţie

Sfinţire de biserică oficiată de ÎPS Laurenţiu în cartierul După-Zid | GALERIE FOTO

Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, ridicată în anii 1999-2008, a fost sfinţită, la sfârşitul săptămânii trecute, de către Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza. Primarul Teodor Neamţu şi omul de afaceri Mircea Vescan s-au numărat printre sutele de medieşeni prezenţi la târnosirea sfântului lăcaş.

Autor: Alex PÎNTEA


Medieşenii au venit în număr mare pentru a asista la cel mai important moment din istoria lăcaşului de cult din cartierul După-Zid. „A fost cel mai important moment din viaţa bisericii noastre. A fost un moment unic, în care fiecare a avut şansa de a se închina în faţa sfintei mese din sfântul altar nou-sfinţit“, a mărturisit preotul paroh Marcel Roman Badiu.


Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a venit la Mediaş în prima zi a noului an bisericesc pentru a târnosi biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din cartierul După Zid. Lăcaşul de cult a fost zidit în perioada 1999-2008, foarte aproape de zidul vechii cetăţi medievale de pe Târnava Mare, pe locul unor foste ateliere de tâmplărie. Zidirea bisericii este legată de preotul Gheorghe Iosif Urs, pensionat în 2007, iar actualul paroh, Marcel Roman Badiu, a finalizat lucrările de construcţie şi le-a condus pe cele de pictare şi de împodobire interioară şi exterioară. Pictura bisericii este realizată în tehnica fresco, de Ioan şi Eugen Mirică.


Biserica a fost înconjurată, stropită cu apă sfinţită şi târnosită cu Sfântul şi Marele Mir, iar la interior au fost aşezate moaşte de martir în piciorul Sfintei Mese. A urmat rânduiala sfinţirii şi împodobirii Sfântului Jertfelnic, a picturii şi a icoanelor de pe catapeteasmă. Lăcaşul de cult a primit ca ocrotitor şi pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. După sfinţire, ÎPS Laurenţiu le-a explicat credincioşilor rânduiala târnosirii unei biserici şi a subliniat importanţa acestui moment în viaţa unei comunităţi. Credincioşii au avut posibilitatea să intre în altar şi să se închine, iar apoi să participe la liturghia oficiată pe o scenă amenajată chiar pe strada din faţa bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de corala Bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", iar între oaspeţii prezenţi s-au numărat primarul Teodor Neamţu, omul de afaceri Mircea Vescan şi deputatul Gheorghe Roman.


În cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie, ÎPS Laurenţiu a tâlcuit pe larg Evanghelia duminicală şi a desprins principalele învăţături ale textului biblic ce prezintă minunea vindecării fiului lunatic. Apoi, înaltul ierarh i-a felicitat pe preoţii, credincioşii şi autorităţile implicate în zidirea bisericii. Ca semn de apreciere pentru eforturile depuse, el l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Marcel Roman Badiu şi a oferit acte de cinstire Consiliului şi Adunării Parohiale, primarului Teodor Neamţu şi Consiliului Local Mediaş, precum şi celorlalţi ctitori şi binefăcători. Sărbătoarea s-a încheiat cu mulţumirile preotului paroh, care i-a oferit ierarhului în dar o icoană a Maicii Domnului.


 
 

    Trimite prin e-mail