marți, 6 august 2013

Publicat la 8/06/2013 01:47:00 p.m. de Anonim

Un infanterist cucereşte văzduhul


Victor Codleanu din Mediaş a visat de mic să zboare, iar la 15 ani a făcut primul salt cu paraşuta. Ajuns la 54 de ani, după o carieră militară şi una la catedră, Codleanu este decis să se întoarcă la prima dragoste, zborul, iar sub aripile motodeltaplanului său plănuieşte să intre în afaceri.


Autor: Milu OLTEAN

S-a născut la Râşnov. Acolo trebuie căutate începuturile pasiunii sale pentru zbor. De mic a fost schior, dar mai apoi, la îndemnul mamei sale, s-a orientat către aeroclub. La 14 ani, era deja înscris în aeroclubul local şi tot în acea perioadă a sărit pentru prima dată în viaţa sa cu paraşuta, de la 800 de metri. Senzaţia plutirii l-a fascinat ireversibil. „De mic aveam, aşa, un motto al meu: «Orice, numai să zbor», aşa că de pe la 14 ani eram deja înscris la aeroclub, acolo unde eram pregătiţi pentru paraşutism sportiv şi zbor cu motor cu aparate uşoare gen IAR 823 şi ZLIN 726. Îmi aduc aminte de emoţiile pe care le-am avut la Ghimbav, la aeroclubul «Mircea Zorileanu», acolo unde am făcut primul salt din viaţa mea cu paraşuta, pe timp de zi. Era soare afară, dar am închis ochii când am sărit, de emoţie. A fost ceva de nedescris. O senzaţie unică, parcă eram pasăre, parcă pluteam“, povesteşte Codleanu. 

Adoptat de Mediaş

Victor Codleanu
Aşa cum se întâmplă de multe ori, viaţa are alte planuri decât de a urma pasiunile, aşa că tânărul Victor a lăsat deoparte zborul şi s-a oprit taman la infanterie, adică la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu. A urmat o carieră de 24 de ani în armată, în care a pendulat între infanterie şi dragostea dintâi, aviaţia. „Au fost ani frumoşi, am trecut pe la centrul de instrucţie Făgăraş, apoi la Sibiu am fost comandant de companie subofiţeri paraşutişti şi lector de instrucţie a tragerii, iar mai apoi am venit la Mediaş, la subunitatea de cercetare Paraşutişti, de la Brigada 1, care ţinea de Câmpia Turzii“, rememorează Codleanu o parte din traseul profesional. În perioada în care a lucrat la Mediaş, a absolvit şi Facultatea de Drept de la Sibiu, iar mai apoi Ştiinţele Economice, tot de la Universitatea „Lucian Blaga“. Odată cu relocarea şcolii de aviaţie de la Mediaş, a intrat în pensie militară, cu gradul de maior în rezervă, dar a continuat să fie activ în câmpul muncii şi a mai petrecut 15 ani la catedră în mai multe licee din oraş. „Ca formaţie sunt infanterist, iar prin prisma studiilor militare am echivalentul unui subinginer auto. Mai apoi am făcut studii de drept şi economie, am devenit jurist şi economist. Ulterior am ajuns la catedră, unde ca profesor am predat ştiinţe economice şi juridice la liceele «Axente Sever», SNG şi Colegiul Tehnic «Mediensis»“, arată Victor Codleanu. 

Zburător cu diplomă

După ce s-a pensionat din armată, Codleanu a primit de la un prieten din Franţa 15 deltaplane şi 15 parapante şi şi-a dat seama că are nevoie de brevet de pilot pentru aparate ultrauşoare. Pasiunea pentru zbor s-a trezit la viaţă, aşa că n-a stat prea mult pe gânduri şi s-a apucat de treabă, iar ca să-şi acopere cheltuielile cu şcolarizarea şi drumurile la Bucureşti, a scos la vânzare deltaplanele şi parapantele. „Acesta a fost preţul pe care l-am plătit. Oarecum, totul s-a învârtit în jurul zborului. Am făcut o şcoală de zbor la Bucureşti. În timpul săptămânii eram profesor la catedră la liceu, iar în week-end eram elev pe cerul patriei. Am luat brevetul în doi ani de zile. Se putea şi mai repede, dar nu mi-a permis programul. În 2004, am luat brevetul şi tot în acel an mi-am deschis un PFA pentru zbor de agrement şi publicitate aeriană“, ne-a mărturisit medieşeanul.

Raiduri pe cerul patriei

Acum aproape zece ani, Codleanu şi-a cumpărat un motodeltaplan din Timişoara, cu 10.000 de euro, şi s-a gândit că poate îmbina utilul cu plăcutul. Pe lângă zborurile pentru suflet, medieşeanul a făcut publicitate aeriană pentru mai multe firme din Sibiu şi din zona Mediaşului. Din păcate, în 2008 a decis să-şi suspende activitatea comercială, dezamăgit de multe propuneri şi puţine concretizări. „Practic, vorbim de un motor de 64 CP în doi timpi, care zboară cu o viteză de 70-90 km/oră la o înălţime de circa 150-200 de metri. În toţi aceşti ani am zburat deasupra Mediaşului şi prin toate împrejurimile, am văzut Sibiul de sus, Mureş, Oradea, Suceava, Braşov, Cluj. Zborul cu motodeltaplanul e spectaculos. Pot să spun că România e mult mai frumoasă văzută de sus. Din nefericire, în 2008, am sistat activitatea comercială, deoarece erau multe propuneri, dar prea puţine chestiuni concrete. Asta nu înseamnă că am renunţat la zbor. Aparatul stă cuminte în garajul din faţa blocului şi, ori de câte ori a fost vreme frumoasă, l-am scos la treabă“, spune Codleanu.

Reclama vine din cer

Medieşeanul este tentat ca, din acest an, să reintre în circuitul comercial, mai ales că are mai multe idei care, crede el, ar putea avea succes în zona noastră. Una dintre ele este să achiziţioneze o paraşută cu motor care ar putea să tragă bannere prin aer. „Deocamdată caut clienţi şi un partener de afaceri alături de care să cumpăr un paramotor, care costă cam 5.000 de euro. E mai flexibil, are o eficienţă mai mare. De asemenea, mi-aş dori să aduc în zona noastră o modalitate nouă de publicitate: a fluturaşilor tip paraşută. Am avut o experienţă la Ocna Sibiului, iar cei de acolo au fost foarte mulţumiţi. Practic, este vorba despre o paraşută ce conţine câteva bomboane şi un mesaj publicitar al celui interesat. Un fel de opus al lampioanelor care se înalţă de jos spre cer, dar aici mesajul coboară din cer pe pământ. De anul acesta am încheiat şi activitatea didactică, aşa că am mai mult timp pentru pasiunea mea“, conchide, optimist, Codleanu.
    Trimite prin e-mail